«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα το 2018»

Mayfair_Club
Δευτέρα, 22 Ιανουάριος 2018 20:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα το 2018»

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η πιο πιθανή και σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα το 2018, σύμφωνα με τη νέα έκθεση παγκοσμίων κινδύνων που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Κάθε χρόνο, η έκθεση εξετάζει μια ομάδα 1000 εμπειρογνωμόνων και υπεύθυνων λήψης αποφάσεων σχετικά με τους κυριότερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τους επόμενους μήνες. Το 2018 θα χαρακτηριστεί από αυξημένους πολιτικούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και από την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η έκθεση αξιολογεί τη σοβαρότητα κάθε παγκόσμιου κινδύνου ανάλογα με την πιθανότητα και τις πιθανές επιπτώσεις. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές βαθμολογούνται με τον ανώτατο βαθμό και στις δύο κατηγορίες.
Άλλες απειλές είναι πιο πιθανό να γίνουν πραγματικότητα, αλλά οι επιπτώσεις τους αναμένεται να είναι περιορισμένες. Για παράδειγμα, το παράνομο εμπόριο είναι πιο πιθανό από τον μέσο, αλλά έχει μικρότερο αντίκτυπο. Από την άλλη πλευρά, τα όπλα μαζικής καταστροφής θα είχαν καταστροφικό αποτέλεσμα εάν χρησιμοποιηθούν, αλλά το σενάριο αυτό θεωρείται σχετικά απίθανο να συμβεί.
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια των δεκατριών ετών που εκδίδεται η έκθεση, και οι καταστροφικοί τυφώνες, ακραίες θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις του 2017 συνέβαλαν στην εξέχουσα θέση τους το 2018.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι αρχίζει η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, και αυτό θεωρείται ευκαιρία για την ενίσχυση των κοινωνιών και των περιβαλλοντικών οργανισμών και πολιτικών που αποδυναμώθηκαν εξαιτίας της κρίσης. Ωστόσο, η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και παραμένει ένα από τα σοβαρότερα χρόνια προβλήματα.
Αν και η έκθεση καταγράφει περισσότερο αντιλήψεις αντί να προσφέρει προβλέψεις βάσει επιστημονικών μοντέλων, αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις το 2018.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος