Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία εξετάζει την απόρριψη ενός εκατομμυρίου τόνων ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τρίτη, 28 Νοέμβριος 2017 19:50 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία εξετάζει την απόρριψη ενός εκατομμυρίου τόνων ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο καθαρισμός της Φουκουσίμα συνεχίζεται έξι χρόνια μετά την καταστροφή του 2011 και η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού που αποθηκεύεται σήμερα στον πυρηνικό σταθμό, μέσα σε 900 μεγάλες δεξαμενές. Μερικοί ειδικοί συμβουλεύουν την κυβέρνηση ότι το νερό πρέπει να απελευθερωθεί σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο οι ντόπιοι αλιείς φοβούνται ότι οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν ψάρια που αλιεύονται στην περιοχή, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ ακόμα αγωνίζονται να ανασυγκροτηθούν μετά το τσουνάμι.
Πολλές δοκιμές έδειξαν ότι τα περισσότερα είδη ψαριών που αλιεύονται κοντά στη Φουκουσίμα είναι ασφαλή για κατανάλωση. Όμως, οι καταναλωτές εξακολουθούν να διστάζουν να τα αγοράσουν και οι αλιείς φοβούνται ότι εάν αποβληθεί ραδιενεργό νερό, οι αγορές θα σταματήσουν τελείως. Ωστόσο το ραδιενεργό νερό δεν είναι ασφαλές στις δεξαμενές, καθώς ένα άλλο τσουνάμι ή μεγάλος σεισμός, θα παρασύρει αυτό το νερό.
Το νερό έχει υποστεί επεξεργασία και όλα τα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο έχουν αφαιρεθεί. Οι ειδικοί λένε ότι το τρίτιο είναι ασφαλές σε μικρές ποσότητες, αλλά αν υπάρξει νέα καταστροφή, η διαρροή νερού πιθανότατα θα είναι ανεξέλεγκτη.
Η ποσότητα του ραδιενεργού νερού στη Φουκουσίμα αυξάνεται καθημερινά κατά 150 τόνους. Νερό ψύξης πρέπει να διοχετεύεται στους αντιδραστήρες για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση τους, και το νερό συλλέγει τη ραδιενέργεια. Στη συνέχεια, βγαίνει από τους κατεστραμμένους θαλάμους περιορισμού και συγκεντρώνεται υπογείως, όπου αναμειγνύεται με υπόγεια ύδατα που εισέρχονται μέσω ρωγμών στα κτήρια των αντιδραστήρων. Περίπου 210 τόνοι αυτού του νερού μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να επαναχρησιμοποιηθούν ως νερό ψύξης, αλλά 150 τόνοι τοποθετούνται σε δεξαμενές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος