Ένας στους τέσσερις γονείς δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί του λόγω εορταστικού hangover

Πέμπτη, 27 Δεκέμβριος 2018 21:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένας στους τέσσερις γονείς δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί του λόγω εορταστικού hangover

Οι γιορτές για εκατομμύρια γονείς εκεί έξω είναι ευκαιρία για λίγο "ξεσάλωμα". Κανονίζουν να τους κρατήσει κάποιος τα παιδιά, ώστε να βγουν, να ξενυχτήσουν, να πιουν και να διασκεδάσουν. Πόσο προετοιμασμένοι είναι, όμως, να φροντίσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους την επόμενη μέρα, μετά το ξενύχτι και το ποτό;
Οι περισσότεροι καθόλου. Ξυπνάνε με βαρύ κεφάλι και το μόνο που δεν θέλουν να ακούνε είναι παιδικές φωνές και φασαρία. Για αυτό και συχνά μετανιώνουν που ξενύχτησαν και ήπιαν λίγο παραπάνω.
Το ένα τέταρτο των γονέων μικρών παιδιών, που πίνει αλκοόλ σε ειδικές περιπτώσεις, δεν σκέφτεται να περιορίσει το πόσο θα πιει ή αν θα είναι σε θέση να φροντίσει το παιδί του την επόμενη μέρα, σύμφωνα με έκθεση του νοσοκομείου CS Mott Children's National Hospital του Πανεπιστημίου του Michigan.
Η έκθεση βασίστηκε σε απαντήσεις 1.170 γονέων, με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 0-9 ετών. Τρεις στους 10 γονείς (29%) δήλωσαν επίσης ότι γνωρίζουν έναν ενήλικα, που μπορεί να έχει προκαλέσει μια κατάσταση ανασφάλειας για το παιδί του, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ σε κάποια γιορτή.
Αυτοί οι γονείς ανησυχούσαν περισσότερο, φοβούμενοι ότι ο άλλος ενήλικας ήταν υπερβολικά πιωμένος ή είχε χανγκόβερ και δεν μπορούσε να προσέχει το παιδί του (61%) ή να χειριστεί μια πιθανή έκτακτη ανάγκη (48%). Λιγότερο συχνά ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο ο ενήλικας να οδηγεί υπό την επήρρεια μέθης, έχοντας το παιδί στο αυτοκίνητο (37%), αν έγινε βίαιος ή αν έχασε τον έλεγχο μπροστά στο παιδί (28%) ή αν τραυμάτισε το παιδί του (7%).
Ένας στους 12 γονείς (8%) παραδέχτηκε ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν υπήρξε εξασθενημένος από την κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς να είναι σε θέση να αναλάβει τις γονεϊκές του ευθύνες. Ανάλογο ήταν και το ποσοστό μαμάδων και μπαμπάδων, που παραδέχτηκε ότι δεν είχε σωστή κρίση εξαιτίας του ποτού.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της δημοσκόπησης Sarah Clark, οι περισσότεροι γονείς ανέφεραν ότι έπιναν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων, συχνά (27%), μερικές φορές (36%) ή σπάνια (17%). Μεταξύ αυτών, μόνο το 47% ήταν πολύ πιθανό να σκεφθεί εκ των προτέρων πόσο θα πιεί και το 64% δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να βρει κάποιον να φροντίσει το παιδί του την ημέρα μετά την εορταστική έξοδο.
Οι γονείς, που δήλωσαν ότι πίνουν σπάνια, ήταν λιγότερο πιθανό να προγραμματίσουν εκ των προτέρων να τους κρατήσει κάποιος το παιδί, σε σύγκριση με τους γονείς που πίνουν μερικές φορές ή συχνά. Πάντως ακόμη και σπάνιες έξοδοι, όπως αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, λέει η Clark.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα