Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2100

Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2018 20:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2100

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για την κατάσταση του κλίματος το 2018, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του τρέχοντος έτους θα είναι πιθανότατα η τέταρτη υψηλότερη που έχει σημειωθεί στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η συνέχιση αυτής της ανησυχητικής τάσης υπερθέρμανσης είναι πιθανό να οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.
«Δεν είμαστε σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουμε τους στόχους για την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Πέτερι Τάαλας.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες ρεκόρ είναι μόνο ένα από τα σημάδια ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται και εντείνεται. Τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι ωκεανοί συνεχίζουν να θερμαίνονται και οι παγετώνες συνεχίζουν να λιώνουν. Ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν κάθε ήπειρο το 2018 και οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Η έκθεση του ΠΜΟ είναι μία από τις πολλές που θα συμβουλευτούν οι εκπρόσωποι των κρατώνπου θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της συμφωνίας του Παρισιού.
Οι αποφάσεις αυτής της συνόδου κορυφής μπορούν να βοηθήσουν να αποφύγουμε το ανησυχητικό μέλλον που προβλέπει η έκθεση του WMO ή να το καταστήσουν αναπόφευκτο, σύμφωνα με τον Τάαλας.
«Αξίζει να επαναληφθεί για άλλη μια φορά ότι είμαστε η πρώτη γενιά που καταλαβαίνουμε πλήρως κλιματική την αλλαγή και η τελευταία που μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό», πρόσθεσε ο Τάαλας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti