Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομίας «έζησε» το Γεράκι (ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 18:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομίας «έζησε» το Γεράκι (ΦΩΤΟ)

Oι Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς έχει καθιερωθεί να εορτάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κατά το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου (22 - 24 Σεπτεμβρίου 2017), με βασικό στόχο του εορτασμού την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία και προβολή της εθνικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, στο Αρχαίο Θέατρο Γυθείου και στον Αρχαιολογικό χώρο Κάστρου Γερακίου.

Έτσι, στο Γεράκι στις 22 Σεπτεμβρίου 2017  πραγματοποιήθηκε θεματική ξενάγηση μαθητών του  Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Γερακίου, από αρχαιολόγους της Εφορείας, με παράλληλη ενημέρωσή τους για την τοπική χλωρίδα, από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν  ενημερωτικές δράσεις για το ευρύ κοινό από τις αρχαιολόγους: κ. Ευαγγελία Πάντου (προϊσταμένη της υπηρεσίας), κ.Γιάννα Κατσουγκράκη,  κ.Δανάη Χαραλάμπους, κ. Ευαγγελία Ελευθερίου και την αρχιτέκτονα-μηχανικό κ.Κωνσταντίνα Ντουφή (υπεύθυνη του έργου ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο κάστρο).

Αρκετός κόσμος τόσο από το Γεράκι αλλά περισσότερο από την υπόλοιπη Λακωνία παρευρέθησαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του Κάστρου Γερακίου αλλά και για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πολύτιμη και η βοήθεια των δύο υπαλλήλων του Κάστρου του νυχτοφύλακα κ.Ιωάννη Κατράνη και της ημερήσιας φύλακα κ.Κωνσταντίνας Μαλαβάζου.

Φεύγοντας από το Κάστρο υπήρχε κέρασμα για όλους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών.

Το βράδυ στη κεντρική πλατεία Γερακίου που είχε στολιστεί με γερακίτικα χαλιά, έγινε  εκδήλωση με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Γερακίου.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Νίκος Σταματάκος (κρουστά), Γιώργος Κούτουλας (πλήκτρα), Χαράλαμπος Γούλας (κιθάρα), Γιώργος Ζήτσας (μπουζούκι), Ειρήνη Χριστοφιλάκη (τραγούδι) και Σπύρος Κουτσοβασίλης (τραγούδι).

Συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για τις πολύ ωραίες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το διήμερο με αποτέλεσμα να προβάλει και να ζωντανέψει το Κάστρο Γερακίου.

Συνδιοργανωτές με την Εφορεία  Αρχαιοτήτων Λακωνίας ήταν οι: Δήμος Ευρώτα, Σύλλογος Κυριών Γερακίου και Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.

Χρήστος Μπαλαμπάνος


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να αθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών