Εγκαινιάστηκε στο Λεωνίδιο το Κέντρο Πληροφόρησης

Το περασμένο Σάββατο

Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2016 14:09 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινιάστηκε στο Λεωνίδιο το Κέντρο Πληροφόρησης

Με εκδήλωση για το κοινό στις 22 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού άνοιξε επίσημα τις πύλες του Κέντρου Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν δυναμικό χώρο αναφοράς για την ανάδειξη του φυτικού πλούτου του Πάρνωνα, στο Λεωνίδιο.
Το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Βασκίνας ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του με τη σύγχρονη μορφή του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του. Οι επεμβάσεις που υλοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του υφιστάμενου κτίσματος αλλά και την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, της ενεργειακής αναβάθμισης και της λειτουργικής ένταξης της νέας χρήσης ούτως ώστε το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος να δεχθούν την εγκατάσταση του Κέντρου Πληροφόρησης.
 
Η αποκατάσταση του συνόλου του κτίσματος για τη μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα και η εγκατάσταση της Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος σε αυτό, υλοποιήθηκαν σε δύο φάσεις στο πλαίσιο της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ.
 
Στο ισόγειο του κέντρου έχουν διαμορφωθεί κατάλληλοι χώροι υποδοχής επισκεπτών, γραφείων, καθιστικού και αποθήκης, ενώ στον όροφο φιλοξενείται η έκθεση ερμηνείας περιβάλλοντος, ο χώρος προβολής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ο χώρος εργαστηρίου όπου θα γίνεται η προετοιμασία και η επίδειξη του χλωριδικού υλικού του κέντρου. Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργήθηκαν ανεξάρτητες περιοχές φύτευσης δενδροκομικών, ανθοκομικών, καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών με αντίστοιχη σήμανση για τους επισκέπτες.
 
Χαιρετισμούς στο πλαίσιο της εκδήλωσης απεύθυναν οι, πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστου Δημήτριος Μήλιος, δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος και η εκπρόσωπος του αναπλ. υπουργού ΠΕΝ Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της συντήρησης του ζωγραφικού εσωτερικού διακόσμου από τον ζωγράφο, συντηρητή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων Ιωάννη Σπανό. Η Έκθεση Ερμηνείας Περιβάλλοντος παρουσιάστηκε από εκπροσώπους της ένωσης εταιρειών ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ/ΤΕΤRAGON LTD, Εύη Αλεξανδροπούλου και Ανδρέα Πανίτσα.   
 
Παράλληλα, οι επισκέπτες της εκδήλωσης περιηγήθηκαν στους χώρους του κέντρου και ξεναγήθηκαν από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης.
Με τον εγκαινιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα στο Λεωνίδιο ενισχύεται περαιτέρω η λειτουργία των υπολοίπων υποδομών περιβαλλοντικής ενημέρωσης υπό την αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, στον Άγιο Πέτρο, το Άστρος και την Καστάνιτσα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος