Λ. Αυγενάκης στο «ΛΤ»: «Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι αξιοκρατικός»

Συνέντευξη του γραμματέα ΠΕ της ΝΔ

Τρίτη, 02 Μάιος 2017 17:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λ. Αυγενάκης στο «ΛΤ»: «Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι αξιοκρατικός»

Αποκλειστική συνέντευξη στο «Λακωνικό Τύπο» παραχώρησε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Η συνέντευξη του κ. Αυγενάκη έχει ως εξής:

- Κύριε Αυγενάκη, στελέχη της Κυβέρνησης εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα προδικάζοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εσείς τί πιστεύετε;
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει όλα αυτά που δεσμευόταν ότι δεν θα κάνει: περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου. Κι ας έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικό το να νομοθετήσουν εκ των προτέρων. Η αυτάρεσκη φλυαρία τους νομίζουν ότι λειτουργεί ως γομολάστιχα στην εξαπάτηση της κοινωνίας. Παρουσιάζουν ήρεμα νερά, αλλά στην ουσία πρόκειται για βαλτόνερα. Η Κυβέρνηση φέρνει τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Μπορεί να είμαστε στο 2017 αλλά οι κ.κ. Τσίπρας-Καμμένος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας από το 2019 και μετά.

- Πως χαρακτηρίζετε τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του περί σιωπηλής, ουσιαστικά, συγκατάθεσης των πολιτών στις πολιτικές της Κυβέρνησης ελλείψει διαδηλώσεων και ταραχών;
Ο κ. Τσίπρας γαντζωμένος στην καρέκλα του, μεθυσμένος από την εξουσιολαγνεία του έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Διατυμπανίζει κυνικά σαν επίτευγμα πως απέναντι στα επαχθή κι αχρείαστα μέτρα που εφαρμόζει τυφλά «δεν κουνιέται κανένας», τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει.  Αυτό που παρέλειψε να μας πει όμως, ο κ. Τσίπρας, είναι πως τα επεισόδια μεθοδευμένης βίας που γνώρισε η τελευταία κυβέρνηση ΝΔ έχουν εκλείψει, γιατί οι επικεφαλής των «αγανακτισμένων» του χθες είναι οι μετακλητοί του σήμερα που στελεχώνουν τις τάξεις του κομματικού του στρατού.

- Το ενδεχόμενο των εκλογών φαίνεται να απομακρύνεται.  Ως Γραμματέας της ΝΔ πιστεύετε πως το Κόμμα σας θα διατηρήσει τη δυναμική  του, ώστε να πετύχει την αυτοδυναμία;
Η αυτοδυναμία είναι ένας επιδιώξιμος στόχος και εργαζόμαστε γι’ αυτό. Η ΝΔ είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητά η κοινωνία σήμερα• τη σοβαρότητα, την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα και την αξιοπιστία. Οι αρχές μας, οι αξίες μας και οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού μας προγράμματος είναι σαφείς και – πλέον – γνωστοί. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε πολίτες που δεν μας στήριξαν στο παρελθόν. Οι πολίτες είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Τα υπόλοιπα είναι ασκήσεις επί χάρτου. Και οι πολίτες συστρατεύονται με τη ΝΔ στην μεγάλη εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της χώρας. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αλλά και τιμητικό ότι προσέρχονται σε εμάς μαζικά και με ενθουσιασμό νέα μέλη από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

- Κυβερνητικοί και όχι μόνον κύκλοι υποστηρίζουν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ληφθούν το επόμενο διάστημα ήταν αναπόφευκτα και πως ακόμη και ο κ. Κ. Μητσοτάκης το ίδιο θα έπραττε. Ποια η δική σας εναλλακτική απέναντι σε νέα μνημόνια;
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό το πολιτικό μόρφωμα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα την χειρότερη, την πιο αναποτελεσματική και άβουλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Το ψέμα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Σε πλήρη αντίθεση στη ΝΔ έχουμε και την θέληση και τις ικανότητες για να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα την «Συμφωνία Αλήθειας» με όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Προτείνουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προσβλέπει σε λιγότερους και χαμηλότερους φόρους. Πιο μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες άμεσες επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

- Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΝΔ έκανε «άνοιγμα» προς το κέντρο. Μπορεί η κίνηση αυτή να προκαλέσει απώλειες από τα δεξιά;
Τα προβλήματα των πολιτών δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια δεν έχουν δεξί ή αριστερό πρόσημο και εμείς δεν τα αντιμετωπίζουμε ως εργαλείο προσέγγισης του τάδε ή του δείνα ακροατηρίου. Είναι, λοιπόν, λάθος μια τέτοια προσέγγιση και το επισημαίνω συνέχεια. Όσοι λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο, προσεγγίζοντας τους πολίτες με όρους πολιτικής γεωγραφίας, γνωρίζετε όχι μόνο ότι απέτυχαν, αλλά ότι οδηγήθηκαν στην αφάνεια.

- Είστε ένας από του πιο δραστήριους Γραμματείς της ΝΔ διεξάγοντας συνεχή οδοιπορικά και δράσεις με τοπικές οργανώσεις του Κόμματος σε όλη την χώρα. Ποια μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο, κομματικό και μη;
Τον τελευταίο έναν χρόνο που είμαι στη θέση του Γραμματέα της ΝΔ τολμώ να πω πως είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία μας. Από τον Ιανουάριο του 2016, μετά και την εκλογή του κ. Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, το κόμμα πλέον κινείται, παρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τις δράσεις της «Συμφωνίας Αλήθειας», αλληλοεπιδρά με τον κόσμο και τα στελέχη του. Βέβαια, έχουμε ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και εργαζόμαστε για να διορθώσουμε ζητήματα και να δυναμώσουμε τη φωνή των περιφερειακών οργανώσεων. Ωστόσο, η κοινωνία ξεκάθαρα ανταποκρίνεται και δημιουργείται -μέρα με τη μέρα- ένα «κίνημα αλήθειας» για την επόμενη ημέρα, την μετά-τα -μνημόνια εποχή.

- Στις 27 Απριλίου συμπληρώσατε ένα χρόνο στη θέση του Γραμματέα του Κόμματος. Πρωταρχικός στόχος σας υπήρξε το «άνοιγμα» της ΝΔ στην κοινωνία. Το καταφέρατε;
Όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος». Κι εμείς ένα χρόνο τώρα, έχουμε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και κάναμε πολλά και γενναία βήματα μπροστά, με στόχο όπως είπατε να φέρουμε το Κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία.

Μέσα σε ένα χρόνο διεξήγαμε πληθώρα δράσεων σε όλη την επικράτεια.
• Αναπτύξαμε τη δράση «Κανένας στο Περιθώριο» στο πλαίσιο της οποίας έχουμε επισκεφθεί πάνω από 600 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.
• Ξεκινήσαμε τη «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους», ένα οδοιπορικό ανοικτών συζητήσεων σε όλη την Επικράτεια με τους ανθρώπους της υπαίθρου.
• Με κλιμάκια από συναδέλφους Βουλευτές, μέλη της Π.Ε. και στελέχη του Κόμματος πραγματοποιήσαμε οργανωμένες επισκέψεις στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας» σε όλη σχεδόν την Επικράτεια.
• Πραγματοποιούμε θεματικές επισκέψεις για την Υγεία σε όλη την Ελλάδα.
• Παρουσιάσαμε το στρατηγικό μας σχέδιο για την οδική ασφάλεια με τίτλο «Προσέχω – Ο δρόμος για την ασφάλεια». Δράση στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται περιοδείες σε εβδομαδιαία βάση, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με μπροστάρη τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Η ΝΔ σήμερα κινείται ως δύναμη ελπίδας για όλους τους Έλληνες κι αυτό κάνει την αποστολή και το ρόλο του καθενός από εμάς ακόμη πιο σημαντικό.

- Η δημοσκοπική σας υπεροχή έχει προσελκύσει πολλούς «μνηστήρες» που αποζητούν το χρίσμα για επόμενες εκλογές. Τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει; Θα υπάρξει ανανέωση;
Μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών που παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο φθινόπωρο, προσελκύσαμε χιλιάδες νέους, αξιόλογους ανθρώπους, με κοινωνική παρουσία, επαγγελματική επάρκεια, πολιτικό κριτήριο και ευαισθησία που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά για να βγάλουν την κοινωνία από το τέλμα του λαϊκισμού και της ύφεσης. Η ανταπόκριση της κοινωνίας στο κάλεσμα μας είναι πολύ ενθαρρυντική. Και στους ικανούς ανθρώπους που ακόμα βλέπουν την ανάμειξή τους με τα κοινά με καχυποψία τους λέμε ότι «ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι αξιοκρατικός». Σε ότι αφορά τους επίδοξους βουλευτές επαναλαμβάνω τα λόγια του Προέδρου μας ότι «δεν μπορεί κανείς να εμφανίζεται ως ο έχων το χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή και του εκλεκτού του προέδρου της ΝΔ».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti