Ήρθες πάλι στη Λακωνία τρελό Καρναβάλι!

Mayfair_Club

Όλο το πρόγραμμα του τριημέρου

Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 09:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ήρθες πάλι στη Λακωνία τρελό Καρναβάλι!

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Λακωνία από σήμερα Σάββατο (17/2) μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα (19/2). Το… τρελό Καρναβάλι είναι και πάλι εδώ με πλούσιες και μοναδικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού. Από το κέντρο της Σπάρτης και τα χωριά του δήμου, τις Κροκεές και το Δαφνί, μέχρι τη Μάνη, τη Μονεμβασιά και τη Νεάπολη, οι τοπικοί φορείς και σύλλογοι έχουν προετοιμάσει πολλές εκπλήξεις και υπόσχονται στους επισκέπτες ένα μοναδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους. Παρελάσεις με άρματα, δράσεις, παιχνίδια και παραδοσιακά έθιμα έχουν την τιμητική τους και φέτος, με εκδηλώσεις που -σε κάποιες των περιπτώσεων- χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Ένα ατελείωτο αποκριάτικο ξεφάντωμα υπόσχονται και φέτος ο Δήμος Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που μάς προσκαλούν «να διασκεδάσουμε όλοι μαζί, να ξεδώσουμε και να δημιουργήσουμε, με μια σειρά εκδηλώσεων» που θα λάβουν χώρα στη Σπάρτη, τη Μαγούλα, το Καστόρι, το Ξηροκάμπι και το Παρόρι. Εκδηλώσεις που συνδυάζουν τις παραδόσεις με τις σύγχρονες ιδέες και την φαντασία!

Στον Δ. Σπάρτης

Σάββατο 17/2
- 11:30: Σπάρτη (κεντρική πλατεία_ - Μουσικά αποκριάτικα ακούσματα από dj.
- 11:30: Σπάρτη (πάρκο Αγίου Νίκωνα-ΟΤΕ) - Αποκριάτικο πάρτι για παιδιά. Μουσική, παιχνίδια και κατασκευές με την υποστήριξη του 300ου Συστήματος Προσκόπων Σπάρτης.
- 12:00: Σπάρτη (κεντρική πλατεία) - Συναυλία με αποκριάτικη μουσική από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ. Και διασκέδαση με παιχνίδια και κλόουν για τους μικρούς καρναβαλιστές.
- 17:00: Σπάρτη (κενοτάφιο Λεωνίδα) - Αποκριάτικο πάρτι για παιδιά. Μουσική, face painting, παιχνίδια και κατασκευές με την υποστήριξη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Τ .Τ. Σπάρτης)
- 17:00: Σπάρτη (πλατεία Γεωργίου Σαϊνόπουλου-Νέος Κόσμος) - Αποκριάτικο πάρτι για παιδιά. Μουσική, παιχνίδια και κατασκευές με την υποστήριξη του 300ου Συστήματος Προσκόπων Σπάρτης.

7618580009

Κυριακή 18/2
- 11:30: Σπάρτη – παρέλαση καρναβαλιστών «Maskarata». Η παρέλαση θα ξεκινήσει από το 2ο Δημοτικό Σχολείο και μέσω της Κ. Παλαιολόγου, υπό τους ήχους μουσικής, θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, όπου θα συνεχιστεί η γιορτή με παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινόραχης «Ο Πάρνων». Στα τρία καλύτερα γκρουπ θα δοθούν βραβεία 200, 150 και 100 ευρώ, αντίστοιχα.
- 17:00: Παρόρι (κεντρική πλατεία «Κέραμος») - Αποκριάτικο γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, μασκαράδες, αερόστατα και ιπτάμενα φανάρια.

Καθ. Δευτέρα 19/2
- 10:30: Μαγούλα (πάρκο Σαϊνοπούλειου Ιδρύματος) - Πέταγμα χαρταετών, παραδοσιακή μουσική & κεράσματα.
- 11:00: Καστόρι (κέντρο) - Παραδοσιακή εκδήλωση «Μουτζουροδευτέρα» με παρέλαση αρμάτων, μουσική & κεράσματα.


Στο Ξηροκάμπι

Σχέδιο χωρίς τίτλο 1Το Ξηροκάμπι γιορτάζει και φέτος τις Απόκριες και προσκαλεί σ’ ένα γλέντι για όλες τις ηλικίες, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18/2.
- 11:00 πμ: Κατασκευή και στολισμός των αρμάτων της αποκριάτικης παρέλασης
- 4:00 μμ: Προετοιμασία για την παρέλαση αρμάτων. Παρέλαση στο χωριό και στα διπλανά χωριά. Άναμμα της φωτιάς στην πλατεία. Με την επιστροφή των αρμάτων στην πλατεία, θα λάβουν χώρα Ευτράπελες Δίκες, όπου θα δικαστούν όλοι και όλα!
- Διαγωνισμός πετάγματος αερόστατου
- Το βράδυ χορός και τραγούδι γύρω από τη φωτιά με ζωντανή μουσική!
- Θα υπάρχουν σουβλάκια, κρασί και νηστίσιμοι μεζέδες.
Συνεργάζονται οι: Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Ξηροκαμπίου, ο Σύλλογος κυριών «Η Αγία Τριάς», ο Αθλητικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου «Απόλλων», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου, η Κοινότητα Ξηροκαμπίου και οι μικροί και μεγάλοι πολίτες του χωριού.


Το μεγάλο Καρναβάλι της Λακωνίας

την Κυριακή στις Κροκεές
27752561 1824293660923345 43762997542943447 nΟι Κροκεές έχουν ένα σημαντικό δώρο πολιτισμού στην λαϊκή τους παράδοση που λέγεται  «Καρναβάλι». Με οργανωμένη μορφή διανύει τον 57ο χρόνο ύπαρξης ενώ ανεπίσημα μετρά αιώνες, όταν με Διονυσιακές τελετουργίες ο κόσμος υποδεχόταν τον ερχομό της Άνοιξης, την Αναγέννηση της Φύσης και των ανθρώπινων ψυχών και έπειτα ήταν οι φωτιές στις «ρούγες» με τα «μπαρμπουτόματα» και τα γλέντια!

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 4:30΄ μμ.

Χαρακτηριστικά του Κροκεάτικου Καρναβαλιού είναι οι χειροποιήτες κατασκευές των «Αρμάτων» όπως τις λέμε αποτελούμενες από σύρμα, σίδερο, ξύλο, εφημερίδα, κόλλα και χρώματα. Είναι προϊόντα συλλογικής και εθελοντικής εργασίας νέων ανθρώπων, παιδιών, μεγάλων ανθρώπων με γνώσεις τεχνικές και καλλιτεχνικές σε όλους τους τομείς. Η ομάδα των κατασκευαστών μαζί με όλα τα παιδιά που μαθητεύουν δίπλα τους στο εργοτάξιο της «Δεξαμενής», έχουν πάθος και όραμα για το καρναβάλι και για τον τόπο τους. Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια, τα δισέγγονα όλων εκείνων που το δημιούργησαν, το θεσμοθέτησαν, το διατήρησαν και μας το παρέδωσαν. Η παροχή οικονομικής στήριξης από τους Κροκεάτες της ομογένειας και τους απανταχού κατοικούντες, η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Ευρώτα, ο κόσμος της Λακωνίας είναι βασικός παράγοντας για την συνέχεια του ιστορικού Καρνάβαλου, μέσω λαχείου που διακινεί.

Ο φορέας υλοποίησης του Καρνάβαλου αν και αριθμεί λίγα χρόνια κάνει προσπάθεια και επικεντρώνει στην προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου, στην αέναη ροή ενός ιστορικού θεσμού που θα κληρονομήσουν οι επερχόμενες γενιές.


«Βλάχικος Γάμος» στο Δαφνί

Εξήντα έξι χρόνια συμπληρώνει φέτος ο πατροπαράδοτος «Βλάχικος Γάμος» που πραγματοποιείται στο Δαφνί Λακωνίας. Το ραντεβού φέτος έχει δοθεί την Κ. Δευτέρα (19/2) και ώρα 4:30΄ μμ! «Ελάτε να τους παντρέψουμε με άφθονο δαφνιώτικο κρασί, εδέσματα και χορό», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.


Στον Δ. Μονεμβασιάς

Σάββατο-Κυριακή 17-18/2

DSC 5130Μονεμβασιά
- Μικρές ευχάριστες εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής στο κάστρο Μονεμβασίας. Θα βρεθείτε στην ατμόσφαιρα μιας αλλοτινής εποχής της καστροπολιτείας, εκείνη του 15ου αιώνα, θα διασταυρωθείτε με πρόσωπα του παρελθόντος και θα παρακολουθήσετε πως ράβεται από την αρχή ένα βενετσιάνικο κοστούμι εποχής.
  Την Κυριακή (ώρα 15:00) στην πλατεία με το κανόνι θα γίνει δραματοποιημένη αφήγηση του κλασσικού παραμυθιού του Μαρκ Τουέιν «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός», από την πολυπληθή θεατρική ομάδα «ιάσθαι θεάτρω».

Σάββατο 17/2

Μονεμβασιά
- Ώρα 16:00: Αποκριάτικο παιδικό πρόγραμμα με ακροβάτες, ταχυδακτυλουργό και ζογκλέρ, στην κεντρική πλατεία Μονεμβασίας και σε περίπτωση βροχής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Μονεμβασίας.

Νεάπολη
- Ώρα 11:00: Καλέσματα για τον παραδοσιακό γάμο της Κυριακής, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ΔΕ Βοιών.

Παπαδιάνικα
- Ώρα 19:30: Αποκριάτικο παιδικό πρόγραμμα με ακροβάτες , ταχυδακτυλουργό και ζογκλέρ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου στα Παπαδιάνικα.

Κυριακή 18/2

Νεάπολη
- 11:30: Αποκριάτικο καρναβάλι,
- 12:30: Αποκριάτικο παιδικό πρόγραμμα με ακροβάτες, ταχυδακτυλουργό και ζογκλέρ στην πλατεία Νεάπολης. Σε περίπτωση βροχής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης.
- 13:30: Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στην πλατεία . Η εκδήλωση θα κλείσει με το παραδοσιακό γλέντι του γάμου και την προσφορά μεζέδων, γλυκισμάτων και κρασιού.

Καθαρά Δευτέρα 19/2

Νεάπολη – παραλία Πούντα
- 11:00: Πετάμε χαρταετό και γιορτάζουμε τα κούλουμα.
Θα προσφερθούν νηστήσιμα εδέσματα και κρασί.

Πλύτρα
- 11:00: Πετάμε χαρταετό και γιορτάζουμε τα κούλουμα. Θα μας διασκεδάσει με παραδοσιακά τραγούδια ο μουσικός παραγωγός Θοδωρής Κώνστας. Θα προσφερθούν νηστήσιμα εδέσματα και κρασί.


Απόκριες και Κ. Δευτέρα στη Μάνη
baaf5d6d38e5d33511540930e16b192b XL«Μασκαρευτείτε και ελάτε να διασκεδάσουμε!» Με αυτό το σύνθημα ο Δήμος Ανατολικής Μάνης καλεί όλους του Λάκωνες να παρευρεθούν το Σάββατο (17/2) στο Γύθειο, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και θα ακολουθήσει Αποκριάτικο ξεφάντωμα, με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, πυροτεχνήματα και δώρα, με ζωντανή μουσική. Την Κυριακή θα ακολουθήσει αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Αρεόπολη. Την Καθαρά Δευτέρα κούλουμα στην παραλία Νέου Οιτύλου, με νηστήσιμα κεράσματα, χορό, διαγωνισμό χαρταετού και ζωντανή μουσική με τον αγαπημένο κρητικό λυράρη Μανώλη Αγγελάκη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
- Σάββατο 17/2 στις 16:00 στο Ηρώον
- Κυριακή 18/2 στις 12:00 Κεντρική πλατεία Αρεόπολης
- Κ. Δευτέρα 19/2 στις 12:00 παραλία Ν. Οιτύλου - Τσίπα

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος