Σε δικαίωση από το ΣτΕ προσβλέπουν οι Μανιάτες για τις ΑΠΕ

Mayfair_Club

Την Τετάρτη η εκδίκαση της προσφυγής συλλόγων και πολιτών της Μάνης - Επιτροπή Αγώνα: «Θα νικήσουν οι αχόρταγοι γύπες ή το δίκιο της αδούλωτης Μάνης;»

Τρίτη, 23 Ιανουάριος 2018 15:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε δικαίωση από το ΣτΕ προσβλέπουν οι Μανιάτες για τις ΑΠΕ

Εκδικάζεται -εξ’ αναβολής- το πρωί της Τετάρτης (24/1) και ώρα 9:00 πμ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή στο ΣτΕ [που το 2012 έκαναν 28 σύλλογοι και 1.150 Μανιάτες και φίλοι της Μάνης] για την ακύρωση της αδειοδότησης των πρώτων 40 ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων στην οροσειρά της Μάνης (Σαγγιάς, νότιος Ταΰγετος), από συνολικά 250 που έχει εγκρίνει η Ρυμθιστική Αρχή Ενέργειας.

Η Επιτροπή Αγώνα απευθύνει κάλεσμα σε Μανιάτες και σε φίλους της Μάνης να δώσουν ηχηρό «παρών» στην εκδίκαση της υπόθεσης. Το κάλεσμα συντονίζει η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης και το ενθαρρύνει το περιοδικό Αδούλωτη Μάνη, μαζί με πολλούς άλλους συλλόγους Μανιατών.

Η συνεδρίαση του Δικαστηρίου ξεκινάει στις 10:00 το πρωί, ενώ η υπόθεση της Μάνης θα είναι η πρώτη που θα εκδικαστεί. Επισημαίνεται ότι για την είσοδο στην αίθουσα είναι απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα αναφέρονται τα εξής:

«Η Μάνη, μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας, στη νότια Πελοπόννησο, με τεράστιο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο πολιτισμικό απόθεμα, με μνημεία όλων των εποχών, με καθοριστική συμβολή των ανθρώπων της σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, βρίσκεται προ μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής.

Μια περιοχή πραγματικό Ανοικτό Μουσείο, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς, 1.000 πύργους και πυργόσπιτα, 700 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μεγαλιθικά μνημεία και οικισμούς στα βουνά που δεν έχουν καν χρονολογηθεί (άχρονα), με τοποθεσίες, τοπία και μνημεία τα οποία διακρίνονται για την ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική σημασία τους, απειλείται με αφανισμό.

anemogennitries Mani

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ
«ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» ΣΤΗ ΜΑΝΗ
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη μανιάτικη χερσόνησο βρίσκεται στην τελική της φάση. Θεωρούμε λοιπόν χρήσιμη μια συνοπτική ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση είναι καταστροφική για τον τόπο μας.

1. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου, συνολικού ύψους 120 μ., για διάνοιξη 34 χιλιομέτρων δρόμων πάνω στα βουνά και εκσκαφή 35 χιλιομέτρων για την υπόγεια καλωδίωση.

2. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών που βρίσκονται κοντά στην τελική έγκριση είναι 42. Ξεκινούν από τον Προφήτη Ηλία στο ύψος της Αρεόπολης και φτάνουν μέχρι τη Μίνα. Έχουν όμως πάρει σειρά και άλλα πέντε αιολικά πάρκα, από το ύψος της Κελεφάς και του Κότρωνα έως τη Λάγεια και τη Βάθεια. Αν εγκατασταθούν οι πρώτες 42 και δημιουργηθούν τα έργα υποδομής, είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Βάσει του αιολικού δυναμικού και τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία ο αριθμός αυτός μπορούν να φτάσει τις 217!

3. Οι ανεμογεννήτριες αυτές στο σύνολό τους είναι ορατές από όλη τη Μάνη. Σε ένα τόπο με 96 κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς, 1.000 πύργους και πυργόσπιτα, κάστρα, 700 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, σπήλαια, φαράγγια, καλντερίμια και αρχαία κατάλοιπα... Ευνόητο είναι ότι οι επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα του χώρου, στην αισθητική και την τουριστική αξία θα είναι δραματικές, όπως και στην οικονομική αξία της ακίνητης περιουσίας στην πυργοστόλιστη και ωραιόσπηλη Μάνη….

4. Η μανιάτικη ενδοχώρα, όπου σχεδιάζουν αυτού του είδους την εκμετάλλευση, συνιστά ένα παρθένο από την ανθρώπινη επέμβαση χώρο 110.000 στρεμμάτων, με μοναδική ορνιθοπανίδα αλλά και χλωρίδα. Μαζί μ' αυτά, και ένα ξεχωριστής αισθητικής ομορφιάς σύνολο από λάκκες και κορυφές, με μονοπάτια και ερειπωμένους οικισμούς. Η φυσική αξία είναι προστιθέμενη για τον τόπο μας και θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για περιηγητικό, ορνιθολογικό και βοτανολογικό τουρισμό. Αντί αυτού, παραδίνεται στις μπουλντόζες για μια μη αναστρέψιμη καταστροφή.

5. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΕ στον τόπο. Οι ίδιες οι εταιρείες στις αιτήσεις τους για επιδότηση “δεσμεύονται” για μηδενικές θέσεις εργασίας, ενώ η παραγόμενη ενέργεια κατευθύνεται προς τα κεντρικά σημεία διανομής έξω από τη Μάνη και τη Λακωνία!

6. Το ανταποδοτικό όφελος για τον τοπικό Δήμο αποδεικνύεται πολύ μικρότερο των παχέων υποσχέσεων των εταιρειών, με το μέσο ετήσιο πανελλαδικό όριο να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ ανά δήμο. Και βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι για εμάς οικονομικά διαπραγματεύσιμη υπόθεση, για εμάς η Μάνη είναι μία και ανεκτίμητη!

7. Και αν συνεχίσουμε να μιλάμε για χρήμα: το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ από 0.8 ευρώ ανά 1000Kw το 2006, φτάνει σήμερα τα 26. Ένα μέσο νοικοκυριό δίνει ανά δίμηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασμό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες!! Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το έλλειμμα στις ΑΠΕ είναι 435 εκατ. ευρώ,  στο τέλος του 2017.

8. Τέλος να ξεκαθαριστεί ότι η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να μας απεξαρτήσει από το λιγνίτη. Κι εμείς θα το θέλαμε. Το να θεωρεί όμως κανείς τη στοχαστική -τυχαία- αιολική ενέργεια λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας, ισοδυναμεί με το να θεωρεί την επιστροφή στα ιστιοφόρα ρεαλιστική λύση για τη σύγχρονη ναυσιπλοΐα.

Και βέβαια δεν αναφερόμαστε καν στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία…

Ο αντίπαλος μας είναι ισχυρός. Έχει μάλιστα το πράσινο φως από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης (δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης)! Έχει πλάτες εγχώριες και ξένες, έχει να πληρώνει υπαλλήλους και υποστηρικτές. Εάν ολιγωρήσουμε τα αιολικά θα σκεπάσουν τον ουρανό της Μάνης που δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος, ούτε τη μέρα ούτε τη νύχτα.

Θέλουμε να ανακηρυχθεί όλη η Μάνη ιστορικό μνημείο, να προστατευτεί η φυσική κληρονομιά της να ενισχυθεί η τοπική οικονομία με τη δουλειά όσων την αγαπούν και τη σέβονται. Σ' αυτές τις δύσκολες εποχές να έχει την ευκαιρία να προχωρήσει και όχι να τη στερηθεί για πάντα.

Θέλουμε να κοιτάζουμε ψηλά και να βλέπουμε αυτό που έβλεπαν οι πρόγονοί μας, τις ελεύθερες κορφές και τους αετούς να πετάνε. Και όχι να καταντήσουμε με το κεφάλι σκυφτό».

Το παραπάνω κείμενο συνέταξε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ με επιμέλεια του Γ.Π. Δημακόγιαννη - «Αδούλωτη Μάνη»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος