Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Γ. Ανωγειάτη (ΦΩΤΟ)

Βγαλμένα μέσα από τη ζωή η «Έκπτωση Ψυχών» και η «Προσφυγική Τετραλογία»

Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2017 18:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Γ. Ανωγειάτη (ΦΩΤΟ)

Την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Έκπτωση Ψυχών» και της ποιητικής συλλογής «Προσφυγική Τετραλογία» του Γιώργου Ανωγειάτη, διοργάνωσαν η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» και οι Εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πρώην ΤΕΔΚ Λακωνίας, την περασμένη Τετάρτη 28/12/2016. Το μυθιστόρημα «Έκπτωση Ψυχών» και η ποιητική συλλογή «Προσφυγική Τετραλογία» του Γ. Ανωγειάτη κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη».

Τα βιβλία παρουσίασαν ο δικηγόρος και συγγραφέας Παναγιώτης Κομνηνός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης και η εκπαιδευτικός Ιωάννα Δαλιούρη. Την ανάγνωση και απαγγελία αποσπασμάτων από τα δύο βιβλία ανέλαβε η ηθοποιός Αμαλία Χριστοδουλοπούλου, ενώ το συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Μανιάτισσα συγγραφέας - ερευνήτρια λαογραφίας κ. Ελένη Τζικάκου.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Β. Βαλιώτης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπ. Μοιράγιας.

Εκ μέρους της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», ένα σύντομο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο πρόεδρος κ. Χάρης Βασιλάκος.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Ιωάννα Δαλιούρη, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το προσφυγικό, ο έρωτας και η φύση είναι πηγή έμπνευσης για το Γ. Ανωγειάτη, ο οποίος χρησιμοποιεί λιτό και απέριττο λόγο», ενώ συμπλήρωσε ότι τον συγγραφέα απασχολούν πηγαίοι προβληματισμοί και αναπάντητα ερωτήματα. Ειδικότερα, για την «Προσφυγική Τετραλογία» επεσήμανε ότι «μέσα από το έργο αυτό ξεπηδούν αλήθειες». Η ίδια παρατήρησε ότι «ο έρωτας κατέχει σπουδαία θέση σε αυτό το βιβλίο. Είναι ωδή στον έρωτα τα ποιήματα του Ανωγειάτη. Η “σφραγίδα” του συγγραφέα είναι εμφανής. Η αγωνία και η χαρά εναλλάσσονται». Σύμφωνα με την κ. Δαλιούρη «ο Ανωγειάτης επιτυγχάνει αμεσότητα και απλότητα του εκφραστικού λόγου. Πρόκειται για μία εικονοπλασία πεζών κειμένων. Έχει πολλά να πει μέσω των στίχων του. Εκείνα που έζησε και εκείνα που προσδοκά να έρθουν. Είναι πνεύμα ανήσυχο ο Γ. Ανωγειάτης…»

Τέλος, η κ. Δαλιούρη δήλωσε «ευγνώμων για την τιμή που μου έγινε να παρουσιάσω τα βιβλία του Γ. Ανωγειάτη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μία σύντομη αναφορά στη γνωριμία του με το Γ. Ανωγειάτη: «Τον Ανωγειάτη τον γνώρισα από τα άρθρα του στον τοπικό Τύπο. Εκτίμησα την τεχνική, την ευαισθησία και τις γνώσεις του». Αναφερόμενος στην «Έκπτωση Ψυχών» σημείωσε ότι «διάβασα το βιβλίο, λόγω του γεγονότος ότι είχε περίεργο και “βαρύ” τίτλο. Ήθελα να διαπιστώσω πώς “δένουν” αυτά τα δύο. Η έκπτωση είναι έννοια της εξαχρείωσης, του ξεπεσμού των ψυχών και της παρακμής του ανθρώπου. Χρειάζεται δύναμη, θράσος και κοινωνιολογικές γνώσεις και εμπειρίες για να αναφερθείς σε αυτές τις έννοιες. Για να είναι πλήρεις, χρειάζεται αντικειμενική υπέρβαση. Ο συγγραφέας τόλμησε κάτι που τα περιλαμβάνει όλα αυτά». Ο κ. Κομνηνός υποστήριξε ότι «οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, πρόσωπα καθημερινά, άνθρωποι υστερόβουλοι και παράνομοι» ενώ συμπλήρωσε ότι «όλη η ιστορία εξελίσσεται σε ένα πραγματικό και όχι πλασματικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι του βιβλίου προσιδιάζουν στη σημερινή κοινωνία που έχει εκπέσει». Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης προέτρεψε το κοινό «το βιβλίο να διαβαστεί με προσοχή, κυρίως για την εξιλέωσή μας. Ελπίζω το βιβλίο του  Ανωγειάτη να προβληματίσει και να διδάξει» κατέληξε.

Εμφανώς συγκινημένος για τα σχόλια των ομιλητών και τις αντιδράσεις του κοινού, ο συγγραφέας Γ. Ανωγειάτης ανέφερε: «Διάγουμε χαλεπούς καιρούς, να όμως που τα καταφέραμε να βρεθούμε, έχοντας στις αποσκευές μας δυο νέα βιβλία. Στα δύσκολα φαίνεται το μεγαλείο της ψυχής μας, αυτής της αθάνατης Ελληνικής ψυχής, που δεν λύγισε στα μνημόνια, στο κόψιμο μισθών και συντάξεων, στις φοροεπιδρομές. Είμαστε λαός από γερή φύτρα, κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Χιλιάδες απελπισμένοι εισέβαλαν στη χώρα μας, κουβαλώντας τη δυστυχία τους, αλλά γεμάτοι ελπίδες και όνειρα. Και τι πράξαμε; Τους κυνηγήσαμε, αδιαφορήσαμε για την τύχη τους; Όχι φυσικά. Όταν άκουσα για εκείνη τη φτωχή γυναίκα, που δανείστηκε χρήματα για να πάρει γάλα και ρουχαλάκια για το προσφυγόπουλο που γεννήθηκε μέσα στα κύματα, λίγο πριν καταλήξει στο νησί της, τότε ένα φως με πλημμύρισε. Ναι, αυτοί είμαστε εμείς οι Έλληνες! Άρχισα τότε να γράφω την προσφυγική τετραλογία».

Σε άλλο σημείο του λόγου, ο κ. Ανωγειάτης, με αρκετή δόση μετριοφροσύνης, παραδέχτηκε:  «Δεν είμαι ποιητής! Αυτή η λέξη είναι πολύ βαριά για να τη σηκώσουν οι ώμοι μου. Τα ποιήματα που σας παρουσιάζουμε, βγήκαν από μέσα μου, επειδή μια φωτιά έκαιγε τα σωθικά μου. Οι στίχοι καρφώνονταν στο μυαλό μου βασανιστικά και δεν με άφηναν, αν δεν τους έγραφα στο χαρτί. Προσπάθησα να υμνήσω την ομορφιά της ζωής, που υπάρχει παντού, απομένει μόνο σε μας να την αναζητήσουμε».

Ο Γ. Ανωγειάτης αφιέρωσε τα ποιήματα στη γυναίκα μου, η οποία όπως είπε, «με ανέχεται. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, κάθε άλλο! Πολλές φορές μου μιλάει, είμαι δίπλα της, αλλά δεν την ακούω, γιατί το μυαλό μου εκείνη την ώρα συνθέτει ένα διήγημα, ή ψάχνει να βρει τη συνέχειά του. Γι’ αυτό, μπροστά σας, την ευχαριστώ!». Ο Γ. Ανωγειάτης αποκάλυψε την απορία για το πώς θα υποδεχθούν τα βιβλία του οι νέοι: «Οι κεραίες της θα συλλάβουν το νόημά τους, ή απλά θα τα προσπεράσει; Γιατί, αν οι νέοι, το μέλλον μας δηλαδή, δεν τα ανακαλύψουν, τότε σίγουρα ματαιοπονώ» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην «Έκπτωση Ψυχών», ο Γ. Ανωγειάτης εξήγησε ότι «το ερέθισμα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν η ίδια η ζωή. Η σπίθα όμως που άναψε τη φωτιά, ήταν ένα περιστατικό που συνέβη πριν κάποια χρόνια. Μια γυναίκα είχε δολοφονήσει τον εραστή της. Στη διάρκεια της δίκης, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον άντρα της αν ζητήσει διαζύγιο, κι αυτός τους απάντησε πως εξακολουθεί, και θα εξακολουθεί να είναι γυναίκα του, την οποία και περίμενε να εκτίσει την ποινή της. Αυτό με συγκλόνισε. Πόση δύναμη ψυχής διέθετε αυτός ο άνθρωπος; Γι’ αυτό αφιέρωσα το πόνημά μου στην αγάπη, που είναι το δυνατότερο συναίσθημα».

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Ανωγειάτης επεσήμανε ότι «οι λογοτέχνες τη ζωή αντιγράφουν, που μπορεί να είναι σκληρή, όμως έχει μιαν άγρια ομορφιά. Αυτή η ομορφιά, αν συνοδεύεται από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αν μας πλημμυρίζει όνειρα, τότε και τα δικά μας μονοπάτια θα στρωθούν με ροδοπέταλα».

Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Ανωγειάτης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία του, αλλά και εκείνους που συνέβαλαν -με τον τρόπο τους- στη συγγραφή των βιβλίων.

Η γραφή του Γιώργου Ανωγειάτη, απλή και κατανοητή που σου δημιουργεί νοερές εικόνες μέσα από την καθημερινότητα και σε παρασύρει σε ένα «ταξίδι» σκέψεων και αισθήσεων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του συγγραφέα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος