SOS για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Κίνδυνοι για το περιβάλλον και μνημεία της Πελοποννήσου

Τρίτη, 20 Ιούνιος 2017 08:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
SOS για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που αναμένεται να επηρεάσουν νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, αλλά και η δημόσια υγεία,  κατέγραψε σε έρευνά της η διαΝΕΟσις.

Η οκταμελής ομάδα επιστημόνων, με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Καρτάλη και μέλη, μεταξύ άλλων, τους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Οικονόμου και Χάρη Κοκκώση, τον καθηγητή του University of New South Wales Μάνθο Σανταμούρη και τους φυσικούς περιβάλλοντος από το ΕΚΠΑ Ηλία Αγαθαγγελίδη και Αναστάσιο Πολύδωρο, ανέλαβε την εκπόνηση μιας μελέτης σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις.

Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το έτος 2065, τα Δέλτα μεγάλων ποταμών της Ελλάδας, όπως του Αξιού, ενδεχομένως να μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή απειλεί μνημεία, χώρους ενδιαφέροντος, αλλά και καλλιέργειες της Πελοποννήσου. Επιπλέον, στην Αττική, ο Λαιμός της Βουλιαγμένης ενδέχεται να μετατραπεί… νησί, όπως και δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας είναι πιθανό να εξαφανιστούν!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέγραψαν για την περίοδο 2046-2056 το πώς σημαντικές αλλαγές στο κλίμα της χώρας μας, θα επηρεάσουν τομείς της ελληνικής οικονομίας και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η θερμοκρασία στα μέσα του αιώνα θα είναι αυξημένη κατά 2,5°C κατά μέσο όρο σε σχέση με το διάστημα 1961-1990, ενώ η κατά τόπους αύξηση αυτή θα αγγίζει ακόμα και τους 3,8°C τους θερινούς μήνες.

Η αύξηση των ημερών με καύσωνα θα είναι περίπου 15-20 ετησίως, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 12% περίπου. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 20-59 εκατοστά, ενώ τα ακραία φαινόμενα θα είναι συχνότερα.

Από τις παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Δυτική Πελοπόννησος και η Αττική.

Ειδικότερα, προβληματισμό προκαλούν οι προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή θα πλήξει το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, περίπου 5,5 εκατ. Έλληνες των 25 μεγαλύτερων πόλεων της χώρας θα αντιμετωπίσουν επιβαρυμένες θερμικές συνθήκες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και συνεπώς η υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων ηλικίας άνω των 65 θα κινδυνεύσει από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κάποια σενάρια ωστόσο προβλέπουν θετικές συνέπειες σε πιο εύκρατες περιοχές, όπως η Κρήτη.

1ο θέμα 2

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
-  Οι περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν μειωμένη αγροτική παραγωγή.
-  Οι επιπτώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες θα επηρεάσουν αρνητικά τα νότια της χώρας, ενώ θα ευνοήσουν προσωρινά τα βόρεια.
- Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, κυρίως αυτά που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο στα νότια (Μαίναλο και Χελμός στην Πελοπόννησο) θα πάψουν να έχουν το χιόνι που έχουμε συνηθίσει.
- Αρχαιολογικοί χώροι που είναι εκτεθειμένοι στη φύση, όπως η Αρχαία Ολυμπία και ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην Πελοπόννησο θα κινδυνεύσουν άμεσα.
- Τα δάση θα κινδυνεύσουν, καθώς οι δασικές πυρκαγιές θα είναι πιο συχνές.
- Συνολικά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύει να χαθεί το 3,5% της έκτασης της χώρας.
- Εκτιμάται ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει κόστος ίσο με περίπου το 2% του ΑΕΠ της χώρας.
-  Δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Για παράδειγμα, η νότια παραλία του Ορνού της Μυκόνου εκτιμάται ότι θα «φαγωθεί» από τη θάλασσα πλήρως, ενώ τα νερά θα φτάσουν σε απόσταση 150 μ. από την ακτή κατακλύζοντας δρόμους και κτίρια.
- Τα Δέλτα των μεγάλων ποταμών, όπως του Αξιού, θα μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους.
- Λιμάνια και μαρίνες θα χρειαστούν εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης και θωράκισης.

Αρχαία Ολυμπία
Ο αρχαιολογικός χώρος Αρχ. Ολυμπίας

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας πιθανότατα επιφέρει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η δαπάνη θέρμανσης θα μειωθεί σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ η δαπάνη ψύξης θα αυξηθεί σε καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς.

Καθοριστικός και μοιραίος
ο ανθρώπινος παράγοντας
Η ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα και τη θερμοκρασία της γης, μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των ομβρόφιλων δασών και της κτηνοτροφίας, είναι αυτή που προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σαν αποτέλεσμα της τήξης των πολικών παγετών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμυρών. Οι μεταβολές αυτές θα επιφέρουν με τη σειρά τους σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές. Η σοβαρότητα των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια.

Τα στοιχεία, από τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές διαπιστώσεις στις οποίες προέβη η Διακυβερνητική Ομάδα για την Kλιματική Aλλαγή (Intergovermental Panel for Climate Change - IPCC) στο πλαίσιο της 5ης έκθεσης αξιολόγησης (5th Assessment report - AR5), επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί λήψη μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οφείλουν να εμπεριέχουν μία αλλαγή του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης, πράσινης οικονομίας χαμηλών ή και μηδενικών  εκπομπών άνθρακα με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Η ανάπτυξη του μοντέλου αυτού θα πρέπει να στηριχθεί στον οριζόντιο συντονισμό των πολιτικών μετριασμού αλλά και προσαρμογής, στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργικής παραγωγής και σε πολλούς άλλους. Το κόστος του περιορισμού των εκπομπών και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται αρχικά υψηλό, αλλά είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το κόστος που θα αναγκαστούμε να καταβάλουμε λόγω απραξίας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος