Ένας Λάκωνας για βραβείο Grammy: Υποψήφιος ο Στρατής Μηνακάκης!

Ο εξ' Αμυκλών συνθέτης και το έργο του "Crossing" διεκδικούν διάκριση ανάμεσα σε κορυφαία κομμάτια και δημιουργούς των ΗΠΑ

Σάββατο, 03 Νοέμβριος 2018 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένας Λάκωνας για βραβείο Grammy: Υποψήφιος ο Στρατής Μηνακάκης!

Υποψήφιος στα μουσικά βραβεία Grammy έτους 2019 είναι ο Λάκωνας συνθέτης, Στρατής Μηνακάκης, ο οποίος κατάγεται από τις Αμύκλες Δ. Σπάρτης! Γιος του καταξιωμένου συνθέτη, παιδαγωγού και συγγραφέα, κ. Δημήτρη Μηνακάκη, ο Στρατής είναι καθηγητής σύνθεσης στις ΗΠΑ με έδρα στη Βοστόνη. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, ωστόσο επισκέπτεται την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη γενέτειρά του -τις Αμύκλες- κάθε καλοκαίρι για διάστημα ενός μηνός.

Το έργο του “Crossing” επιλέχθηκε, μεταξύ άλλων, και θα τεθεί στην κρίση της αρμόδιας επιτροπής που θα απονείμει τα βραβεία. Έχει δισκογραφηθεί και ερμηνεύεται από τη διάσημη χορωδία “The Crossing  Choir’s”, υπό τη διεύθυνση του Donald Nally. Γράφει σχετικά ο Στρατής για το έργο: «Ιούλιος 2015, Νήσος Λέσβος. Φτάνουμε στο νησί της Λέσβου ταυτόχρονα με την πρώτη μαζική εισροή προσφύγων από τις χώρες της Συρίας στις ελληνικές ακτές. Η Λέσβος είναι ο πρωταρχικός προορισμός για τις ορδές των φουσκωτών σκαφών, τα μεταφορικά μέσα επιλογής των Τούρκων λαθρεμπόρων. Ο αριθμός των οικογενειών με έγκυες γυναίκες ή μικρά παιδιά που φθάνουν είναι πολύ μεγάλος. Νήπια μικρότερα από την τρίχρονη κόρη μου, τα νεογέννητα και τους εξαντλημένους γονείς τους, μέσα  σε ζοφερή θερμότητα χωρίς φαγητό ή νερό καθώς περπατούν τα 60 μίλια ορεινού εδάφους που χωρίζουν τη χερσόνησο της Μήθυμνας από το λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί, θα υπομείνουν ανυπολόγιστες κακουχίες για μέρες μέχρι ένα σκάφος ναυλωμένο από την ελληνική κυβέρνηση, θα τα μεταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί, οι περισσότεροι θα περπατήσουν για τρεις εβδομάδες για να φτάσουν σε κάποιο μέρος της Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Σουηδία. Όπως σκέφτομαι για αυτό το κομμάτι, η σύζυγός μου προτείνει να ξαναδιαβάσει το "Waste Land". Οι στίχοι "αν υπήρχε νερό και όχι βράχος" και "ποιος είναι ο τρίτος που περπατά πάντα δίπλα σας" φαίνεται οδυνηρά σχετικός».

Τα μουσικά βραβεία Grammy (Γκράμι), που θεσμοθετήθηκαν το 1958, απονέμονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για τη βράβευση επιτυχημένων καλλιτεχνών στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Αρμόδια για την απονομή είναι η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα για τον Στρατή Μηνακάκη εδώ

minakakis01

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα