Ανεμογεννήτριες στη Μάνη με τις… ευλογίες του ΣτΕ!

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Το Συμβούλιο απέρριψε τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων

Παρασκευή, 13 Ιούλιος 2018 09:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανεμογεννήτριες στη Μάνη με τις… ευλογίες του ΣτΕ!

Την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των γύρω περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, ώστε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του. Η πρώτη (26.3.2012) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 55,30 MW, στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η δεύτερη (30.3.2012) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής 22 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 47,9 MW, στη θέση Προφήτης Ηλίας-Μακρυλάκκωμα-Τρυπητή Σαγγιάς του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι προσφεύγοντες, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι «το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων». Ωστόσο το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, ερμηνευόμενο υπό το φως του ειδικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην επίδικη περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί παραβίασης του Συντάγματος, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/Ε.Κ.) και της ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 3851/2010) είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, ενώ απέρριψε και όλους τους άλλους ισχυρισμούς τους.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος