Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί «ασπίδα» προστασίας και για το περιβάλλον

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019
Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2018 20:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί «ασπίδα» προστασίας και για το περιβάλλον

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τον οργανισμό είναι πλέον γνωστά. Ομως, πλέον διαπιστώνεται ότι αποτελεί «ασπίδα προστασίας» και για το περιβάλλον.
Σε πρόσφατες μελέτες μάλιστα φάνηκε ότι μπορεί να αποτελέσει αμυντικό μηχανισμό στο φαινόμενο θερμοκηπίου, επισημαίνει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Σε μελέτη του Tufts που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι 33 εκατομμύρια κινητήρες αυτοκινήτων ισοδυναμούν με τα καυσαέρια που παράγονται από την παρασκευή τροφής. Επίσης στη μελέτη βρέθηκε ότι η παραγωγή του κόκκινου κρέατος, δηλαδή το μπιφτέκι στο πιάτο μας, συμβάλλει κατά 36% στα αέρια του θερμοκηπίου», εξήγησε ο κ. Χαλβατσιώτης στο Πρακτορείο Fm.
Ετσι, αν ο άνθρωπος περιορίσει τις ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή του και προτιμήσει εκείνες με φυτική προέλευση, όπως προτείνει η μεσογειακή διατροφή, βοηθά πρακτικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, και ως εκ τούτου θα βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής.
Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε πως όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, προστατεύονται από την έκθεση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω των αντιοξειδωτικών των φρούτων και λαχανικών. Αυτό προέκυψε από μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που έγινε σε 548.699 ανθρώπους για 17 χρόνια και ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου, σε συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας.

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος