Κλιματική αλλαγή: Έτσι αλλάζουν οι χάρτες του πλανήτη

alte_peloponnese
Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2018 20:09 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κλιματική αλλαγή: Έτσι αλλάζουν οι χάρτες του πλανήτη

Θάλασσες, πεδιάδες, έρημοι... Όλα αυτά που απαρτίζουν τον πλανήτη μας και βιώνουμε καθημερινά μπορούν να αλλάξουν δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Όλες οι σταθερές που συνθέτουν το περιβάλλον του πλανήτη θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά και με τραγικές συνέπειες για τη ζωή επάνω σε αυτόν προειδοποιούν οι ειδικοί σε μία ακόμη δραματική έκκληση να ληφθούν μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Από το πιο απλό, όπως το τι φυτεύει και καλλιεργεί κάποιος στον κήπο του, μέχρι το πιο μεγάλο, όπως τα όρια των ερήμων και η έκταση των ωκεανών, τα πάντα είναι μοιάζουν πλέον αναστρέψιμα και τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. αλλά σίγουρα εφιαλτικές.
Η αλλαγή στο περιβάλλον δεν είναι απλά μια αφηρημένη έννοια, καθώς συνεπάγεται ένα "τσουνάμι" από αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση του είδους. Άμεση είναι η απειλή στη διατροφική αλυσίδα, αφού οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα, τις αγροτοπαραγωγικές χώρες, δημιουργούν σαφές πρόβλημα στην παραγωγή. Μία ελλιπής, ή φτωχή παραγωγή που δεν είναι αρκετή για να θρέψει τον πληθυσμό, εντείνει την ανασφάλεια, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, την ειρήνη.
Όλα αυτά, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας πια, αλλά μία πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε. Το πρόβλημα περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο καθηγητής του Γέιλ, Νίκολα Σκοτ, στην μελέτη με τίτλο "Ξανασχεδιάζοντας το Χάρτη: Πως μετατοπίζονται οι περιβαλλοντικές ζώνες". Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
- Η κλιματική αλλαγή ξανασχεδιάζει το γεωλογικό χάρτη του πλανήτη: Ποιες θα είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που θα σχηματίζονται κυκλώνες, που θα αρχίζουν και τελειώνουν οι έρημοι, πότε θα λιώσουν οι πάγοι και ποια θα είναι τα νέα όρια των τροπικών. Τα πάντα ξαναγράφονται από την αρχή!
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα πάντα: Που καλλιεργούμε, τι και πόσο τρώμε, αν έχουμε πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ακόμη και το που ζούμε. Είναι προφανές ότι όσο αλλάζουν οι συνθήκες τόσο οι πληθυσμοί θα πρέπει να αναζητούν νέες λύσεις.

Αν νομίζετε ότι όλα αυτά είναι τρομολαγνικά, fake news, ή δεν σας αφορούν γιατί θα συμβούν σε μια άλλη ζωή, ιδού μερικά επιστημονικά στοιχεία και στατιστικές:
- Οι τροπικοί επεκτείνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο,
- η έκταση της Σαχάρας αυξήθηκε κατά 10% από το 1902,
- στις ΗΠΑ οι γεωλογικές συνθήκες της Δύσης μοιάζουν να έχουν μετατοπιστείς προς ανατολάς κατά 225 χλμ από τα 1980, ενώ και οι συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία κυκλώνω έχουν επίσης μετατοπιστεί προς ανατολάς κατά 800 χλμ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος