Ένα δάκρυ για τον άνθρωπο, το θεσμό, το δήμο

Πικράθηκαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών. Η αδυναμία του δημάρχου να προσέλθει στη συνεδρίαση κατά την οποία...
Παρασκευή, 20 Νοέμβριος 2009 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πικράθηκαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών.
Η αδυναμία του δημάρχου να προσέλθει στη συνεδρίαση κατά την οποία θα πραγματοποιείτο η πολυδιαφημισμένη κορυφαία εκδήλωση της δημοτικής αρχής, αυτή του απολογισμού πεπραγμένων, και η αιφνιδιαστική για το συμβούλιο επιστολή που υπογράφει ο δήμαρχος από τις 16/11/09, είχε ως αποτέλεσμα αφενός την αναβολή της παρουσίασης, αλλά κυρίως την απογοήτευση.
Απογοήτευση διότι ο κ. Αντωνάκος εξέφρασε μεν την πρόθεσή του να τερματίσει τη θητεία του το 2010, παραλείποντας ωστόσο τεχνηέντως να διευκρινίσει το πότε. Όχι ότι ο ακριβής χρόνος της παραίτησής του έχει πια οποιαδήποτε σημασία για τη λειτουργία του δήμου. Έχει βαρύτητα όμως για την υστεροφημία του και την πόλη, που θέλει και δικαιούται να έχει ηγέτη αυτόν που ανέδειξε και κανέναν άλλον.
Η επιλογή να απευθυνθεί ο δήμαρχος στο Σώμα δια επιστολής πέτυχε το απευχόμενο: Μία δύσκολη ανθρώπινη στιγμή να μετατραπεί σε πολιτικό μνημόσυνο ενός άξιου δημάρχου, ενός σεβαστού ανθρώπου, ενώ η ύψιστη στιγμή για το δήμο να υποβαθμιστεί, μιας και δεν θα υπήρχε δυνατότητα κριτικής σε αυτόν που χαράσσει την πολιτική του δήμου.
Έτσι, ενισχύθηκαν οι φήμες που θέλουν το δήμαρχο, στην περιπέτεια που περνά, να κατευθύνεται από τους ολίγους αρεστούς του, οι οποίοι προκειμένου να διατηρήσουν τα οφίτσια και τις αμοιβές τους, τον διατηρούν σε ένα αξίωμα που δεν δύναται να υπηρετήσει, σε ένα καράβι που δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και οι οποίοι ταυτόχρονα με την απειρία, την αλαζονεία και την περιορισμένη διαχειριστική τους ικανότητα υποβαθμίζουν τη λειτουργία και το γόητρο ενός ιστορικού δήμου.
Είναι ευρέως γνωστό και συζητούμενο ότι η παραίτηση του δημάρχου θα συμπαρασύρει και τον υψηλά αμειβόμενο γενικό γραμματέα του δήμου, ενώ η εκλογή άλλου προσώπου στο δημαρχιακό θώκο θα επιφέρει παράλληλα αλλαγή στους αντιδημάρχους, όπως και στο στενό κύκλο των συνεργατών του.
Με άλλα λόγια είναι σαφές ποιοι επωφελούνται εκ πρώτης όψεως από τη διατήρηση του κ. Αντωνάκου στη δημαρχία παρά την αδιαμφισβήτητη φυσική ανεπάρκειά του να ασκήσει τα καθήκοντά του και ποιοι ωφελούνται μακροπρόθεσμα από τη συντήρηση μιας κακής εικόνας του δήμου, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2010.
Η ουσία είναι ότι όχι μόνο εξευτελίζουν ένα θεσμό και έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει με σθένος και ζήλο την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και προσβάλλουν τους πολίτες ενός ολόκληρου δήμου.
Δυστυχώς, η Ιστορία δεν θα καταγράψει μόνο το έργο του δημάρχου Σαράντου Αντωνάκου. Αφού κάποιοι γράφοντας αυτές τις τελευταίες σελίδες της αυτοδιοικητικής του πορείας πετυχαίνουν να αμαυρώσουν μια διαδρομή γεμάτη μακρόχρονους επίπονους αγώνες και κοινωνική προσφορά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

lakonikos.gr diakopes

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος