«Άθλια η κατάσταση του Γεφυριού του Κόπανου» στον Καραβά

Διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής στους βουλευτές του νομού

Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2018 13:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Άθλια η κατάσταση του Γεφυριού του Κόπανου» στον Καραβά

Σήμα SOS εκπέμπει το περίφημο Γεφύρι του Κόπανου στον Καραβά, όπως τονίζει σε επιστολή διαμαρτυρίας του προς τους βουλευτές της Λακωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά. Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Νίκος Καρμοίρης, κάνει λόγο για «εικόνα εγκατάλειψης» που παρουσιάζει το μνημείο, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει γίνει καμία μέριμνα από την Πολιτεία, παρά τις συχνές κατά καιρούς οχλήσεις μας». Τέλος, ο κ. Καρμοίρης ζητεί από τους βουλευτές «ενέργειες και παρεμβάσεις, ώστε από κοινού να διασώσουμε ό,τι έχει απομείνει».

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά από το 2012 έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες προσπάθειες μέσω ποικίλων δράσεων, όσον αφορά την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του πολυθρύλητου Γεφυριού του Κόπανου, ενός μνημείου άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία και το περιβάλλον του ποταμού Ευρώτα και της νεότερης Λακεδαίμονος.

Οι δράσεις μας είναι γνωστές και για το λόγο αυτό υποθέτω ότι θα είναι περιττό και κουραστικό να τις απαριθμήσω εκ νέου. Θα σταθώ σε μία μόνο εξ αυτών:

Τον Οκτώβριο του 2015, ύστερα από σχετική άδεια και υπό την επίβλεψη της ΕΦΑΛΑΚ, εθελοντική ομάδα του Συλλόγου μας καθάρισε το κομμάτι του γεφυριού που διασώζεται και τον περιβάλλοντα σε αυτό χώρο. Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018, όπως συνηθίζω, επισκέφτηκα το Γεφύρι του Κόπανου για να αντικρύσω ξανά την εικόνα εγκατάλειψης που συναντώ το τελευταίο διάστημα. Καμία μέριμνα από την Πολιτεία, παρά τις συχνές κατά καιρούς οχλήσεις μας.

Ως Σύλλογος, με τις ελάχιστες δυνάμεις μας, ξεπεράσαμε τον εαυτό μας πολλάκις και δείξαμε το δρόμο. Το λόγο, πια, έχει και οφείλει να έχει η Πολιτεία. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πού είναι η Πολιτεία; Γιατί κωφεύει; Γιατί αφήνεται ένα τόσο σημαντικό μνημείο για τον τόπο μας να παρασυρθεί ξανά από τη λήθη και τη φθορά του χρόνου; Θλίβομαι να αντικρίζω την όλη προσπάθεια διάσωσης ενός μνημείου να καταρρέει μαζί με το ίδιο το μνημείο… Αυτή η εικόνα δεν τιμά ούτε το ίδιο το μνημείο, ούτε την Ιστορία μας, ούτε τους ανθρώπους που αγωνίζονται και παλεύουν με πενιχρά μέσα να διατηρήσουν σε περίοδο κρίσης την πολιτισμική μας κληρονομιά ζωντανή. Η αδιαφορία του κράτους λειτουργεί αποθαρρυντικά πλέον μετά από τόση προσπάθεια και τόσο κόπο. Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου μας έως σήμερα ήταν είναι συχνές. Αυτή θα είναι κι η τελευταία για αυτό το θέμα. Πόσο ακόμα;

Το Γεφύρι του Κόπανου εκπέμπει SOS. Η νεότερη Ιστορία μας εκπέμπει SOS. Ο Πολιτισμός μας εκπέμπει SOS…

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας σε σημαντικά θέματα πολιτισμού, ευελπιστώ στις ενέργειες και τις παρεμβάσεις σας, ώστε από κοινού να διασώσουμε ό,τι έχει απομείνει.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά
Νίκος Ι. Καρμοίρης
Ιστορικός»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος