Καλαμάτα και Τρίπολη για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»

Το Φθινόπωρο του 2016 η ανάδειξη της νικήτρια πόλης

Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2016 17:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καλαμάτα και Τρίπολη για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021»

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η βραχεία λίστα προεπιλογής υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Οι πόλεις παρουσίασαν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (10 μέλη από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες).

Oι πόλεις που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Οι υποψήφιες πόλεις είναι οι ακόλουθες: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Τρίπολη.

Η τελική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, όπου και θα αναδειχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ήταν μια πρωτοβουλία και κληρονομιά της Μελίνας Μερκούρη. Σύμφωνα με τον θεσμό μια ευρωπαϊκή πόλη ορίζεται ως πολιτιστική πρωτεύουσα για 1 χρόνο με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική της ταυτότητα και κουλτούρα (ο θεσμός συνοδεύεται από το βραβείο των 1.5 εκ. ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti