Εκδηλώσεις για την φθινοπωρινή εορτή της Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη

Από τον Απ. Πιερρή

Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2017 17:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις για την φθινοπωρινή εορτή της Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη

Εκδηλώσεις για την φθινοπωρινή εορτή της Ορθίας Αρτέμιδος διοργανώνει την Παρασκευή (6/10) και το Σάββατο (7/10), ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας και συνεργάτης του «Λακωνικού Τύπου», δρ Απόστολος Λ. Πιερρής.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 6/10
20.30 - αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπάρτης (Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη)
Ομιλία με θέμα: «Το Παρθένιο του Αλκμάνος και η Λατρεία της Αρτέμιδος Ορθίας Ποίηση και Θρησκευτικότητα στην Σπάρτη των Μέσων του 7ου π.Χ. Αιώνα»

Σάββατο 7/10
12.00: Επίσκεψη στο Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος και εν συνεχεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τα ευρήματα από το ιερό. Ανάλυση επί τόπου.
20.00 (ο τόπος θα ανακοινωθεί): Παρουσίαση του Παρθενίου του Αλκμάνος: αρχαίο κείμενο, νεοελληνική απόδοση, ερμηνεία. Μετά την παρουσίαση και την συζήτηση θα ακολουθήσει το συμπόσιο
21.45: Αρχαιοελληνικό συμπόσιο για την φθινοπωρινή εορτή της Ορθίας Αρτέμιδος. Το  συμπόσιο θα γίνει και πάλι στο παραδοσιακό ελληνικό εστιατόριο «Κτήμα Σκρέκα», στα Πικουλιάνικα. Ο σεφ Δημήτρης Σκρέκας έχει αναδειχθεί πολύτιμος οδηγός στην προσπάθεια μας να αναπαραγωγής του αρχαιοελληνικού «Κόσμου» των γεύσεων σύμφωνα με συνταγές παραδεδομένες από την αρχαιότητα.

Ο κ. Πιερρής αναφέρει ότι «για την σημασία αυτής της προσπάθειας και αυτού του επιτεύγματος έχω γράψει με αφορμή το προηγούμενο συμπόσιό μας. Η καλλιέργεια της γεύσης αποτελεί συστατικό μέρος μιας συνολικής πολιτισμικής ταυτότητας, και συνδέεται οργανικά προς την καλλιέργεια της δράσης (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική) και της ακοής (μουσική), όπως και της όσφρησης (αρωματολογία). Ήταν ένα συμποτικό πρόβλημα που συζητήσαμε μια προηγούμενη εορταστική βραδυά τι θα έλεγε ένας κλασσικός για την συνηρτημένη καλλιέργεια της αφής.

Χρωστούμε χάρη στον νεαρό Δημήτρη για την συμβολή του στην αρχαιογνωσία της γεύσης, και τον ζήλο του στην βιασύνη μου να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, μια ανυπομονησία μου που τον φορτώνει με πολλή δουλειά. Υπόσχεται τα άριστα για το μέλλον – έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε γιατί έχουμε βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά: ο στόχος είναι να δουλέψουμε τις αρχαίες συνταγές, δημιουργώντας εν συνεχεία και νέες στο πνεύμα τους, μέχρι να φθάσουμε να θαυμάζουμε την γεύση ενός πιάτου όπως ενθουσιαζόμαστε με κάποιο γλυπτικό αριστούργημα ενός Κούρου».

Η συμμετοχή στο συμπόσιο θα είναι με ρητό έρανο.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να αθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος