Οι πύργοι της Μάνης μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη τη Λακωνία

Mayfair_Club

Άρθρο του Νεκ. Καλαντζή - Ημερίδα την Κυριακή στο Γύθειο

Παρασκευή, 08 Δεκέμβριος 2017 15:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι πύργοι της Μάνης μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη τη Λακωνία

Ημερίδα με θέμα «Η ανάδειξη και προστασία των πύργων της Μάνης: Προτάσεις αξιοποίησης τους» διοργανώνει η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο (Ξανθάκη 3).

Με αφορμή τη διοργάνωση της ημερίδας, ο κ. Νεκτάριος Καλαντζής* εκθέτει τις απόψεις του στο παρακάτω άρθρο:

Η Λακωνία και πιο συγκεκριμένα η Μάνη αποτελούσε περιοχή που εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, όλοι ήθελαν να κατακτήσουν και σχεδόν ποτέ δεν το κατάφεραν. Η ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής, που για πολλά χρόνια παρέμεινε αναλλοίωτη, βοήθησε να διατηρηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό το τοπίο από πέτρα.

Άρθρο Καλαντζή για πύργους στη ΜάνηΟι πύργοι της Μάνης άνηκαν σε μια πατριά και υπερασπίζονταν την οικογένεια, αλλά και όλο το σόϊ. Η ανέγερση πύργων εντάθηκε στο διάστημα 1770-1830, ενώ στο Νότο συνεχίστηκε ως το 1880.Η φρούρηση και ανοικοδόμηση του πύργου ήταν καθήκον όλης της πατριάς, όπως και η φρούρησή του, ενώ ποτέ δεν τον κληρονομούσαν γυναίκες, αλλά άντρες συγγενείς και εκεί γίνονταν οι γάμοι, τα γεννητούρια, οι βαπτίσεις, τα γλέντια, οι θάνατοι, τα μοιρολόγια. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πύργοι αποτέλεσαν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα στο να παραμείνει η Μάνη σ' όλα της τα χρόνια ανυπόταχτη κι αυτόνομη.

Οι πύργοι της Μάνης, 800 Πύργοι σε όλη τη Μάνη της Μέσα, Κάτω Μάνης (Λακωνική), Έξω Μάνης (Μεσσηνιακή) κατανέμονταν ως εξής: 580 Πύργοι περίπου στη Μέσα Μάνη, την Αποσκιαδερή (Δήμου Οιτύλου), 100 Πύργοι περίπου στην Προσηλιακή (Δήμος Ανατολικής Μάνης), 55 Πύργοι περίπου στην Κάτω Μάνη (Δήμος Γυθείου) και 65 Πύργοι περίπου στην Έξω Μάνη (Μεσσηνιακή - στους Δήμους Αβίας και Λεύκτρου) βρίσκονται σκορπισμένοι στα χωριά, στα βουνά και κοντά στη θάλασσα και αποτελούν ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής της χώρας μας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η επιβεβλημένη πολιτιστική και ιστορική τους προστασία, η ανάδειξή τους και η τουριστική τους αξιοποίηση, με μετατροπή ορισμένων από αυτών σε ξενοδοχεία, για να ζήσει ο επισκέπτης μέσω του βιωματικού τουρισμού, το χώρο και τη ζωή μέσα στον πύργο, θα εκτίναζε το τουριστικό προϊόν της Λακωνίας και θα δημιουργούσε ποιοτικό τουρισμό στην περιοχή, που θα έρχονταν από όλα τα μέρη του κόσμου, για το συγκεκριμένο λόγο.

Η Λακωνία με τη Μονεμβασιά, όσο και με την Ελαφόνησο, το Μυστρά, τη Σπάρτη και τη Μάνη, αποτελεί από τα δυνατά brand του ελληνικού τουρισμού και ένας ξεχωριστός και τουριστικά ελκυστικός νομός που τα έχει όλα, όπως θάλασσα, βουνό, ιστορία, πολιτισμό και ξεχωριστούς ανθρώπους.

*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος