Εγκαινιάζεται μετά τα έργα αναστήλωσης ο διατηρητέος φάρος της Μονεμβασιάς!

Mayfair_Club

Η ιστορία του έργου και η εξέλιξη των εργασιών

Τρίτη, 15 Μάιος 2018 18:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινιάζεται μετά τα έργα αναστήλωσης ο διατηρητέος φάρος της Μονεμβασιάς!

Τον διοικητή της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχο κ. Ανδρέα Λουκά και τον Πλωτάρχη κ. Χάλαρη υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, την Τρίτη 15 Μαΐου, ενόψει της τελετής εγκαινίων του διατηρητέου φάρου Μονεμβασιάς στις 30 Μαΐου. Ο φάρος αναστηλώθηκε στο διάστημα μεταξύ 2014 και 2016 και δόθηκε σε χρήση στις αρχές του 2017.

«Στερεώσαμε και αποκαταστήσαμε τον εμβληματικό φάρο της Μονεμβασιάς, ο οποίος αποτελεί μνημείο ιδιαίτερου κάλλους, με σημαντική πολιτισμική αξία» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «μετά τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά μας αποδίδουμε με περηφάνια το φάρο στους πολίτες και επισκέπτες της Πελοποννήσου».

Η ιστορία του φάρου και
το έργο αποκατάστασης
Ο φάρος της Μονεμβασιάς είναι ένα ξεχωριστό διατηρητέο μνημείο που κατασκευάστηκε το 1896 έξω από τα τείχη του κάστρου. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος -δηλαδή το άθροισμα του ύψους του πύργου με το ύψος της βάσης του από την επιφάνεια της θάλασσας- είναι 17 μέτρα.

Στη μελέτη αναστήλωσης του φάρου, μεταξύ άλλων, προβλέπονταν εργασίες για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης του φάρου, τοποθέτηση μικρής αυτόνομης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, απομάκρυνση μεταγενέστερων προβληματικών επεμβάσεων στα νεώτερα κτήρια και δαπεδόστρωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν κλιμάκιο του Δήμου Μονεμβασίας, με εκπρόσωπο της υπηρεσίας Φαρών αλλά και αντιπρόσωπο της Ένωσης Μονεμβασιτών, επισκέφθηκε το φάρο προκειμένου να καταγράψει και να εκτιμήσει το μέγεθος των βλαβών, αλλά και να προσδιορίσει τις απαραίτητες εργασίες που έπρεπε να γίνουν για την αποκατάστασή τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Μονεμβασίας, σε συνεργασία με τη υπηρεσία Φάρων, εκπόνησε ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου. Σημαντική συνεισφορά στη σύνταξη της μελέτης είχε η κ Βίλλυ Καμπουράκη, αρχιτέκτων μηχανικός, η οποία προσέφερε αφιλοκερδώς την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου.

Στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο 2014 με προϋπολογισμό 336.493,60 ευρώ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2014 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2016.

Με πληροφορίες από monemvasianews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος