Μουσική πανδαισία στο Σαϊνοπούλειο

Μάγεψαν το κοινό «Οι γειτονιές του κόσμου» του Δημήτρη Μηνακάκη

Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 19:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μουσική πανδαισία στο Σαϊνοπούλειο

Με μεγάλη προσέλευση των φίλων της κλασικής μουσικής και του συμπατριώτη μας  μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ,  28 Ιουλίου 2017, η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής  Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε η εισαγωγή από την όπερα  «Τανχόυζερ» του Γερμανού  Ριχάρδου Βάγκνερ, ενός πρωτοποριακού ρομαντικού συνθέτη, ποιητή και μουσικολόγου του 19ου αιώνα. Στο έργο αυτό ο Βάγκνερ   ακολουθεί τις παραδόσεις του ρομαντισμού και πρωταγωνιστής είναι ένας αοιδός, υπαρκτό πρόσωπο της μεσαιωνικής Γερμανίας, η ζωή του οποίου αποτέλεσε βάση για την πλοκή. Στην υπόθεση κυριαρχεί το υπαρξιακό δίλημμα του Τανχόυζερ μεταξύ του σαρκικού έρωτα για την θεά Αφροδίτη και την αληθινή αγάπη για την ευσεβή Ελισάβετ. Η όπερα αναδεικνύει τη σύγκρουση της ηδονής με την αγάπη, του παγανισμού με τον Χριστιανισμό, και της παλιάς με τη νέα θρησκεία.

Ακολούθησε το κονσέρτο «Ελεγειακό» για κιθάρα και ορχήστρα  του Κουβανού συνθέτη και κιθαριστή Λέο Μπρόουερ στο οποίο διακρίθηκε ως σολίστ ο νεαρός κιθαριστής Ηλίας  Μαστοράκης. Ο Λέο Μπρόουερ είναι φίλος της χώρας μας την οποία επισκέπτεται συχνά άλλοτε για να διδάξει κι άλλοτε για να διευθύνει.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο στο έργο του συμπατριώτη μας μουσικού και συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη «Οι γειτονιές του κόσμου» σε ποίηση του μεγάλου Λάκωνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Από αυτήν την ποιητική  συλλογή, που είναι μια επική τοιχογραφία της Κατοχής και του Εμφυλίου, ο Δημήτρης Μηνακάκης επέλεξε και μελοποίησε δώδεκα ποιήματα που δείχνουν τους σκληρούς αγώνες και τις μεγάλες προσδοκίες της νέας γενιάς της εποχής εκείνης, που οραματιζόταν ένα καλύτερο κόσμο. Τα τραγούδια ερμήνευσαν η soprano Λυδία Ζερβάνου, η mezzo soprano Σοφία Καπετανάκου και ο baritonο Αρκάδιος Ρακόπουλος. Η ευαισθησία, ο λυρισμός και η δυναμικότητα που διαπλέκονταν στις μελωδίες των τραγουδιών γοήτευσαν το κοινό, που καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές αρχής γενομένης από τον δημιουργό τους.

Ο Δημήτρης Μηνακάκης θεώρησε καλό να «κλείσει» την παρουσία του στο Σαϊνοπούλειο με το μελοποιημένο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος» (Ο Ταΰγετος και η Σιωπή) και με ένα ηχογραφημένο απόσπασμα της απαγγελίας του ποιήματος από τον ίδιο τον ποιητή.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και η Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Γεωργία Γαλανοπούλου τίμησαν τον συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη, τον μαέστρο κ. Γιώργο Αραβίδη, τον σολίστ Ηλία Μαστοράκη και την Συμφωνική Ορχήστρα με μία ανθοδέσμη και πολλά εγκάρδια συγχαρητήρια.

Η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ ανέβασε το επίπεδο του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού κι έφερε στην περιοχή μας την αύρα μιας άλλης μουσικής, που λείπει από την Παιδεία και την κουλτούρα μας. Καλό θα ήταν ο Δήμος Σπάρτης να ξαναδώσει σύντομα την ευκαιρία σ’ ένα κοινό που «διψάει» γι’ αυτήν την άλλη μουσική, να την απολαύσει και πάλι. Κι οπωσδήποτε περιμένουμε να δώσει την δυνατότητα στον καταξιωμένο συμπατριώτη μας Δημήτρη Μηνακάκη να μας παρουσιάσει το σύνολο του συνθετικού έργου του στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια όπως τα δεκαεπτά  που μεσολάβησαν από το έτος 2000, όταν παρουσιάστηκε η   Λειτουργία του στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης.  

Δημήτρη, είμαστε περήφανοι για σένα! Καλή και δημιουργική συνέχεια στη ζωή σου!

Γιάννης Μητράκος

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti