«Αναγεννήθηκε» μέσα από τις στάχτες του το δάσος του Πάρνωνα (ΦΩΤΟ)

10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά - Το δάσος μαύρης πεύκης καλύπτει ξανά τις πλαγιές του βουνού

Δευτέρα, 28 Αύγουστος 2017 14:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αναγεννήθηκε» μέσα από τις στάχτες του το δάσος του Πάρνωνα (ΦΩΤΟ)

Το καλοκαίρι του 2007 καταγράφεται στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, θα κάνουν στάχτη περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και αγρών, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή και τον θάνατο 63 συνανθρώπων μας.

Από τις 23 Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2007, ήταν η σειρά του Πάρνωνα να δοκιμαστεί. Μια μεγάλη πυρκαγιά έκαψε 39.000 περίπου στρέμματα μεικτού δάσους μαύρης πεύκης, ελάτης και χαλεπίου πεύκης, από τα οποία τα 19.000 ήταν δάσος μαύρης πεύκης, ένα δάσος που δύσκολα αναγεννάται φυσικά. Η τεράστια αυτή έκταση μαζί με τις εκτάσεις που κάηκαν την ίδια περίοδο στον Ταΰγετο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 3% της έκτασης των δασών μαύρης πεύκης στις προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 στη χώρα.

Το επόμενο έτος, το Δασαρχείο Σπάρτης, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και η Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, άρχισαν τη μεγάλη προσπάθεια υποβοήθησης της φυσικής αναγέννησης, μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής προγράμματος φύτευσης 5.300 στρεμμάτων δάσους μαύρης πεύκης. Ο σχεδιασμός του προγράμματος και οι πρώτες φυτεύσεις σε έκταση 2.800 στρεμμάτων χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE, μέσω του έργου LIFE+ ΦΥΣΗ LIFE07 NAT/GR/000286 με τίτλο «Αποκατάσταση των δασών Pinusnigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» και από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Η αποκατάσταση των υπόλοιπων 2.500 στρεμμάτων του καμένου δάσους χρηματοδοτήθηκε από το χρηματοδοτικό μέσο ΕΟΧ, μέσω του έργου «Αποκατάσταση δασών Όρους Πάρνωνα και κατευθύνσεις διατήρησης Όρους Ταΰγετου στη Λακωνία».

Σήμερα, 10 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το δάσος μαύρης πεύκης, αργά αλλά σταθερά, καλύπτει ξανά τις πλαγιές του Πάρνωνα. Σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα-υγροτόπου Μουστού αναφέρει τα εξής: «Οι μαυρισμένες από την πυρκαγιά πλαγιές απέναντι από το Πολύδροσο (Τζίτζινα) αποκτούν και πάλι το πράσινο των μαυρόπευκων και των ελάτων, κάνοντας απτά τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας, εκπέμποντας ισχυρό το μήνυμα για τις δυνατότητες που παρέχουν ο ρεαλιστικός και επιστημονικά στέρεος σχεδιασμός και η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Η αναγέννηση του δάσους δείχνει επίσης ότι ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες χρηματοδότησης και συνεργασίας, η αποκατάσταση είναι ιδιαίτερα απαιτητική και είναι επιτακτική η ανάγκη να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα οι προσπάθειες για την αποτροπή αντίστοιχων μεγάλων δασικών πυρκαγιών».

Αναλυτική πληροφόρηση για το έργο LIFEPINUS μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου www.parnonaslife.gr. Σχετικά με τον  σχεδιασμό και την αποκατάσταση των δασών, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την ταινία «Το ταξίδι του σπόρου» στη διεύθυνση: http://www.parnonaslife.gr/el/the-travelling-seed.

Περισσότερες πληροφορίες:
- Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων
Δρ. Πέτρος Κακούρος, Υπεύθυνος έργου LIFEPINUS, Τηλ. 2310 473320, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού
Αργύρης Μπόγλης, Συντονιστής έργου ΦΔ, τηλ. 27550 22021 (εσ. 4), Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κατερίνα Πανταζή, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΦΔ, τηλ: 27550 22021 (εσ. 5), Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών!

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος