Ανησυχία από τα κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία

Λύση εδώ και τώρα ζητά ο Λ. Γρηγοράκος Την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης και καταπολέμησης της ελονοσίας στη Λακωνία επεσήμανε με...
Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανησυχία από τα κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία

Λύση εδώ και τώρα ζητά ο Λ. Γρηγοράκος
Την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης και καταπολέμησης της ελονοσίας στη Λακωνία επεσήμανε με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Α. Λοβέρδο και Κ. Σκανδαλίδη αντίστοιχα, ο λάκωνας βουλευτής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Μιλώντας για ένα πρόβλημα, η αρχή του οποίου εντοπίζεται κυρίως στον πρώην καποδιστριακό Δήμο Έλους και το νυν Δ. Ευρώτα, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι κρούσματα ελονοσίας παρουσιάστηκαν σε πληθυσμούς τόσο μεταναστών όσο και μόνιμων κατοίκων, αποτελώντας άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Γρηγοράκος καυτηριάζει εν συνεχεία το γεγονός, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για έναρξη των διαδικασιών καταπολέμησης του προβλήματος (κυρίως με ψεκασμούς και εμβολιασμούς) σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την περιφέρεια Πελοποννήσου, καμία από τις υποσχέσεις αυτές δεν έχει υλοποιηθεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι:
«Έχει αδρανοποιηθεί εντελώς το τέως Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών και δεν έχει υπάρξει καμία χαρτογράφηση της περιοχής για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της επερχόμενης νόσου του Νείλου.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από τη στιγμή που πέραν της έλλειψης κατασταλτικής πολιτικής, υπάρχει τεράστια έλλειψη των φαρμάκων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Σε πρόσφατο περιστατικό από τη Λακωνία και που νοσηλεύεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, υπήρξε δυσκολία στην ανεύρεση των ειδικών φαρμάκων κατά της ελονοσίας, με αποτέλεσμα σήμερα η ασθενής να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.
Μετά από τα παραπάνω, λοιπόν, ερωτάσθε:
• Δεδομένου ότι το πρόβλημα υφίσταται με κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ζητά τη λήψη άμεσων περιβαλλοντικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου της ελονοσίας, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβείτε για την καταπολέμησή της στη Λακωνία, γιατί όπως φαίνεται όλοι οι τοπικοί φορείς αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος αντιμετώπισης της νόσου;
• Σε ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να προβεί το υπουργείο Υγείας για την προμήθεια του ανάλογου υλικού, που απαιτείται για την καταπολέμηση όχι μόνο της ελονοσίας αλλά και της εμφάνισης του ιού του Νείλου στο νομό μας;».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti