Δράσεις του Απ. Πιερρή για τα «Υακίνθια» στη Σπάρτη

Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 18:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δράσεις του Απ. Πιερρή για τα «Υακίνθια» στη Σπάρτη

Η εβδομάδα 19-25 Ιουνίου είναι αφιερωμένη «Δωριστί στην αρχαία Λακεδαίμονα και τα Υακίνθιά της» όπως σημειώνει ο συνεργάτης του «Λακωνικού Τύπου» και διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας, κ. Απόστολος Πιερρής, ο οποίος θα βρεθεί στη Σπάρτη για μια νέα σειρά δράσεων, που θα λάβουν χώρα από 21 έως 25 Ιουνίου.

Αναλυτικό, το πρόγραμμα δράσεων, όπως το περιγράφει ο κ. Πιερρής έχει ως εξής:

Τετάρτη 21/6
Θα ανέβουμε στην κορυφή του Ταΰγετου, Ταλετόν, στο όρος και την κορυφή του Ήλιου, για να δούμε και βιώσουμε την ανατολή στο θερινό Ηλιοστάσιο. Θα συζητήσουμε επί τόπου για την Ηλιακή διάσταση από την Χθονιότητα μέχρι την Ολύμπια τάξη, με ανάλυση της 8 Ορφικής παραμέτρου (Πάπυρος του Δερβενιού). Και για την επίμονη Ηλιολατρεία, μέχρι τέλους του αρχαίου Κόσμου (Σύριος Θεός, Ηλιουπόλεις, Macrobius). Ήλιος – Φάνης – Απόλλων

Παρασκευή 23/6
Σε μια τελευταία συνάντηση του φετινού Κύκλου των ομιλιών, θα δώσω πρώτον μια αποτίμηση των συμπερασμάτων του Κύκλου, σαν προετοιμασία επίσης για τον επόμενο της νέας περιόδου.

Ήδη στην αρχαιότητα είχε δημιουργηθεί μια Σπαρτιατική μυθολογία (υμνητική ή καταδικαστική κατά περίπτωση). Η ρίζα αυτής της συναισθηματικής προσέγγισης (που έχει αναχθεί από υπερβολή σε reductio ad absurdum στα πλαίσια της νωτερικότητας) είναι οι πολλές ιδιαιτερότητες της Σπάρτης που δεν υποτάσσονται ούτε εντάσσονται σε προκατασκευασμένα ή κοινά, αλλότρια πάντως προς την Σπάρτη πρότυπα και καλούπια. Η Σπάρτη αποτελεί όλως διόλου ειδική περίπτωση, και μόνο ως τέτοια μπορεί να ερμηνευθεί και κατανοηθεί. Γι αυτό άλλωστε συνιστά και την καθαρή και αυθεντική πεμπτουσία του Δωρισμού και Ελληνισμού. Κατά δεύτερον λοιπόν θα αναλύσω μερικές από αυτές τις ιδιαιτερότητες, για να ερμηνεύσω το νόημά των.

Και τρίτον θα έχουμε ώρα για μια συζήτηση πάνω κυρίως στα δυο προαναφερθέντα ζητήματα. Η εκδήλωση θα γίνει και αυτή στις 8.30 το βράδυ, στην 9 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σάββατο 24/6
Θα πραγματοποιήσουμε αρχαιοελληνικό συμπόσιο με αρχαίες συνταγές και ως έγγιστα αρχαίο τρόπο για να εορτάσουμε τα Υακίνθια. Τα εδέσματα θα έχουν κανόνα την Υακίνθια «κοπίδα», για την οποία αναφέρω τα σχετικά στην μελέτη μου περί των Υακινθίων. Τα θέματα της συζήτησής μας θα είναι συμποτικά. Το μενού θα τυπωθεί και διανεμηθεί.

Το συμπόσιο θα γίνει στην ταβέρνα του Σκρέκα, στα Πικουλιάνικα. Θα αρχίσουμε στις 9.30.

Κυριακή 25/6
Επίσκεψη χωρογνωσίας και αρχαιογνωσίας στο Ταίναρο. Θα ασχοληθούμε με τα θρησκειολογικά του τόπου εξιχνιάζοντας πάντα την προηγούμενη της καθόδου πολιτισμική διαστρωμάτωση και την σημασία της εισαχθείσας από τους Δωριείς Απολλώνιας λατρείας. Θα μελετήσουμε τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του Ακρωτηρίου και το σπήλαιο του Άδη.

Θα γευματίσουμε στο Πόρτο Κάγια. Και βέβαια οι ορεγόμενοι θα λουσθούμε το πέλαγος εις
έμπνευση και ηδονή. (Αν οικονομήσουμε άτυπα χρόνο, θα επισκεφθούμε τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στο Νύφι, όπου τα Άγιλα και το «άγιον ιερόν της Δήμητρος»).

Αναχώρηση από Σπάρτη στις 11.15 το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος