Οι φορείς της Σπάρτης συσκέπτονται για το μέλλον του νέου μουσείου

alte_peloponnese

Οι αποφάσεις των «Φίλων του Μουσείου»

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 16:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι φορείς της Σπάρτης συσκέπτονται για το μέλλον του νέου μουσείου

Την αναγκαιότητα διεξαγωγής νέας -τρίτης- σύσκεψης των φορέων της Σπάρτης με θέμα την εξέλιξη της μελέτης του νέου αρχαιολογικού μουσείου αποφάσισε το ΔΣ του σωματείου «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης», σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Η εκ νέου ενεργοποίηση των φορέων της πόλης κρίθηκε αναγκαία, διότι, σύμφωνα με την  απόφαση  του ΔΣ  του σωματείου, «υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην  σύνταξη και προκήρυξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης (κλείνουν δέκα ολόκληροι (10) μήνες από την έγκριση της μουσειολογικής προμελέτης), δεν έχουν ολοκληρωθεί  επιμέρους μελέτες που είναι απαραίτητες για την προώθηση του έργου, δεν  έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Επίσης η εμπλοκή του χώρου του ΧΥΜΟΦΙΞ στα ακίνητα που μετέφερε η Κυβέρνηση στο Υπερταμείο, που έχει συσταθεί για την εξόφληση του δημόσιου χρέους, δημιουργεί νέα προβλήματα και νέα δεδομένα για την τύχη του έργου και επιβάλλει την επιτάχυνση των μελετών και όλων των ενεργειών που  θα διασφαλίσουν το έργο».

Παράλληλα, το ΔΣ των «Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου» κρίνει ότι «πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η διαβούλευση για την τύχη της παλαιάς, σιδερένιας Γέφυρας του Ευρώτα, διότι, όπως αναφέρουν, πρέπει το σύνολο της περιοχής που βρίσκεται πλησίον του ΧΥΜΟΦΙΞ να τεθεί υπό συνολική ανάπλαση, πράγμα που επιβάλει σχεδιασμό και προγραμματισμό. Η υπεραξία της περιοχής από την υλοποίηση του συνολικού έργου, Μουσείου και αναπλάσεων, θα είναι πολύ μεγάλη, με μεγάλες δυνατότητες να αξιοποιηθούν και οι ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται στην περιοχή».

Τέλος, οι «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου» εκφράζουν την «έντονη ανησυχία τους για την μη εξασφάλιση της πληρωμής των απαλλοτριώσεων, των οποίων η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από το Εφετείο εδώ και μερικούς μήνες, και για τις οποίες η προθεσμία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είναι 18 μήνες. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος η απαλλοτρίωση καταργείται και ξαναρχίζει πάλι από την αρχή, πράγμα που σημαίνει καθυστερήσεις κάποιων ετών».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ορίστηκε η νέα σύσκεψη των φορέων της πόλης να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και ώρα 7:00 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων  της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας (Λυκούργου 61) στη Σπάρτη.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος