Εξέλεξαν διοίκηση και διεκδικούν έργα πολιτισμού οι «Φίλοι του Νέου Μουσείου Σπάρτης»

Πρόεδρος ο Ι. Βαρβιτσιώτης

Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2018 13:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξέλεξαν διοίκηση και διεκδικούν έργα πολιτισμού οι «Φίλοι του Νέου Μουσείου Σπάρτης»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η πρώτη τακτική γενική συνέλευση του σωματείου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» με θέματα ημερήσιας διάταξης τον απολογισμό και προγραμματισμό του ΔΣ και την ανάδειξη του 1ου τακτικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου.

Στην συνέλευση παραβρέθηκαν πέραν των άλλων μελών του σωματείου και οι βουλευτές του νομού και μέλη του σωματείου, κκ Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης.
Από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν εξελέγη το ΔΣ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο στην συνέχεια συγκροτήθηκε σε σώμα  υπό  την ακόλουθη σύνθεση:
Ιωάννης Βαρβιτσιώτης - πρόεδρος
Αναστασία Κανελλοπούλου - αντιπρόεδρος
Σωτήρης Ροϊνός - γραμματέας
Παναγιώτης Γεωργανές - ταμίας
Δημοσθένης Ματάλας - μέλος
Κώστας Φούρκας - μέλος
Δημήτρης Πολλάλης - μέλος

Επίσης εξελέγη για το ίδιο χρονικό διάστημα και η Ελεγκτική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους:
Σωτήρη Ηλιόπουλο - πρόεδρο
Γιούλη Μπεκιάρη - μέλος
Αγγελική Τζουνάκου - μέλος

Στα πλαίσια του απολογισμού του απερχόμενου προσωρινού ΔΣ ο κ. Σωτήρης Ροϊνός παρουσίασε τις δράσεις του συλλόγου, επισημαίνοντας τις θετικές εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί από το 2016 και μετά, όταν θεσμικοί εκπρόσωποι, πολίτες και φορείς της πόλης αποφάσισαν να διεκδικήσουν με ενότητα και συναίνεση το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. «Αρωγός σε αυτό είναι η Κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων που καθυστερούσαν από το 2006 από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και   την χρηματοδότηση της μελέτης του έργου από πλευράς Υπουργείο Οικονομικών, για την χρηματοδότηση της οποίας είχε μεν δεσμευθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ουδέποτε κατά την τελευταία επταετία πραγματοποίησε» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το σωματείο.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό δράσης του νέου ΔΣ η κ. Αναστασία Κανελλοπούλου παρουσίασε το προτεινόμενο πρόγραμμα, του οποίου η συλλογιστική βασίζεται στην ανάπτυξη κατά την επόμενη τετραετία όλων των δράσεων που θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί μεν η μελέτη του νέου μουσείου, αλλά παράλληλα να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε: Αποκατάσταση της -παρακείμενης στο ΧΥΜΟΦΙΞ-   γέφυρας του Ευρώτα, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του άξονα Αρχαία Σπάρτη- Ακρόπολη– μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ - παραευρώτεια μνημεία, στην υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης εφαρμογής του αρχαίου θεάτρου με σκοπό την αποκατάστασή του και στην ανάδειξη του υπάρχοντος παλαιού αρχαιολογικού μουσείου, δεδομένου ότι υπάρχει και μελέτη εγκεκριμένη από το ΚΑΣ.

Στη συνέλευση τονίστηκε η ανάγκη να βρεθούν άμεσα οι πιστώσεις για την πληρωμή των τελευταίων αναγκαίων απαλλοτριώσεων στο ΧΥΜΟΦΙΞ, να προχωρήσει η εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης εντός του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ γιατί, όπως επισημάνθηκε «χωρίς αυτή δεν μπορεί να χωροθετηθεί το κτίριο του νέου μουσείου και να προβλεφθεί η σύνδεση με την εθνική οδό Σπάρτης –Τρίπολης».  

Τέλος, εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του μουσείου σε πολλά σημεία και κυρίως ως προς τον χρόνο διάρκειας της μελέτης που σήμερα προβλέπεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, συντομεύοντας όσο είναι δυνατόν και υιοθετώντας ακόμα και fast track διαδικασίες.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα