«Πίττα» και Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Σπάρτης ανέδειξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά (ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2018 14:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πίττα» και Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Σπάρτης ανέδειξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου [στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό (22/3)] η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η “Πίττα” και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Σπάρτης» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, με αφορμή τον πεσσό υδατογέφυρας -γνωστό ως «Πίττα»- που βρίσκεται σε ελαιώνα του οικισμού.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα «Γ. Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης -συμβολικά- διότι ο αείμνηστος Γεώργιος Περδικλώνης υπήρξε Καραβιώτης και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, κ. Νίκος Ι. Καρμοίρης, ο οποίος μίλησε για τη φιλοσοφία και τους στόχους που έχει θέσει ο  σύλλογος για την ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς και των μνημείων.

Για το θέμα της ημερίδας μίλησαν οι κκ Αφροδίτη Μαλτέζου, αρχαιολόγος της ΕΦΑΛΑΚ και Νικολέττα Γ. Κουλογεωργίου, αρχαιολόγος και π. γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.

Η κ. Μαλτέζου στην ομιλία της ανέπτυξε το θέμα «Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Σπάρτης: Ένα αρχαίο τεχνικό έργο αποκαλύπτεται στη χάραξη ενός σύγχρονου έργου», δίνοντας στοιχεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάνοιξη του αυτοκινητόδρομου Σπάρτη-Λεύκτρο.

Η κ. Κουλογεωργίου παρουσίασε το θέμα «Η “Πίττα”: Ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Σπάρτης», ανακοίνωση για την οποία είχε εργαστεί από κοινού με το δρ. Αθανάσιο Θέμο, π. αρχαιολόγο της Ε' ΕΠΚΑ και νυν διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Τζεφεράκος, η πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Γεωργία Γαλανοπούλου και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Ευαγγελία Πάντου. Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους εκπρόσωποι και μέλη οργανισμών, φορέων και συλλόγων, αρχαιολόγοι, και αρκετοί φιλομαθείς πολίτες.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά ευχαριστεί θερμά τον κ. Γιώργο Γιαξόγλου για την παραχώρηση του εξαιρετικού σχεδίου της «Πίττας», το οποίο κόσμησε το έντυπο υλικό της ημερίδας, καθώς και την κ. Πολυτίμη Πολυχρονάκου για την παραχώρηση, αποκλειστικά για την ημέρα της εκδήλωσης, πίνακα ζωγραφικής που είχε φιλοτεχνήσει ο αείμνηστος Σπύρος Λούβης και αποτυπώνεται εξαίρετα η «Πίττα».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα