Σπαρτιατικό «μπλόκο» στην τοξική «βόμβα» του ΧΥΤΕΑ Μεγαλόπολης!

Mayfair_Club

Ομόφωνο ψήφισμα κατά της ταφής επικίνδυνων αποβλήτων εξέδωσε το ΔΣ Σπάρτης - Σοβαρότατες οι συνέπειες για την υγεία και την ανάπτυξη της Λακωνίας και της υπόλοιπης Πελοποννήσου

Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 17:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπαρτιατικό «μπλόκο» στην τοξική «βόμβα» του ΧΥΤΕΑ Μεγαλόπολης!

Σε οικονομικό μαρασμό και απομόνωση του μεγαλύτερου τμήματος της Πελοποννήσου -συμπεριλαμβανομένου και του νομού Λακωνίας- θα οδηγήσει η ενδεχόμενη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όπως έκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Επίσης, η ταφή επικίνδυνων υλικών θα αποτελούν  έναν εν δυνάμει σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία όλων των κατοίκων  των γύρω περιοχών και έτσι το ΔΣ διατράνωσε την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες  για την αποτροπή αυτού  του επικείμενου γεγονότος. Μάλιστα, το ΔΣ Σπάρτης τονίζει ότι θα προβεί «σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες  για την αποτροπή αυτού του επικείμενου γεγονότος»  και καλεί σε εγρήγορση όλους τους πολίτες.

Ειδικότερα, η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για το θέμα της δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη και οι πιθανοί κίνδυνοι για τη Λακωνία, πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στο Καστόρι Δ. Σπάρτης.

Ύστερα από  αίτημα της Τοπικής Οργάνωσης του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) Σπάρτης, ο πρόεδρος του ΔΣ, Σπ. Μοιράγιας,  έθεσε υπόψη των μελών του ΔΣ, την επιστολή της Τοπικής Οργάνωσης του ΕΠΑΜ Σπάρτης,  με την οποία αιτήθηκαν συζήτηση σχετικά με  τον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ν.4326/30-12-2016), που αναφέρει προτεινόμενο χώρο για την ταφή επικίνδυνων αποβλήτων, τη γειτονική Μεγαλόπολη.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μοιράγιας έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπο  της Τοπικής Οργάνωσης ΕΠΑΜ Σπάρτης  κ. Μιχαήλ Αριδά, ο  οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα  στο ανωτέρω θέμα.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, με τον πρόεδρο να καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω και τη διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπάρτης, έχοντας υπόψη:
1. Τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (δηλαδή, τοξικών, τερατογονών,  καρκινογόνων, μεταλλαξιογόνων κ.λ.π., ο οποίος  έγινε νόμος του κράτους με δημοσίευση στο ΦΕΚ Β΄4326/30-12-2016 και αναφέρει  ως προτεινόμενο χώρο για την ταφή Επικίνδυνων Αποβλήτων τη Μεγαλόπολη, διότι τα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της αποτελούν  το ισχυρότερο κριτήριο  σύμφωνα με  το νόμο.
2. Ότι με τέτοια ενέργεια  θα οδηγήσει τουλάχιστον  σε οικονομικό μαρασμό και απομόνωση το μεγαλύτερο κομμάτι της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης  και της Λακωνίας.
3. Ότι αν θάβονται Επικίνδυνα Απόβλητα στο γειτονικό αυτό  χώρο, θα αποτελούν  έναν εν δυνάμει σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία όλων των κατοίκων  των γύρω περιοχών.

Δηλώνει την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία Χώρου Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες  για την αποτροπή αυτού  του επικείμενου γεγονότος.

Καλεί τους δημότες  της Σπάρτης  να είναι σε εγρήγορση  και να μην επιτρέψουν  να γίνει το έγκλημα  αυτό στη γειτονιά μας.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος