Αλτσχάιμερ και ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα στοιχεία για το πώς συνδέονται

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος 2018 21:13 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αλτσχάιμερ και ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα στοιχεία για το πώς συνδέονται

Το BMJ Open δημοσιεύει μελέτη, που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Το Αλτσχάιμερ, με τις διαστάσεις που προσλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, αποτελεί "πεδίο δόξης λαμπρό" για την επιστημονική έρευνα.
Ερευνητές από το UCL και από το King's College του Λονδίνου διαπίστωσαν μια συσχέτιση ανάμεσα στη νευροεκφυλιστική νόσο και στην έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου και σε μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5.
Χρησιμοποίησαν ανώνυμα αρχεία υγείας ασθενών από το Βρετανικό ΕΣΥ και επικεντρώθηκαν σε 131.000 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 50 και 79 ετών το 2004, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσθεί με άνοια. Παρακολούθησαν την υγεία τους για διάστημα επτά ετών, μέχρι να διαγνωσθούν με άνοια ή να πεθάνουν.
Από το 2005 έως το 2013 διαγνώστηκαν συνολικά 2181 ασθενείς (1,7%) με άνοια, εκ των οποίων το 39% είχε Αλτσχάιμερ και το 29% είχε αγγειακή άνοια.
Οι διαγνώσεις αυτές συνδέθηκαν με τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου και του ΡΜ2.5, με βάση εκτιμήσεις που έγιναν κοντά στα σπίτια των ασθενών το 2004. Όσοι ζούσαν σε περιοχές με το ανώτατο επίπεδο διοξειδίου του αζώτου είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με άνοια, σε σύγκριση με αυτούς που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Παρόμοια αύξηση παρατηρήθηκε με τα επίπεδα των ΡΜ2.5. Οι εν λόγ συσχετίσεις δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από παράγοντες, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη της πάθησης, αλλά ήταν πιο κοντά στο Αλτσχάιμερ από την αγγειακή άνοια.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν: "Με την άνοια να αποτελεί ένα παγκόσμιο, πολύ σοβαρό πρόβλημα, χρειάζονται επειγόντως περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες, για να επιβεβαιωθούν τα πρόσφατα ευρήματα, που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την άνοια. Αυτά που διαπιστώσαμε μας δείχνουν ότι τόσο οι περιφερειακοί, όσο και οι αστικοί ρύποι μπορεί να είναι εξίσου σημαντικοί με τους ρύπους από την κυκλοφορία των οχημάτων".
Οι αιτίες των νευροεκφυλιστικών νόσων εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και μπορεί να είναι πολυπαραγοντικές. Ενώ τα τοξικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν αρκετά πιθανά μονοπάτια για να φθάσουν στον εγκέφαλο, το πώς και το πότε μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του εγκεφάλου παραμένει υπό έρευνα.
Πριν από λίγες μέρες, άλλη έρευνα έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση "περνάει" στα αγέννητα παιδιά.

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος