Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη»: Συνύπαρξη των γενεών του Πνεύματος (ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα στους Δ. Κατσαφάνα, Σπ. Παπαδόγιαννη και τη βυζαντινή αγιογραφία

Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2017 16:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη»: Συνύπαρξη των γενεών του Πνεύματος (ΦΩΤΟ)

Ήταν πράγματι μια εκδήλωση που κατέδειξε ότι όταν το πνεύμα αφήνει τα περιθώρια η ψυχή μπορεί να κλέψει την παράσταση. Θα πρέπει κανείς να παρακολουθήσει το βίντεο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» για να αντιληφθεί της γραφής το αληθές.

Στο φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση βιβλίου («Ηλιοδρόμιο», Κεντρική Βιβλιοθήκη, «Αδούλωτη Μάνη», «Λακωνία Οδός») με ειδικό μάλιστα αφιέρωμα στον μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και στο συγγραφικό του έργο.

Οι διοργανωτές έκριναν ότι  ήταν  αναγκαίο να γίνει αναφορά και στο έργο δύο Σπαρτιατών, πνευματικών δημιουργών, στον Δημήτρη Κατσαφάνα και στον Σπύρο Παπαδόγιαννη. Επίσης στα πλαίσια της έκθεσης Αγιογραφίας που εντυπωσίασε, κρίθηκε εξίσου αναγκαίο η Ελένη Παπαδόγιαννη να παρουσιάσει εργασία της σχετικά με την Αγιογραφία στον Βυζαντινό Μυστρά.

Το καθήκον για την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Δημήτρη Κατσαφάνα ανέλαβε ο δρ. Φιλολογίας κ. Παναγιώτης Ξηντάρας. Ομοίως, το καθήκον για την παρουσίαση του έργου του Σπύρου Παπαδόγιαννη έφερε εις πέρας η δρ. Φιλολογίας κ. Μεταξία Παπαποστόλου.

Οι δύο τιμώμενοι συγγραφείς ήταν παρόντες, χωρίς να γνωρίζουν απόλυτα τις προθέσεις της διοργάνωσης και το αφιερωματικό πρωινό. Έτσι έδειχναν να αιφνιδιάζονται και να ακούν έκπληκτοι τα όσα είχαν να πουν γι’ αυτούς οι ομιλητές. Τόσο ο κ. Ξηντάρας όσο και η κ. Παπαποστόλου στάθηκαν αντάξιοι των διδασκάλων τους το έργο των οποίων «ερμήνευσαν» και περιέγραψαν στο πυκνό, ανάλογα με το θέμα, κοινό.

Όταν δε πήραν τον λόγο αυθόρμητα και αυθεντικά η εγγονή του Δημητρίου Κατσαφάνα,  Κωνσταντίνα και ο φιλοξενούμενος αντιδήμαρχος Θήβας κ. Κίτσος, τότε μια πλημμυρίδα συναισθημάτων «δρόσισε» την ομήγυρη και χαρακτήρισε τελικά το πνευματικό πρωινό. Χαρακτηριστική και σημαίνουσα η αναφορά του κ. Δημητρίου Κατσαφάνα στην έκθεση των συγγραμμάτων του μητροπολίτη κ Ευσταθίου.

Στο ακροατήριο σημαντικοί συμπολίτες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Όπως είπε και η εκπαιδευτικός Ελένη Παπαδόγιαννη, κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Αγιογραφίας στον Βυζαντινό Μυστρά, το χειροκρότημα πρώτα ανήκει στους «δημιουργούς» και μετά στους παρουσιαστές. Χειροκρότημα που ήταν απλόχερο για αμφότερους.

Ακολούθησε μουσική συντροφιά με τον Αργύρη Ορφανό και μπουφές από τον «Νερόμυλο», την Αρτοποιία «Μάζη» και τους χυμούς «Λακωνία».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να αθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος