Διεθνής ένωση επιστημόνων προτείνει αυστηρή χορτοφαγία κατά της κλιματικής αλλαγής

Δευτέρα, 27 Νοέμβριος 2017 20:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διεθνής ένωση επιστημόνων προτείνει αυστηρή χορτοφαγία κατά της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία Επιστημόνων, μια ομάδα που αποτελείται από πάνω από 15.000 επιστήμονες από περισσότερες από 184 χώρες, η ανθρωπότητα πρέπει να αλλάξει την καταναλωτική της συμπεριφορά άμεσα, για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Μεταξύ άλλων, η ένωση προτείνει τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής για τον περιορισμό του υπερπληθυσμού, αλλά και την υιοθέτηση αυστηρής χορτοφαγίας (ή βεγκανισμού).
Η ίδια ομάδα εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση πριν από 25 χρόνια, αναφέροντας για το πώς η ταχεία κατανάλωση και αναπαραγωγή, ως ατομικές συμπεριφορές, θα οδηγήσουν σε νεκρές ζώνες στους ωκεανούς, την εξάντληση του όζοντος, απώλειες δασικής κάλυψης, μείωση της θαλάσσιας ζωής και απώλεια βιοποικιλότητας.
Παρά τις ομοιότητες, η προειδοποίηση αυτή τη φορά είναι πιο σοβαρή, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Η κοινή γνώμη συχνά επικεντρώνεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα οχήματα, ενώ η κτηνοτροφία παράγει περισσότερες εκπομπές από ό,τι όλα τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και οι άλλες μορφές μεταφοράς μαζί.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την εκτροφή ζώων αποτελούν περίπου το 15% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών. Συγκεκριμένα, το βόειο κρέας και το γάλα είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η διεθνής ομάδα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα, ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα στο μισό. Πέρα από το θέμα της σκληρότητας απέναντι στα ζώα, είναι γεγονός ότι η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 13% περισσότερα ορυκτά καύσιμα και 15 φορές περισσότερο νερό από ό,τι ένα κιλό σόγιας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος