Έκανε ένα βήμα πίσω ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου!

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις συλλογικοτήτων και πολιτών της περιοχής - Μειώνεται το τμήμα της εναέριας γραμμής στη χερσόνησο του Μαλέα κατά περίπου 4 χλμ.

Παρασκευή, 24 Νοέμβριος 2017 13:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έκανε ένα βήμα πίσω ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου!

Σε τροποποίηση του σχεδιασμού του για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου προχώρησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), μετά τις έντονες αντιδράσεις συλλογικοτήτων και πολιτών της Λακωνίας, οι οποίοι με συνεχείς παρεμβάσεις τους ισχυρίζονται ότι  η διέλευση του ηλεκτρικού καλωδίου θα επιφέρει καταπόνηση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου στη χερσόνησο του Μαλέα και την ευρύτερη περιοχή των Βατίκων.

Έτσι, ο ξεσηκωμός πολιτών κατά του σχεδιασμού υποχρέωσε τον ΑΔΜΗΕ να προκρίνει τελικά αύξηση του μήκους της υπόγειας γραμμής, μειώνοντας παράλληλα το εναέριο καλώδιο που θα διέρχεται από τη χερσόνησο του Μαλέα. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό μήκος της εναέριας γραμμής μειώνεται κατά 3,7 χλμ. (σε 23,8 χλμ. από 27,5 χλμ, που ήταν αρχικά) και αντικαθίσταται από νέα υπόγεια γραμμή μεταφοράς μήκους 4,5 χλμ. περίπου. Έτσι, το υπόγειο τμήμα της γραμμής μεταφοράς στη Πελοπόννησο αυξάνεται σε 14 χλμ, ενώ καταργούνται 10 ιστοί και ένας πυλώνας, μειώνοντας σημαντικά την όχληση για τους κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ τονίζει τα εξής:

«Σε σχέση με τις ενστάσεις μικρής μερίδας της κοινής γνώμης της Λακωνίας αναφορικά με την Φάση Ι της διασύνδεσης της Κρήτης (Πελοπόννησος-Κρήτη) που εστιάζονται στο εναέριο τμήμα της γραμμής μεταφοράς, μήκους 27,5 χλμ. που διέρχεται από τη χερσόνησο του Μαλέα, ο ΑΔΜΗΕ διευκρινίζει τα εξής:

Όταν η νέα διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του Ιουνίου και ενημερώθηκε για τις αντιδράσεις, κάλεσε σε διαβούλευση εκπροσώπους των κατοίκων  και διερεύνησε εξαντλητικά όλες τις εναλλακτικές λύσεις  που θα ελαχιστοποιούσαν το μήκος του εναερίου τμήματος επί της χερσονήσου Μαλέα.

Λύσεις όπως η πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς ή η εναλλακτική χάραξη θα οδηγούσαν σε δυο τουλάχιστον χρόνια καθυστέρηση στην ηλέκτριση της γραμμής, που προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2020» υπογραμμίζει ο ΑΔΜΕ και προσθέτει:

«Με δεδομένο ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης λόγω της παύσης λειτουργίας ορισμένων συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνεπεία της εφαρμογής των νέων κοινοτικών ρυθμίσεων για τις εκπομπές ρύπων στο τέλος του 2019, ο ΑΔΜΗΕ κατέληξε σε συγκεκριμένες ενέργειες τροποποίησης  του σχεδιασμού του έργου, οι οποίες  μεγιστοποιούν την όδευση του υπογείου τμήματος της  γραμμής μεταφοράς στη Χερσόνησο του Μαλέα και βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εναερίου τμήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό μήκος της εναέριας γραμμής μειώνεται κατά 3,7 χλμ., σε 23,8 χλμ. από 27,5 χλμ, που ήταν αρχικά και αντικαθίσταται από νέα υπόγεια γραμμή μεταφοράς μήκους 4,5 χλμ. περίπου. Έτσι, το υπόγειο τμήμα της γραμμής μεταφοράς στη Πελοπόννησο αυξάνεται σε 14 χλμ, ενώ καταργούνται 10 ιστοί και ένας πυλώνας, μειώνοντας σημαντικά την όχληση για τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό επιτυγχάνεται περαιτέρω με την τοποθέτηση των πυλώνων σε μεγάλη απόσταση από τις ορεινές κοινότητες και οικισμούς. Επιπροσθέτως, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην αντικατάσταση 15 πυλώνων με ισάριθμους ιστούς όπου ήταν τεχνικά εφικτό, κάτι που οδηγεί σε καλύτερο οπτικά αποτέλεσμα και μικρότερη κατάληψη χώρου».

Καταλήγοντας, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής υποστηρίζει: «Με τις ενέργειες αυτές, ο ΑΔΜΗΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν αδιαφορεί για τις θέσεις μέρους των πολιτών της Λακωνίας. Προτεραιότητα του ωστόσο, αναγκαστικά παραμένει η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου που είναι απολύτως απαραίτητο για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας καθώς θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης από τους συμβατικούς σταθμούς. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου το 2020  θα οδηγήσει άμεσα σε περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς του ρεύματος των καταναλωτών όλης της χώρας  της τάξης των 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή σε μείωση κατά 50% των ΥΚΩ που χρεώνονται λόγω της μη διασύνδεσης της Κρήτης και ανέρχονται σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ».  

Ενημερωτική εκδήλωση
στη Νεάπολη
Εξάλλου, το Σάββατο 25/11 και ώρα 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “LIMIRA MARE” στη Νεάπολη Βοιών, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «SOS για τη Χερσόνησο του Μαλέα - οι σχεδιασμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης / Πελοποννήσου μέσω εναερίου δικτύου με πυλώνες υψηλής τάσης στον Δήμο Μονεμβασίας - οι επιπτώσεις -  οι αντιδράσεις και οι κινήσεις της Κοινωνίας των Πολιτών - οι εναλλακτικές λύσεις».

Εισηγήσεις: 1) «Σύντομο ιστορικό - οι κινήσεων των συλλόγων και των φορέων» -  Καλλιόπη Λιβανού, δημοσιογράφος, ΓΓ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, 2) «Τι προβλέπει ο σχεδιασμός - η διαδρομή του δικτύου κατά μήκος του Δήμου Μονεμβασίας - οι επιπτώσεις» - Σπύρος Πετρολέκας, χωροτάκτης / πολεοδόμος -    Γιάννης Ψαρράκης, Γραμματέας του συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή», 3) «Οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις»  - Γιώργος Δερμάτης,  Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου, 4) «Καβομαλιάς - Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας - oι προοπτικές - η αντίθεση με τους παρόντες σχεδιασμούς» - Παναγιώτης Τριπόντικας, Αντιπλοίαρχος Π.Ν., πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα».

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους συλλόγους και φορείς που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση και συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι εξής σύλλογοι και φορείς: Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, «ΑΡΤΕΜΙΣ» – Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας/Χερσονήσου Μαλέα, Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας, «Τουλίπα Γουλιμή», Ένωση Βατικιωτών Επιστημόνων, Ομάδα Βατικιωτών Πολιτών και Ομογενών «Αφροδισιάς», Ελληνικό Παράρτημα της ARCH International, Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Βατίκων «Ο Ξένιος Ζευς».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος