Η ευχαριστήρια επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Σπ. Βέργαδο

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 16:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ευχαριστήρια επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Σπ. Βέργαδο

Ο Σπύρος Βέργαδος-Τόκας, το Αρχείο του οποίου βρίσκεται στο 2ο όροφο της Βιβλιοθήκης μας σε ένα συμπαθητικά διαμορφωμένο χώρο μέσα σε καλαίσθητα ερμάρια, που επιτρέπουν την έρευνα και τη μελέτη του, υπηρέτησε για τριάντα και πλέον χρόνια την εκπαίδευση στη Δυτική Γερμανία.

Αποτελείται από ποικίλου είδους τεκμήρια που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την εκπαίδευση των Ελλήνων στη Γερμανία. Εκτός από το προσωπικό του αρχείο ο Σπύρος Αθαν. Βέργαδος προσέφερε στη Βιβλιοθήκη και σημαντικό χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του έργου της. Το αρχείο είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να μελετήσουν την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στη Γερμανία από το 1960 μέχρι το 1990.

Ο Σπύρος Βέργαδος-Τόκας υπήρξε πραγματικός λειτουργός και χαρισματικός δάσκαλος. Παράλληλα, υπηρέτησε με αποφασιστικότητα και σθένος την εθνική υπόθεση και εδήλωσε και δηλώνει «παρών» σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες από τη θέση του λειτουργού της εκπαίδευσης και του απλού πολίτη. Αναγνώριση της προσφοράς του στους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού αποτελεί και η ευχαριστήρια επιστολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (1975) για την ουσιαστική συμβολή του στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, την οποία ανασύραμε από το προσωπικό του Αρχείο.

Ο Σπύρος Α. Βέργαδος Τόκας δεν παραλείπει να επισκεφτεί κάθε χρόνο την πατρίδα δύο και τρείς φορές και να δηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το προσωπικό του Αρχείο, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό. Με την εν γένει δράση και την προσφορά του, τίμησε και τιμά την ελληνική καταγωγή του, για την οποία είναι υπερήφανος, στην αλλοδαπή(Γερμανία), όπου ζει μόνιμα και αποτελεί ένα θαυμάσιο πρότυπο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και της νέας γενιάς που μαστίζεται από τη σύγχυση και κρίση αρχών και αξιών.

Είναι βέβαιο ότι ακόμη και τα λίγα αυτά λόγια, που μας επιβάλλει να καταθέσουμε η στάση ζωής και η πολύπτυχη προσφορά του ανδρός, θα προσκρούσουν στη σεμνότητα και ταπεινότητα που τον διακρίνει, ας μας συγχωρέσει όμως την πρωτοβουλία, γιατί ο ίδιος μπορεί να μη επιθυμεί την προβολή, αλλά η κοινωνία μας έχει ανάγκη από πρότυπα και πρόσωπα, τα οποία πρέπει να προβάλλονται, για να παραδειγματίζονται οι νεώτεροι.

Κωνσταντίνος Θ. Τζανετάκος

fsa

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος