Αγοραφοβία: Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο

Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2018 21:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αγοραφοβία: Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο

Πάνω από το 1% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από αγοραφοβία, μία αγχώδη διαταραχή που προκαλεί στο άτομο άρνηση να βρίσκεται σε δημόσιους χώρους, στους οποίους συνωστίζονται πολλά άτομα, νιώθοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής. Σύμφωνα με μελέτες, το 67% των ασθενών, δηλαδή οι 2 στους 3, που πάσχουν από αγοραφοβία είναι γυναίκες.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί απότομα ή να εγκατασταθεί σταδιακά. Τα συμπτώματα αρχίζουν εμφανίζονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή μεταξύ 30 και 40 ετών. Πολύ συχνά συνδέεται, επίσης, με την εμφάνιση έντονου άγχους και κρίσεων πανικού.
"Αυτό που εξελίσσεται σε αγοραφοβία είναι η αρχική ανησυχία πως, εάν ξανασυμβεί μία κρίση πανικού και μάλιστα σε δημόσιο χώρο, το άτομο θα βρεθεί εκεί ανήμπορο και εκτεθειμένο ανάμεσα σε ξένους, που θα το περιτριγυρίζουν και θα το “κοιτάζουν” με περιφρόνηση για την κατάστασή του" τονίζει ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, μέλος της British Psychological Society.
"Μία ακόμη σκέψη, που προκαλεί τρόμο, είναι η σκέψη ότι τη δύσκολη στιγμή της κρίσης δεν θα υπάρχει κάποιο κατάλληλο πρόσωπο να βοηθήσει".
Τα συνήθη συμπτώματα της κρίσης πανικού, όπως απελπισία, τρόμος, μούδιασμα, ναυτία, πόνος στην καρδιά και δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί ενώπιον “ξένων ανθρώπων” να γίνουν τόσο έντονα, ώστε το άτομο να μην μπορεί καν να αναπνεύσει.

Αγοραφοβία και απομόνωση
Οι τραυματικές εμπειρίες, που έχουν βιώσει οι άνθρωποι, που πάσχουν από διαταραχή πανικού, τους κάνουν επιφυλακτικούς στις δημόσιες συναναστροφές. Ο έντονος φόβος πως η κρίση θα ξανάρθει απροειδοποίητα, τους κάνει να αποφεύγουν την δραστηριοποίηση, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο να ξανασυμβεί.
"Με άλλα λόγια επιλέγω να απομονωθώ, να κλειστώ στον εαυτό μου, να σχετίζομαι λιγότερο έως καθόλου. Στην ουσία είναι ένας κύκλος, ένας βρόχος, ένα loop αυτοκαταστροφής, όπου αυτό, που φοβάσαι, συμβαίνει, κι αφού συμβαίνει, φοβάσαι περισσότερο" εξηγεί ο γιατρός.
Τότε το άτομο δυσκολεύεται να αφήσει το σπίτι του ή, όταν το κάνει, νοιώθει δυσφορία. Σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει να μην βγαίνει καθόλου. Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρινίζει ότι πολύ συχνά ορισμένοι δεν συνειδητοποιούν αυτή τη συμπεριφορά: "Επειδή η αγοραφοβία είναι βαρύ συναίσθημα, ως ανημπόρια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το παραδέχονται συνειδητά ότι τους συμβαίνει. Απλώς δηλώνουν πως ...βαριούνται ή ότι ...δεν έχουν όρεξη ή ότι ...δεν έχουν κίνητρο για να βγουν έξω. Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται ακόμη και την συνειδητή αντίληψη και παραδοχή του φόβου. Ως αποτέλεσμα, συχνά χρειάζονται πολλές συναντήσεις με τον ειδικό, ακόμη και μήνες, έως ότου μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν αυτό που τους συμβαίνει. Χρειάζονται φροντίδα για να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στη ζωή".

Τρόποι αυτοβοήθειας στην αγοραφοβία
Πέρα από την διερεύνηση των παραγόντων πυροδότησης του “φόβου”, όμως, σημαντικό “εργαλείο” για τον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να βοηθήσει το άτομο που υποφέρει από αγοραφοβία και από αγχώδη διαταραχή είναι να του διδάξει τρόπους αυτοδιαχείρισης του προβλήματος του. Ο κ.Παπαγεωργίου υποστηρίζει ότι βασική βοήθεια προς το άτομο αποτελεί η επίγνωση ότι το πρόβλημα το προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του.
"Προκαλούν κάπως από μόνοι τους την κρίση πανικού. Κι αυτό γιατί, λόγω άγχους, ανασαίνουν γρήγορα και με βαθιές ανάσες και τότε παθαίνουν αυτό που λέγεται υπεραερισμός, εξαιτίας του οποίου το αυξημένο ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πυροδοτεί την κρίση".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα