Μουσειολογικές δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο Αμυκλαίου

Από 5 έως 27 Ιουλίου

Τετάρτη, 05 Ιούλιος 2017 16:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μουσειολογικές δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο Αμυκλαίου

Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Αμυκλών (www.amyklaion.gr) προγραμματίζονται μουσειολογικές δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Αγίας Κυριακής στο χωριό Αμύκλες Σπάρτης, για το διάστημα από 5 έως 27 Ιουλίου 2017. Οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη του σύνθετου πλέγματος της ανασκαφικής διεργασίας σε μη-ειδικούς. Είναι μια μορφή επιστημονικής προσέγγισης, της λεγόμενης δημόσιας αρχαιολογίας, μέσω της οποίας επιχειρείται η δημιουργία αμφίδρομης αλληλεπίδρασης μεταξύ τοπικής κοινωνίας και αρχαιολογικού χώρου.

Τοποθεσία: Οι δράσεις του προγράμματος θα διεξαχθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Αμυκλαίου, καθώς εκεί οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία, να γνωρίσουν την ιστορία τους και να δημιουργήσουν εικόνες και συναισθήματα. Η δημιουργία δεσμών μεταξύ των κατοίκων και του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.
Χρονική διάρκεια: Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 27 Ιουλίου.
Αριθμός συμμετεχόντων: Οι δράσεις είναι σχεδιασμένες για ευέλικτο αριθμό συμμετεχόντων.
Ηλικιακή ομάδα: Προσφέρονται δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

1. Οι μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει
Στη δράση προσκαλούνται και φέτος τα παιδιά να γνωρίσουν τη διαδικασία της ανασκαφής από την έρευνα μέχρι την πράξη και να μετατραπούν σε μικρούς αρχαιολόγους. Σε ένα παιχνίδι γνωριμίας τα παιδιά θα γνωρίσουν τις χρονολογικές φάσεις του Αμυκλαίου και θα έρθουν σε επαφή με τη χρονολόγηση ευρημάτων, καθώς και τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανασκαφής με τις απαραίτητες πληροφορίες και την ανάθεση ειδικών εργασιών.
Περίοδος διεξαγωγής: Πέμπτη 6/7, Πέμπτη 13/7 & Πέμπτη 20/7 (10:00 – 12:00)

2. Ρώτα τον αρχαιολόγο
Προσφέρεται η δυνατότητα καθημερινής επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο με σκοπό την γνωριμία και συζήτηση με τους αρχαιολόγους για τα πρακτικά ζητήματα του επαγγέλματος.  Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να αφήσουν το στίγμα τους στο Αμυκλαίο, βγάζοντας μια φωτογραφία που θα μοιραστούμε μαζί τους στο προφίλ της ανασκαφής στο instagram/facebook ή γράφοντας την εμπειρία/όνομα τους σε ένα Memory board, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό βιβλίο επισκεπτών.
Περίοδος διεξαγωγής: καθημερινά από 10 έως 22 Ιουλίου (μεταξύ 10:00 - 13:00)

3. Ιστορίες για την Τροφή: Η γιορτή τότε - το πανηγύρι σήμερα
Σε αυτή τη συνάντηση/συζήτηση οι συμμετέχοντες με βάση τα ευρήματα και με σημείο αναφοράς το βωμό του ναού, θα διερευνήσουν τις διατροφικές συνήθειες των κοινωνιών διαγράφοντας μια ιστορική διαδρομή που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Παράλληλα, θα εστιάσουν στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών, ανιχνεύοντας τα κοινά στοιχεία που διατηρούνται μέσα στους αιώνες.
Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 12/7 (19:00 - 20:00)

4. Αρχαιολογία και φυσικό περιβάλλον: μια θεματική περιήγηση με αφορμή το Αμυκλαίο
Η δράση εστιάζει στη σημασία περιβαλλοντικών και κλιματικών παραγόντων στην διαμόρφωση του λόφου ως αστικού τοπίου και ιερού κατά την αρχαιότητα, εξετάζοντας θέματα όπως η τοποθεσία, το έδαφος, το υπέδαφος, η χωροταξική θέση, ο προσανατολισμός και άλλα.
Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 19/7 (19:00 - 20:00)

5. Αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες και αναζητήσεις: τα μνημεία του Αμυκλαίου
Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση και δραστηριότητες καλλιτεχνικής δημιουργίας με μακέτες. Οι συμμετέχοντες θα επικεντρώνονται σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη μορφή του Αμυκλαίου κατά την αρχαιότητα. Αφού προηγηθεί ξενάγηση στο χώρο, οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν μια μακέτα – μοντέλο με υλικά που παρέχονται από το εκπαιδευτικό project, προβάλλοντας σε αυτό ιδέες και προτάσεις για τη μορφή του αρχαιολογικού χώρου στο μέλλον.
Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη 26/7 (19:00 - 20:00)

6. Έκθεση και ξενάγηση στα νέα ευρήματα της ανασκαφής
Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, παρουσιάζονται τα νέα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφικές εργασίες. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι κατασκευές, οι φωτογραφίες και άλλο υλικό που θα προκύψει από την υλοποίηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ημέρα διεξαγωγής: Πέμπτη 27/7 (19:00 - 20:00)

Επικοινωνία – πληροφορίες:
Ερευνητικό Πρόγραμμα Αμυκλών – Οι Φίλοι του Αμυκλαίου
Αγγελική Κοσμά, τηλ. 6976634845, Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti