Ημερίδα στην Νέα Υόρκη για το Παυλοπέτρι

SOS εκπέμπει η βυθισμένη πολιτεία

Τετάρτη, 23 Μάρτιος 2016 13:42 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ημερίδα στην Νέα Υόρκη για το Παυλοπέτρι

Ήταν το 1967 όταν ο γεωλόγος-ωκεανολόγος Dr. Νίκολας Φλέμινγκ έκανε την πρώτη έρευνα σε έναν από τους σημαντικότερους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, το Παυλοπέτρι.
Την Παρασκευή 7 Απριλίου, 49 χρόνια μετά στο Empire State Building (350 Fifth Avenue, Suite 2412) στο World Monuments Fund της Νέας Υόρκης, η Dr. Cheryl Benard πρόεδρος της Arch θα συζητήσει για τις τοπικές προσπάθειες και ενέργειες για την προστασία της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο.
 
Το Παυλοπέτρι απειλείται από τη ρύπανση που προκαλούν τα μεγάλα πλοία που αγκυροβολούν στον όρμο Βοιών, όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη του 2015 από το ΕΛΚΕΘΕ. Μικρότερα σκάφη κινούνται πάνω από τα αρχαιολογικά ευρήματα, θέτοντας σε κίνδυνο θεμέλια και τοίχους. Εν τω μεταξύ, η περιοχή δεν έχει φυσική προστασία και είναι ευάλωτη σε λεηλασίες και κλοπές.
 
Μια ακόμα διαφαινόμενη απειλή, είναι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Κρήτη στην Πελοπόννησο και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας πολύ κοντά στο Παυλοπέτρι.
Τα τελευταία χρόνια, τοπικοί ακτιβιστές βρίσκονται σε μια συνεχή εκστρατεία για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Επιδιώκουν να αποτρέψουν και τη δεύτερη ψήφιση Ειδικού Κανονισμού Λιμένα, μετά την καθολική απόρριψη της πρώτης, που προσπαθούσε να νομιμοποιήσει την υφιστάμενη και καταστροφική  αγκυροβολία στον όρμο Βοιών.
 
Στόχος των ακτιβιστών είναι επίσης η υιοθέτηση μιας προληπτικής διαχείρισης στο σύνολο των κανονισμών και νόμων που θα προστατεύσουν την περιοχή απέναντι στη συνεχή καταστροφή.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το Παυλοπέτρι έχει περιληφθεί στο κατάλογο των “Απειλούμενων Μνημείων” για το 2016 του World Monument Watch (Διεθνές Παρατηρητήριο Μνημείων), ως αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών της Arch International και του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης.
 
Ο κατάλογος για το 2016 περιλαμβάνει 50 μνημεία που κινδυνεύουν παγκοσμίως σε 36 χώρες, μεταξύ των οποίων μνημεία στην ιστορική πόλη του Νεπάλ, που έπληξε ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ, τα εθνικά σχολεία Τέχνης της Κούβας, κτλ.
Το Παυλοπέτρι αποτελεί το μοναδικό ελληνικό πολιτισμικό μνημείο σε όλο τον κατάλογο. “Κινδυνεύει”, σύμφωνα με το WMW, “από τη μόλυνση και τα μεγάλα πλοία που αγκυροβολούν στον όρμο των Βατίκων”.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti