Τα κοράλλια μαρτυρούν «μυστικά» 400 ετών για το Ελ Νίνιο και δίνουν ενδείξεις για το μέλλον

Τετάρτη, 08 Μάιος 2019 20:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα κοράλλια μαρτυρούν «μυστικά» 400 ετών για το Ελ Νίνιο και δίνουν ενδείξεις για το μέλλον

Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο χρησιμοποιώντας πυρήνες κοραλλιών, προκειμένου να παράξουν την πρώτη καταγραφή δεδομένων για το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που αφορά περίοδο 400 ετών. Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience, χαιρετίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως εξαιρετικά σημαντική.
Η κατανόηση των γεγονότων, που συνδέονται με το Ελ Νίνιο, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο, που πυροδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα και έχει δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία μεγάλων περιοχών από την Νοτιανατολική Ασία και την Αυστραλία έως και την αμερικανική ήπειρο.
Η καταγραφή δεδομένων 400 ετών μαρτυρά ξεκάθαρες αλλαγές στους τύπους του Ελ Νίνιο, με την δραστηριότητα του φαινόμενου να αυξάνεται αισθητά στον Κεντρικό Ειρηνικό στα τέλη του 20ου αιώνα. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταδεικνύουν ότι μπορεί να έχουμε σημαντικές αλλαγές στο μέλλον στην ισχύ του φαινομένου στον Ανατολικό Ειρηνικό.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον το φαινόμενο, αλλά θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι παρατηρούνται αλλαγές σε αυτό την τελευταία δεκαετία.
Να σημειώσουμε ότι το κλιματικό φαινόμενο που εξελίχθηκε με ασυνήθιστη ένταση στον Ειρηνικό τα τελευταία χρόνια, έχιε αποδειχθεί ολέθριο για τα κοράλλια: στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, η καταστροφή των τελευταίων ετών ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti