Συνεχίζεται η καταπάτηση της Μαγουλίτσας

Άμεση παρέμβαση του Δ. Σπάρτης ζητά ο ΟΙΚΟΣΥΛ
Τετάρτη, 09 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνεχίζεται η καταπάτηση της Μαγουλίτσας

Να ενεργοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του καλεί το Δήμο Σπάρτης ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας, προκειμένου να τεθεί ένα οριστικό τέλος στους επίδοξους καταπατητές των παρόχθιων περιοχών της Μαγουλίτσας.

Παρά την περιορισμένη ανάπλαση του παρόχθιου χώρου από το Δήμο Σπάρτης, όπου τοποθετήθηκε η προτομή του Παναγιώτη Κρεββατά, πρόταση που κατέθεσε ο ΟΙΚΟΣΥΛ σε συνεργασία με την Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, συνεχίζεται η συστηματική αποξήρανση δέντρων με χρήση ορυκτελαίων και πετρελαιοειδών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, η παραβατική συμπεριφορά των αγνώστων συνεχίστηκε, καθώς βρέθηκαν κομμένα και αποξηραμένα δέντρα στην παρόχθια περιοχή του χειμάρρου Κνακίωνα (Μαγουλίτσα), παραπλεύρως του μνημείου Κρεββατά.

Χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές αυτές αντικοινωνικές και εις βάρος του φυσικού μας πλούτου, ο ΟΙΚΟΣΥΛ καλεί το δήμο να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να σταματήσει το τόσο βάναυσο και ασυνείδητο πλήγμα του σπαρτιατικού μας περιβάλλοντος.

Απολογισμός δράσεων έτους 2010
Τον απολογισμό των πεπραγμένων του πραγματοποιεί ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών ενεργού παρουσίας και δράσης για την προστασία του λακωνικού και όχι μόνο περιβάλλοντος.

Διερχόμενος την τρίτη δεκαετία λειτουργίας, ο ΟΙΚΟΣΥΛ εντοπίζει ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της τελευταίας περιόδου την ίδρυση και λειτουργία της ιστοσελίδας του Συλλόγου oikosyl.freehost.gr. Το επίσημο site του ΟΙΚΟΣΥΛ ιδρύθηκε από τον ταμία του Συλλόγου και καθηγητή Πληροφορικής κ. Νικόλαο Περγαντή και συγκεντρώνει την επισκεψιμότητα 2.500 περίπου ατόμων.

Παρά το γεγονός ότι η περασμένη δεκαετία δεν έδωσε πολλές ευκαιρίες παρέμβασης στο Σύλλογο, ο ΟΙΚΟΣΥΛ έδωσε το παρόν σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό σοβαρό θέμα προέκυψε.
Συγκεκριμένα, στις 15/1 του περασμένου έτους, έφτασε στα γραφεία του Συλλόγου η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο αίτημα του ΟΙΚΟΣΥΛ για οριοθέτηση του ποταμού Ευρώτα, προκειμένου να πάψουν οι αυθαίρετες καταπατήσεις και η καταστροφή των παρόχθιων δασικών περιοχών. Σύμφωνα με αυτήν, ο Ευρώτας ως «ποταμός μονίμως ρεόντων υδάτων με καθεστώς προστασίας Natura 2000 GR 2540003 κατ. SCI» υπάγεται στη Γενική Δ/νση Υδραυλικών Έργων του υπουργείου Μεταφορών  Δικτύων και Υποδομών. Ήδη έχει αποσταλεί το αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, στις 29/1 του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και σε εορταστικό κλίμα η συνεστίαση των μελών και φίλων του ΟΙΚΟΣΥΛ στο κέντρο «Βάρλα», με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την ίδρυσή του.
Στις 16/2 του περασμένου έτους παρελήφθη από κάτοικο της περιοχής Αμυκλών κ. Χρήστο Οικονομίδη τραυματισμένη γερακίνα, η οποία προωθήθηκε στη συνέχεια για περίθαλψη στο Σύλλογο «ΑΝΙΜΑ», ενώ στις 15 Ιουνίου του 2010 ο ΟΙΚΟΣΥΛ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και ρύπανση του Ευρώτα, αλλά και για το ογκούμενο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ακόμα, στις 26/6 του ίδιου έτους παρελήφθη από την κάτοικο Ριζάς κ. Μαρία Νικολακάκου πιθανόν δηλητηριασμένη κουκουβάγια του είδους Τυτώ (πεπλογλαύκα), η οποία στη συνέχεια προωθήθηκε στην εκπρόσωπο του ΕΚΠΑΖ Λακωνίας κ. Μαρία Σαμπατακάκη για τα περαιτέρω.

Τέλος, στη δράση του ΟΙΚΟΣΥΛ συγκαταλέγεται το ερωτηματολόγιο προς τους υποψήφιους δημάρχους Δήμου Σπάρτης, σχετικά με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti