Ακριβότερη η αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Επιβάρυνση έως και 51,5 εκατ. ευρώ έναντι του ΣΔΙΤ - Τοπικό σχέδιο διαχείρισης κατέθεσαν τρείς λακωνικοί δήμοι

Τρίτη, 28 Ιούνιος 2016 19:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ακριβότερη η αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ως μη αποδοτική εμφανίζεται η δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τη μελέτη για το νέο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που θα τεθεί στην κρίση των δημάρχων την προσεχή Δευτέρα 4/7. Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι αποκεντρωμένες υποδομές θα είναι ακριβότερες κατά 37,5 έως 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι της ανάθεσης διαχείρισης σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ, που είναι και η πρόταση της Περιφέρειας. Παράλληλα, στην «αποκεντρωμένη» εκδοχή, το κόστος στην «καθημερινή» διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπολογίζεται ότι θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα.

Εξάλλου, η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης από τους περισσότερους δήμους της Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται απογοητευτική, καθώς οι 15 από τους 27 δήμους δεν κατέθεσαν καν δική τους πρόταση, ενώ τρεις στους πέντε νομούς δεν θέλουν ΧΥΤΑ στα όριά τους.

Σύμφωνα με τη «Καθημερινή», η μελέτη του ΠΕΣΔΑ, που είναι απαραίτητος για να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια, ολοκληρώθηκε και εστάλη στους δήμους την προηγούμενη εβδομάδα. Η μελέτη, την οποία εκπόνησε ιδιώτης για λογαριασμό του συλλογικού οργάνου των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ), προτείνει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην αποδοχή του σχεδίου της Περιφέρειας για την ανάθεση, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλο το νομό. Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, κάτι που έχουν ζητήσει οι δήμοι που αντιδρούν στη ΣΔΙΤ.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σε τρεις «ομάδες» δήμων. Η πρώτη περιλαμβάνει την Κορινθία, την Αργολίδα και τη βόρεια Αρκαδία, η δεύτερη τη νότια Αρκαδία και τη Μεσσηνία και η τρίτη τη Λακωνία. Σε καθεμία από αυτές κατασκευάζεται μία κεντρική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και ένας ΧΥΤΥ. Η μελέτη εξετάζει ένα «υποσενάριο», δηλαδή την υλοποίηση της ΣΔΙΤ με τοπικές μονάδες κομποστοποίησης (έναντι των κεντρικών). Όπως καταλήγει, με την προωθούμενη «κεντρική» λύση το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 156,9 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 83,2 εκατ. ευρώ δημοσία δαπάνη) και η διαχείριση των σκουπιδιών ανά τόνο θα κοστίζει 51,6 ευρώ. Ενώ με τις τοπικές μονάδες κομποστοποίησης (υποσενάριο) το κόστος της επένδυσης ανεβαίνει στα 174,1 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων η δημόσια συμμετοχή είναι 97,5 εκατ.) και η διαχείριση των απορριμμάτων θα κοστίζει 51 ευρώ ο τόνος.

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει την υιοθέτηση των προτάσεων των δήμων για αποκεντρωμένη διαχείριση (χωρίς ΣΔΙΤ). Όπως εκτιμάται, θα απαιτηθούν δέκα μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και ένας ΧΥΤΥ ανά περιφερειακή ενότητα (νομό). «Η διασπορά των μονάδων οδηγεί σε μικρή σχετικά δυναμικότητα κάθε μονάδας, αφού μόνο τρεις από τις δέκα μονάδες έχουν δυναμικότητα μεγαλύτερη από 20.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής αυξάνεται σημαντικά και δεν μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό του με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι μονάδες αυτές θα παράγουν έσοδα», αναφέρεται. Όπως εκτιμάται, το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέρχεται στα 152,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τα 134,5 εκατ. ευρώ. Ενώ το κόστος διαχείρισης θα ανέρχεται στα 51-61 ευρώ ο τόνος.

Επιμένουν τοπικά 3
στους 5 δήμους της Λακωνίας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που τηρούν οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέναντι στο σχεδιασμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων κατέθεσαν:
- Στην Αργολίδα ένας από τους πέντε δήμους.
- Στην Αρκαδία δύο από τους πέντε δήμους.
- Στην Κορινθία και οι έξι δήμοι.
- Στη Λακωνία τρεις από τους πέντε δήμους.
- Στη Μεσσηνία τρείς τους έξι δήμους.

Επιπλέον, οι δήμοι της Αργολίδας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας δεν προτείνουν θέση για ΧΥΤΥ στα όριά τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti