«Φυγή του νου»: Έκθεση ζωγραφικής της Ειρ. Γιάννε στη Σπάρτη

Mayfair_Club

Εγκαίνια στις 10/12

Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2017 16:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Φυγή του νου»: Έκθεση ζωγραφικής της Ειρ. Γιάννε στη Σπάρτη

Έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Γιάννε με τίτλο «Φυγή του νου» εγκαινιάζεται την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00 μμ στη Λέσχη Σπάρτης «Σύμμετρον café bistro», στην κεντρική πλατεία Σπάρτης. Η έκθεση θα διαρκέσει από 10 Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου.

Σχετικά με την έκθεση, ο φιλόλογος-συγγραφέας κ. Δημήτρης Κατσαφάνας αναφέρει:

«Από τα πιο χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ειρήνης Γιάννε είναι η συνθετική σαφήνεια, η πληρότητα, η εκφραστική δύναμη και εσωτερικότητα της ανθρώπινης μορφής που μας υποβάλλει με τη μουσική -εξπρεσσιονιστική- έκφραση των χρωμάτων.
Κατορθώνει να μας δώσει όχι μόνο όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των προσώπων, αλλά και να πάει πιο πέρα από τη φυσιογνωμική περιγραφή. Ζωγραφίζει όχι μόνο ό,τι βλέπει μπροστά της, αλλά και ό,τι ουσιαστικά βλέπει μέσα της. Πάει πιο βαθιά, στην εσωτερικότητα της εικονιζόμενης μορφής. Έντονα λυρικά χρώματα, μορφική ισορροπία, μελετημένη οργάνωση, σε ουδέτερο – όχι γεωγραφικό- χώρο, είναι μερικά ακόμη από τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωγράφου. Ειδικότερα, η χρωματική της κλίμακα κινείται σ’ ένα συνεχές παιχνίδι εναλλαγών ανάμεσα σε θερμούς και ψυχρούς τόνους και ταυτόχρονα οι υφές που δημιουργούνται με τη χρήση μικτής τεχνικής τονίζουν όχι μόνο τον υλικό χαρακτήρα του ζωγραφικού έργου αλλά και την ανάγκη της πιο πειστικής προβολής και αίσθησης της υπαρξιακής αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Σε μερικά έργα υπάρχει κάτι το αινιγματικό, γιατί και η φύση είναι αινιγματική. Ενδεικτικά, αναφέρομαι στα έργα της τελευταίας οκταετίας. Στα έργα με τον τίτλο “Φυγή του νου”, “Εμπαιγμός”, “Απόφαση”, τα πρόσωπα μοιάζουν να κατέχονται από ένα όραμα που τους διαφεύγει, κάτι που αποσύρεται στον ορίζοντα, μια παρουσία-απουσία στο χώρο του φανταστικού.

Στο “Πορτρέτο Π.Λ.”, της γυναίκας στον καναπέ, οι υπαινιγμοί, η ήρεμη γοητεία μιας προσωπικής φωνής σε υποχρεώνουν σε συνομιλία με το έργο. Άμεση επίσης είναι η ζωγραφική της στα πορτρέτα των μικρών κοριτσιών, “Δεύτερη προσέγγιση” και “Ανόθευτη ομορφιά”. Είναι περισσότερο εκφραστικά της ίδιας της ζωής, παρά περιγραφή αισθημάτων. Στην ίδια περίπου ζωγραφική ομάδα ανήκουν και οι πίνακες “Παιδική προσμονή” και “Συμφωνία”. Είναι έκφραση της χαραυγής του ανθρώπου, η χαρά στα μάτια της ζωής. Τέλος, στο πορτρέτο “Αέναη καταγραφή” με το μοναχικό, στοχαστικό αγόρι, διαφαίνεται η τόλμη της ζωγράφου να δώσει μια βαθύτερη υπόσταση του τόσο πρώιμα σκεφτικού παιδιού, μέσα σε ένα φόντο με θερμά χρώματα.

Η Ειρήνη Γιάννε ζωγραφίζει εκ του φυσικού, αναζητώντας τα θέματά της μέσα από την καθημερινότητα και τους οικείους της. Δεν υπάρχει καμία ρωγμή ανάμεσα στη ζωγράφο και στην πραγματικότητα».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος