Το Οίτυλο υποδέχεται φέτος το Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας

Τριήμερο πολυθεματικού χαρακτήρα στη Μάνη Στη λακωνική Μάνη πραγματοποιείται και φέτος το 9ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο, σε μία διοργάνωση του...
Παρασκευή, 20 Μάιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Οίτυλο υποδέχεται φέτος το Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας

Τριήμερο πολυθεματικού χαρακτήρα στη Μάνη

Στη λακωνική Μάνη πραγματοποιείται και φέτος το 9ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο, σε μία διοργάνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το συνέδριο φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Πέτρα και Φως» στο Οίτυλο Μάνης την ερχόμενη εβδομάδα (27, 28 και 29 Μαΐου), παρουσία σημαντικών ιατρών, καθηγητών πανεπιστημίων και επιστημόνων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη επιστημονικής ενημέρωσης ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας για ζητήματα που αφορούν στην Υγεία. Εξαίρετοι ομιλητές πανελλήνιας αναγνώρισης θα παρουσιάσουν εργασίες και ανακοινώσεις, συσφίγγοντας τις συναδελφικές τους σχέσεις και γνωρίζοντας ένα τόπο ιστορικό και πανέμορφο.

Στόχος του 9ου Ιατρικού Πολυθεματικού Συνεδρίου είναι ο εμπλουτισμός, η συμπλήρωση, η αλλαγή καθώς και ο επαναπροσδιορισμός -διαγνωστικά και θεραπευτικά- των όποιων αποκλίσεων από το φυσιολογικό και το υγιές.

Ο θεσμός του Πολυθεματικού Ιατρικού Συνεδρίου Λακωνίας ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια, με πρωτοβουλία ιατρικών λειτουργών που ζουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νομό μας και της ιατρική ομάδας της Πανεπιστημιακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΚΑΤ».

Το εγχείρημα ξεκίνησε από την ανάγκη των λειτουργών Υγείας για ενημέρωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση και υλοποιείται από το 2003 σε περιοχές της Λακωνίας.

Στην αρχή της, η προσπάθεια στόχευε αποκλειστικά στην εκπαίδευση και για το λόγο αυτό είχε χαρακτηριστεί ως «Σεμινάριο». Μετά την τρίτη διοργάνωση, το 2005 στη Μονεμβάσια, αναβαθμίστηκε σε «Συνέδριο», καθώς κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη προβολής των επιστημονικών εργασιών των συναδέλφων.

Οι διοργανωτές θεωρούν ότι η επιστημονική αυτή εκδήλωση δίνει νέο νόημα και προοπτικές στην εκπαιδευτική διαδικασία, που οπωσδήποτε θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών Υγείας στο λακωνικό κοινό.

Στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, το ΓΝΚΥ Μολάων, η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου, καθώς και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Επίσημη γλώσσα του 9ου Πολυθεματικού Συνεδρίου έχει οριστεί η ελληνική, ενώ κατά τη διάρκειά του θα λειτουργεί έκθεση φαρμακευτικών προϊόντων, σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο και σε άμεση πρόσβαση με την αίθουσα διεξαγωγής του.

Το συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους, ως επίτιμοι πρόεδροι, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Πάνος Γκούμας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελ/σου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ το «παρών» θα δώσουν οι πρόεδροι και τα μέλη της Οργανωτικής, της Επιστημονικής, της Τιμητικής Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και της Επιτροπής Κρίσεων Εργασιών.

Μάλιστα, στη σχετική πρόσκληση, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Νίκος Καλογεράκος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το Πολυθεματικό Συνέδριο Λακωνίας γεννήθηκε από την ανάγκη-υποχρέωση των μακριά από το κέντρο ιατρών για διαρκή μάθηση, εκπαίδευση και ενημέρωση…Η αξιοπρεπής άσκηση της ιατρικής, επιτακτικά απαιτεί διαρκή και έγκυρη πληροφόρηση. Το λακωνικό Ιατρικό Συνέδριο είναι θεσμικά αναγνωρισμένο και καταξιωμένο στη συνείδηση των λακώνων ιατρών και όχι μόνο. Πόλος έλξης και παρουσίας επιστημόνων και εργασιών από όλη την Ελλάδα, αποτελεί και θα συνεχίσει να είναι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το ιδιαίτερο-ξεχωριστό οργανωτικό και επιστημονικό γεγονός του Ιατρικού Συλλόγου, του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΠΑΠΕΛ και του ιατρικού προσωπικού του τόπου μας».

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει στις 4.30΄ το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 27/5 με τις σχετικές εγγραφές, οι οποίες και θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκειά του. Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει το Α΄ στρογγυλό τραπέζι με επίκαιρα θέματα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και με συντονιστές τους κ.κ Παναγιώτη Λουκασά και Αλέξανδρο Βασιμπόση. Ζητήματα που θα πραγματευτούν είναι η «Κατάθλιψη», η «Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια» και η «Άνοια», ενώ θα ακολουθήσουν σχόλια-συζήτηση από το διοικητή του ΓΝΚΥ Μολάων κ. Ανάργυρο Μαριόλη. Το πρόγραμμα της Παρασκευής συνεχίζεται στις 7.30΄ το απόγευμα, όπου θα λάβει χώρα το Β΄ στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το 2011» και συντονιστή τον κ. Μαριόλη. Θέματα που θα συζητηθούν κατά το β΄ τραπέζι είναι «Η έλλειψη του οικογενειακού ιατρού, ευθύνεται για την κακοδαιμονία του ΕΣΥ;», «Περιφερειακό ιατρείο: Αποστολή και στόχος στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας», «Αποκεντρωμένος σχεδιασμός-Ολιστική φροντίδα υγείας. Θα τα καταφέρουμε; Η εμπειρία από το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης» και «Χαρτογραφώντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα: Η πορεία προς το όραμα». Μετά το πέρας του προγράμματος θα ακολουθήσει δείπνο Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Το 9ο Πολυθεματικό συνεχίζει το πρόγραμμά του την επομένη, Σάββατο 28/5 στις 9.30΄ το πρωί, με θέμα «Α΄ στρογγυλό τραπέζι: Παρουσίαση-Ανάλυση 3 περιστατικών παθολογικής κλινικής νοσοκομείου Σπάρτης», με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Ασημακόπουλο. Θέματα που θα συζητηθούν είναι «1ο περιστατικό: Άνδρας 32 ετών σε κωματώδη κατάσταση και υπερκαλιαιμία», «2ο περιστατικό: Γυναίκα 60 ετών με αδυναμία, καταβολή και παθολογική ηπατική βιομηχανία», «3ο περιστατικό: Νεαρή γυναίκα με εμπύρετο και παγκυτταροπενία», «4ο περιστατικό: Η χρήση του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού στην οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 2», ενώ τέλος θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα «Οι θεραπευτικές εξελίξεις στην υπέρταση». Μετά την πρωινή συνεδρίαση, θα ακολουθήσει το Β΄ στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το άλγος και η αντιμετώπισή του» και συντονιστές τις κ.κ Μαρία Τσιρώνη και τη Σοφία Ζύγα. Ζητήματα που θα πραγματευτούν είναι «Η φυσιολογία του πόνου», «Προσεγγίσεις και θεωρίες της αναλγησίας ανά τους αιώνες», «Σύγχρονες προσεγγίσεις της αναλγησίας σε χρονίως πάσχοντες» και «Νοσηλευτικές παρεμβάσεις και ανακουφιστική φροντίδα».

Στις 3.30΄ μμ ξεκινά η απογευματινή συνεδρίαση με Α΄ στρογγυλό τραπέζι «Νοσοκομείο Μολάων-Παθολογική και χειρουργική κλινική», συντονιστές τους κ.κ Γεώργιο Παπαγεωργίου και Νεοκλή Κρητικό και θέματα «Σακχαρώδης διαβήτης 2011: Θεραπευτικοί στόχοι και αντιμετώπιση επιπλοκών», «Οστεοπόρωση-Θεραπευτική αντιμετώπιση», «Χειρουργική αντιμετώπιση νόσων θυρεοειδούς» και «Αντιμετώπιση τραυματιών τροχαίων ατυχημάτων». Η απογευματινή συνεδρίαση συνεχίζεται, μετά το μισάωρο διάλειμμα που ακολουθεί, στις 6 το απόγευμα, με το Β΄ στρογγυλό τραπέζι «Πανεπιστήμιο Πατρών-Παθολογική κλινική: Τι νεότερο στην παθολογία» και συντονιστή τον κ. Χαράλαμπο Γώγο. Θέματα που θα συζητηθούν είναι «Τι νεότερο στις λοιμώξεις», «Τι νεότερο στην ογκολογία», «Τι νεότερο στην ενδοκρινολογία» και «Τι νεότερο στην καρδιολογία». Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων μεταξύ 8-8.30 το βράδυ, θα ακολουθήσει κεντρική διάλεξη συνεδρίου με ομιλητή τον καθηγητή Βιολογικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιο Παπαβασιλείου και τέλος το επίσημο δείπνο του συνεδρίου.

Η αυλαία του Συνεδρίου θα πέσει την Κυριακή 29/5, όπου στις 9.30΄ το πρωί θα λάβει χώρα το Α΄ στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η εμπειρία της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Σπάρτης στις “ανοιχτές” και τις “λαπαροσκοπικές” επεμβάσεις». Συντονιστές της συζήτησης θα είναι οι κ.κ Γεώργιος Σολωμού και Σωτήριος Σωτηριανάκος, ενώ θέματα που θα πραγματευτούν είναι «Χειρουργικές επεμβάσεις την τελευταία 3ετία», «Εφαρμογές σύγχρονης τεχνολογίας στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης», «Αντιμετώπιση κηλών στη χειρουργική κλινική» και «Η πρακτική της χειρουργικής κλινικής στη χειρουργική του παχέως εντέρου». Το τριήμερο συνέδριο θα λήξει στις 11.30 το πρωί, με τα «Βραβεία Εργασιών και Ανακοινώσεων», όπου θα παρουσιαστούν οι δύο βραβευθείσες εργασίες και θα απονεμηθούν βραβεία και έπαινοι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.belife.gr/magazine/content/view/1983/28.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti