Ποιος θα πληρώσει το ακυρωθέν έργο πεζοδρόμησης στο Γύθειο…;

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

(ΦΩΤΟ-VIDEO)

Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2018 17:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ποιος θα πληρώσει το ακυρωθέν έργο πεζοδρόμησης στο Γύθειο…;

Στις 10 Απριλίου 2018 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση μελέτης «Διαμόρφωση του καταστρώματος τμημάτων των οδών  Βασιλέως Παύλου (από την πλατεία Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μέχρι της συμβολής της με την οδό Τζανή Τζαννετάκη)  και Τζανή Τζαννετάκη (από τη συμβολή την με την Βασιλέως Παύλου μέχρι τη διασταύρωση προς τη Νήσο Κρανάη).  Ήταν το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και αφορούσε την έγκριση μελέτης για τη διαμόρφωση του παραλιακού δρόμου του Γυθείου, που έχει χαρακτηριστεί εθνικός και επαρχιακός  δρόμος. Πρόκειται για ένα δρόμο μεγάλης αξίας για την πόλη, καθώς συνδέεται με ζητήματα λειτουργίας του λιμανιού, το κυκλοφοριακό, το επιχειρείν (με τα κατά μήκος ιδιωτικά καταστήματα), καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εξυπηρέτηση πεζών-ποδηλάτων κλπ.

Η εν λόγω μελέτη έργου έχει ήδη κατά το μεγαλύτερο μέρος υλοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή Αν Μάνης. Η Δημοτική Αρχή είχε λάβει απόφαση (υπ.αρ.45/15-2-2017 με θέμα «Έγκριση της αριθμ. 61/2016 μελέτης με τίτλο: «Επέκταση πεζοδρομίου από το ύψος της πλατείας Μαυρομιχάλη (καφενείο Δασκαλάκη) κατά μήκος της παραλιακής οδού Τζαννή Τζανετάκη (ταβέρνα Γρηγόρης) σχετικά με το έργο πεζοδρόμησης, χωρίς όμως να έχει δοθεί έγκριση (για το έργο) από τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Επομένως, το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε στις 10/4/2018 να εγκρίνει μια μελέτη έργου που είχε ήδη εκτελεστεί. Με τόσες σοβαρές χρήσεις και με την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών -όπου άλλες γνωμοδοτούν και άλλες εγκρίνουν- θα περίμενε κανείς μια τέτοια μελέτη, αφενός να είναι άρτια, αφετέρου συντεταγμένα να ακολουθήσει για έγκριση όλες τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και μετά να προχωρήσει η υλοποίησή της (το έργο).

Και όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο αψήφησε τα παραπάνω και προχώρησε στην έγκριση της μελέτης. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη με το επιχείρημα του περιφερειάρχη Π. Τατούλη ότι «πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς, άρα και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης!»

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος σέβεται τις διαδικασίες και τους νόμους;  Έργα πρέπει να γίνονται και να επιβραβεύονται, όμως όχι να εφαρμόζουμε έμμεσα τη πεπατημένη οδό: «Αρκεί να γίνει έργο κι ας είναι παράνομο».

Μετά τη ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο του παραπάνω θέματος, κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στην αρμόδια Επιτροπή (Β΄ Επιτροπή άρθρου 68 ΠΔ 30/1996Νομού Λακωνίας και Μεσσηνίας) για την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Επιτροπή ακύρωσε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφασίζοντας ομόφωνα ότι: «Κάνει δεκτή την προσφυγή και ακυρώνει την προσβαλλόμενη απόφαση υπ. αρ. 120/2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεδομένου ότι με αυτήν εγκρίνεται ανεπιτρέπτως εκ των υστέρων, όπερ έρχεται σε αντίθεση προς την διάταξη του νόμου (άρθρο 134 ν. 4412/2016) που απαιτεί την ύπαρξη εγκεκριμένης μελέτης προφανώς πριν την έναρξη των εργασιών του έργου, το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί με τις προδιαγραφές της μελέτης προς την οποία οφείλει να συμμορφώνεται ο κατασκευαστής».

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, γεννώνται τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

Ποιο θα είναι το μέλλον του έργου; Θα κατεδαφιστεί; Θα επιβληθούν πρόστιμα; Τελικά, ποιος θα πληρώσει το παράνομο έργο;

Σχόλιο-φωτο-video: Νικόλαος Πιερρακέας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος