Έντονη ανησυχία για τα φοινικοειδή

Εξαπλώνεται η απειλή επιβλαβούς λεπιδόπτερου
Τετάρτη, 29 Σεπτέμβριος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έντονη ανησυχία για τα φοινικοειδή

Την επικινδυνότητα εξάπλωσης του επιβλαβούς λεπιδόπτερου καραντίνας «Paysandisia archon» στο νομό μας, επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λακωνίας.
Η σοβαρότητα της κατάστασης κρίνεται και σε επιτόπιο έλεγχο που διεξήχθη στο ΤΔ Νομίων Δήμου Μονεμβασίας από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές, όπου φοίνικες φαινομενικά υγιείς διαπιστώθηκαν με οπές και εκδύματα στους ψευδοκορμούς τους.
Η διεύθυνση ανακοινώνει ότι τα δέντρα είναι σοβαρά προσβεβλημένα και σύντομα θα οδηγηθούν σε ολοσχερή ξήρανση, ενώ παράλληλα πληροφορεί ότι αποτελούν εστίες μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση τον νομό μας, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα φυτοϋγειονομικά μέτρα  (μηχανική και χημική, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καταπολέμηση).
Προς ενημέρωση των αρμοδίων φορέων αλλά και ενδιαφερομένων η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λακωνίας σημειώνει ότι η προσβολή γίνεται συνήθως αντιληπτή αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοίνικα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα φαγώματα στα νεαρά φύλλα που βρίσκονται στην καρδιά του φοίνικα με την παρουσία πριονιδιού ή εκκριμάτων, στοές στον κορμό και στα φύλλα και ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς. Το «Paysandisia archon» (Lepidoptera: Castniidae) είναι πεταλούδα με έντονα χρώματα και άνοιγμα πτερύγων 9-11cm. Η προνύμφη έχει χρώμα λευκό μήκους 7 cm, ενώ η νύμφη έχει ωχροκίτρινο χρώμα και φθάνει μέχρι τα 9cm.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη φυτοϋγειονομικών θεμάτων κ. Α. Γρηγοράκου στο 27310-93800 (εσωτ. 1107).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti