Π. Ανδρεάκος στο «ΛΤ»: «Μπήκα στο Δήμο πλούσιος και θα φύγω φτωχός»

Συνέντευξη του δημάρχου Αν. Μάνης στο Γ. Ανωγειάτη

Σάββατο, 29 Απρίλιος 2017 10:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Π. Ανδρεάκος στο «ΛΤ»: «Μπήκα στο Δήμο πλούσιος και θα φύγω φτωχός»

Δίνει συνεντεύξεις σπάνια, αλλά όταν το κάνει, είναι απολύτως ουσιαστικός στις αναφορές του και μιλάει με τη «γλώσσα» της αλήθειας. Ο λόγος για το δήμαρχο Αν. Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, ο οποίος παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Λακωνικό Τύπο» και στο συνεργάτη της εφημερίδας, Γιώργο Ανωγειάτη. Ο τελευταίος αναφέρει για την επαφή που είχε με τον Π. Ανδρεάκο: «Δεν συνηθίζω να παινεύω ανθρώπους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι. Στην περίπτωση του δημάρχου Αν. Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, πιστέψτε με, συντρέχουν πολλοί. Ο άνθρωπος παρέλαβε ένα χαοτικό Γύθειο, θυμάμαι πως είχα δει ακόμα και πλαστικές σακούλες με σκουπίδια να επιπλέουν στο λιμάνι, και το έκανε μια σύγχρονη κωμόπολη, φιλόξενη, καθαρή κι ανέδειξε τις ομορφιές του.

Είχε την καλοσύνη, ύστερα από παράκλησή μου, να παραχωρήσει συνέντευξη, κάτι που αποφεύγει, όπως τόνισε. Στην περίπτωσή του όμως τα έργα “μιλάνε”».

Ο Γ. Ανωγειάτης σταχυολογεί κάποιες φράσεις του Π. Ανδρεάκου που του έκαναν εντύπωση: «Η καρέκλα του δημάρχου είναι μια ακριβή ερωμένη», «Μπήκα στον δήμο πλούσιος, και θα φύγω φτωχός, κι έχω αποδείξεις των λόγων μου», «Ότι κάνεις και δεν σου αρέσει, και το κάνεις απλά για την τσέπη σου, έχεις βουλιάξει», «Όταν μπεις σ’ αυτό το χορό, (το δημαρχιλίκι), ή θα δώσεις, ή θα πάρεις. Αν βγεις ίσα βάρκα, ίσα πανιά, είσαι άχρηστος», «Από τον πατέρα μου έμαθα να μη κάνω, ότι δεν θέλω να πάθω».

Επισημαίνει, ακόμη, για το δήμαρχο Αν. Μάνης, ο Γ. Ανωγειάτης: «Άνθρωπος αποφασιστικός, με τσαγανό, έχει καταφέρει πολλά, με ελάχιστα χρήματα. “Τα προβληματάκια που δεν τα αντιμετωπίζεις έγκαιρα, γίνονται προβληματάρες, και για να τα λύσεις, πρέπει να βγάλεις από την τσέπη σου, κι όχι να βάλεις”, μου είπε, και συμφωνώ απόλυτα.

Άνθρωπος της πιάτσας, χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά περπατημένος και με κοφτερή ματιά, σκιαγραφεί τον εαυτό του κάπως έτσι: “Δεν έχω πάει στο λύκειο. Είμαι του παλιού τριτάξιου γυμνασίου. Η ζωή με δίδαξε πως για να διοικήσεις ένα δήμο, πρέπει να γνωρίζεις καλά τρία πράγματα: διοίκηση, που τη γνώριζα από την επιχείρησή μου, οικονομικά, το ίδιο, και πολλά γύρω από τα τεχνικά έργα, γνώση που την αποκτάς με την ενασχόλησή σου με αυτά”».

Ο Π. Ανδρεάκος επικέντρωσε τις ερωτήσεις σε δύο τομείς, στα έργα που έχουν γίνει στο Γύθειο και σε αυτές που θα ανεδείκνυαν την προσωπικότητά του. Σε όλες απάντησε με προσήνεια, χωρίς να κομπιάζει καθόλου.

Η συνέντευξη του Πέτρου Ανδρεάκου στο Γιώργο Ανωγειάτη έχει ως εξής:

Ερ.: Μιλήστε μου για τα έργα που ομόρφυναν κι ανέδειξαν το Γύθειο. Ας ξεκινήσουμε από το λιμάνι.
Απ.: Το λιμάνι δεν είναι αμιγώς έργο του δήμου. Η κατασκευή του λιμανιού οφείλεται κατά το ήμισυ στον τότε νομάρχη κ. Φούρκα και το υπόλοιπό στον περιφερειάρχη, κ. Τατούλη, χωρίς τη βοήθεια των οποίων, λιμάνι δεν φτιαχνόταν.

Ερ.: Μιλήστε μου για τον καθαρισμό του περιφερειακού δρόμου, ένα στολίδι για την πόλη σας...
Απ.: Αγωνιστήκαμε για να πάρουμε την έγκριση του δασαρχείου, γιατί ο δρόμος εθεωρείτο δασικός. Να σκεφτείτε πως η διαπλάτυνση άρχισε με μισθωτό μηχάνημα με την ώρα. Μέσα σε μόνο δέκα μήνες καταφέραμε να τελειώσουμε τα 2.300 μέτρα του δρόμου, εκ των οποίων τα 400 μέτρα έχουν μπάρες.

Ο Π. Ανδρεάκος με το συνεργάτη του ΛΤ Γ. Ανωγειάτη

Ερ.: Ένα υπέροχο έργο είναι το πεζοδρόμιο που φτιάξατε από το Γύθειο ως το Μαυροβούνι. Μιλήστε μου γι’ αυτό λοιπόν.
Απ.: Δίνω μεγάλη βάση στα πεζοδρόμια. Γνωρίζω τη σπουδαιότητά τους, κι έχουμε φτιάξει πολλά χιλιόμετρα. Στο συγκεκριμένο έργο που με ρωτήσατε, σας απαντώ πως δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα ξεκινάς από το Μαυροβούνι πεζός και θα φτάνεις ως τη Σελινίτσα. Παράλληλα σχεδιάζουμε να το κάνουμε και ποδηλατόδρομο.

Ερ.: Για τον βιολογικό καθαρισμό, έργο πνοής, τι έχετε να πείτε;
Απ.: Περάσαμε από συμπληγάδες. Μέχρι τελευταία στιγμή αμφέβαλα αν θα τα καταφέρουμε, γι’ αυτό δεν υποσχόμουν τίποτα. Τελικά, η σύμβαση για την ανάθεση του έργου υπογράφηκε την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές του 2015.

Ερ.: Πώς σκέφτεστε ν’ αξιοποιήσετε το παλαιό γήπεδο;
Απ.: Υπάρχει μακέτα, απλά είναι μπλεγμένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει σαν πάρκιν, από φέτος. Όμως αυτό δεν είναι λύση. Θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου και αθλοπαιδιών.

Ερ.: Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που παρουσιάζονται;
Απ.: Μόνο με πράξη. Απλά είναι τα πράγματα. Καλή είναι και η θεωρία, αλλά δεν φέρνει αποτέλεσμα. Είναι μέρος της πράξης.

Ερ.: Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Απ.: Η γραφειοκρατία μας έχει κάνει τη ζωή δύσκολη. Όταν ακούω για μείωση γραφειοκρατίας, στοιχηματίζω πως αυξάνεται. Κάθε επιπλέον ενέργεια εξάλλου, αποτελεί από μόνη της εμπλοκή.

Ερ.: Μιλήστε μου για τα οικονομικά του δήμου. Πού βρίσκετε χρήματα, για τόσα έργα;
Απ.: Δεν έχουμε χρήματα. Αν είχαμε, θα βλέπατε πολλά πράγματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, για να δείτε πώς δουλεύουμε. Το έργο της κατεδάφισης των παλαιών κερκίδων του γηπέδου, σύμφωνα με το δημόσιο, κόστιζε 150.000 Ευρώ. Ο μηχανικός του δήμου, πιέζοντας τις τιμές πολύ, το είχε βγάλει στις 61.000 Ευρώ. Κι όμως, το εκτελέσαμε με μόνο 20.000 Ευρώ συν ΦΠΑ, επειδή γνωρίζαμε πόσο μπορεί να πάρει ένα μηχάνημα που εκτελεί ένα τέτοιο έργο.

Ερ.: Με το τσαγανό λοιπόν. Μακάρι να σας μιμηθούν κι άλλοι. Τι άλλο σχεδιάζετε για το μέλλον;
Απ.: Χρειάζεται ανάπλαση όλη η πόλη του Γυθείου. Ένα μεγάλο μέρος της θα επιτευχθεί τα δυο επόμενα χρόνια. Επίσης σχεδιάζουμε τη οδική πρόσβαση στο επάνω, παλιό Γύθειο. Αν δεν το προσέξουμε, θα χαθεί η ομορφιά του και τα σπίτια του θα γκρεμίσουν.

Ο πεζόδρομος Γύθειο Μαυροβούνι

Ερ.: Θα ξαναθέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος, ή σκοπεύετε να κατεβείτε υποψήφιος βουλευτής με τη σημαία κάποιου κόμματος;
Απ.: Ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, η απάντηση είναι μόνον όχι.

Ερ.: Τι προτείνετε σ’ ένα νέο που σκοπεύει ν’ ασχοληθεί με την πολιτική;
Απ.: Να έχει όνειρο, να έχει λύσει το οικονομικό του και να μην αγαπά τα χρήματα.

Ερ.: Πιστεύετε πως ο δήμαρχος πρέπει να κατεβαίνει υποψήφιος με τη σημαία ενός κόμματος;
Απ.: Τότε δεν χρειάζεται να κατέβει καθόλου.

Ερ.: Για τις ανεμογεννήτριες που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε, τι έχετε να πείτε σ’ αυτούς που αντιτίθενται;
Απ.: Δεν γίνεται να θέλουμε τα πάντα, και να μη μας αρέσουν οι ανεμογεννήτριες. Πρέπει να εξετάζουμε τα συν και τα πλην. Αντί να μειώσουμε την εξάρτηση από την ενέργεια, πολεμάμε την οικολογική της παραγωγή. Το 2006 πήραμε ομόφωνα την απόφαση εγκατάστασής τους. Απαιτήσαμε και πετύχαμε το καλώδιο μεταφοράς του ρεύματος να είναι υπόγειο. Αυτοί που μιλάνε για αποπροσανατολισμό των αποδημητικών πουλιών είναι υποκριτές. Οι ίδιοι με διάφορα ηλεκτρονικά μηχανάκια τα κατεβάζουν στην αυλή τους.

Ερ.: Αφήσαμε τελευταίο τον τομέα του πολιτισμού, ίσως τον πιο σημαντικό απ’ όλους. Τι έχετε κάνει γι’ αυτόν;
Απ.: Όνειρό μας είναι να ξαναδούμε το αρχαίο θέατρο να γίνεται όπως ήταν παλιά. Όμως σκοντάφτουμε σε πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα. Καταφέραμε και νοικιάσαμε την αίθουσα του πνευματικού κέντρου, χωρητικότητας 400 θεατών, και θα την χρησιμοποιούμε για πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα. Ζητάμε επίσης ανθρώπους ν’ ασχοληθούν με την πολύκροτη ιστορία και τον πολιτισμό της Μάνης, και να τα αναδείξουν.

«Τον αποχαιρέτησα κι ένοιωσα φίλος του. Δεν έχει κάνει λίγα, και ο τρόπος που τα κατάφερε, διαφέρει πολύ από εκείνον των άλλων δημόσιων λειτουργών. Έχει συμπληρώσει δέκα οχτώ χρόνια στα κοινά, κι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των συμπολιτών του» σημειώνει ο Γ. Ανωγειάτης.

Ο γραφικός περιφερειακός δρόμος στολίδι για το Γύθειο

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti