Η Αρχαία Σπάρτη αναβιώνει στο πάρκο «Σπαρτάπολις»! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Θα δημιουργηθεί στον Καραβά και στοχεύει στην προσέλκυση έως 1 εκατ. επισκεπτών - Αναλυτικά στοιχεία για το έργο - Ο αντιδήμαρχος Β. Σκρουμπέλος μιλά στον «Λακωνικό Τύπο»

Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2019 15:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Αρχαία Σπάρτη αναβιώνει στο πάρκο «Σπαρτάπολις»! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Η αναπαράσταση της ζωής στην Αρχαία Σπάρτη και η προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών είναι ο στόχος του ιστορικού θεματικού πάρκου «Σπαρτάπολις», ενός εγχειρήματος που στοχεύει στη μεταβολή του «χάρτη» της πόλης, και φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης. Η προμελέτη του «Σπαρτάπολις», που παραδόθηκε στον Δ. Σπάρτης πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, παρουσιάσθηκε από τον εισηγητή του θέματος, αντιδήμαρχο Σπάρτης κ. Βασίλη Σκρουμπέλο, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο, μια τρισδιάστατη απεικόνιση, που συμπύκνωνε τα κυριότερα στοιχεία του έργου. Παράλληλα, ο εισηγητής κ. Βασίλης Σκρουμπέλος παρουσίασε τη μακέτα με τις προτεινόμενες κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις (ναοί, αγορά, θέατρα, μνημεία) και ενημέρωσε το σώμα ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από τον Δήμο Σπάρτης, η οποία θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να βρεθούν οι εν δυνάμει επενδυτές. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το έργο μπορεί να προσελκύσει ακόμα και 1.000.000 επισκέπτες ανά έτος και είναι οικονομικά βιώσιμο, με ικανοποιητική απόδοση κεφαλαίων.

Η «ταυτότητα» του πάρκου
Το έργο, με κόστος περίπου 48-50.000.000 ευρώ (κατά προσέγγιση), θα κατασκευαστεί σε λόφο στην περιοχή του Καραβά Δ. Σπάρτης, ανάμεσα στον αυτοκινητόδρομο Σπάρτη-Λεύκτρο και τον ποταμό Ευρώτα, κοντά στο ιστορικό γεφύρι του Κόπανου. Θα δημιουργηθεί σε μια συνολική έκταση 120  στρεμμάτων που έχει εξασφαλίσει ο Δ. Σπάρτης, ενώ οι εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 35-40 στρεμμάτων. Η πρόσβαση των επισκεπτών θα γίνεται από την παλαιά Επαρχιακή οδό Σπάρτης-Καραβά.

Το πάρκο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να «εξερευνήσει» την αρχαία πόλη της Σπάρτης, του Λεωνίδα και του Λυκούργου και τη ζωή των Αρχαίων Σπαρτιατών, είναι ένα καινοτόμο αναπτυξιακό έργο στον τομέα του πολιτισμού και τουρισμού, με σκοπό τη διεθνή αναγνωρισιμότητα και προσέλκυση μεγάλου όγκου εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού τουρισμού.

Τα θεματικά πάρκα συνιστούν ένα σαφή πόλο έλξης για τους επισκέπτες δημοφιλών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Στα πρότυπα αυτά, η Σπάρτη αξιοποιεί το όνομα, την ιστορία και τη διεθνή «ακτινοβολία» της. Μέσω της δημιουργίας του «Σπαρτάπολις» θα δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πόλη (ιστορικό υπόβαθρο, διεθνής αναγνωσιμότητα, φυσικό κάλλος, ήπιο κλίμα, κοντινές αποστάσεις), στοιχεία που την καταξιώνουν ως έναν κορυφαίο προορισμό, αλλά χρήζουν εκτενέστερης προβολής.

Σημειώνεται ότι η προμελέτη βασίστηκε στις περιγραφές του Παυσανία για την Αρχαία Σπάρτη.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης
και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής
Σύμφωνα με την προμελέτη, είναι σημαντικό το θεματικό πάρκο να αποτελεί μέρος ενός συνολικού ολοκληρωμένου προγράμματος έργων και δράσεων αστικής αναβάθμισης και ανάδειξης ιστορικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητα του έργου.
  Συμπληρωματικά-υποστηρικά έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη προγραμματιστεί από τον Δ. Σπάρτης, είναι τα εξής:
- Προστασία, διαμόρφωση, ανάδειξη και ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων της Σπάρτης
- Ανάδειξη - ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής του Ευρώτα στη Σπάρτη - διαμόρφωση και ενοποίηση διαδρομών περιπάτου από το θεματικό πάρκο
- Αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου στην ακρόπολη Αρχ. Σπάρτης
- Ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης
- Πεζοπορικά μονοπάτια Ταϋγέτου
- Επέκταση χωροταξικού - πολεοδομικού σχεδιασμού πόλης - αστικές αναπλάσεις
- Περιφερειακή οδός - κυκλοφοριακές μελέτες
- Αναβάθμιση μουσείων - πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής
- Τουριστική προβολή - πολιτιστική δικτύωση της πόλης
- Ένταξη του έργου στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής οε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο
- Διερεύνηση δημιουργίας νέων τουριστικών επενδύσεων στον Ν. Λακωνίας (πχ αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, γήπεδα γκολφ) - ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ενδεικτικά:
- Αθλητικός
- Ιατρικός – ευεξίας
- Ορεινός
- Αγροτουρισμός
- Θαλάσσιος (σκάφη αναψυχής, αλιευτικός, καταδυτικός)
- Πολιτιστικός – θρησκευτικός
- Γαστρονομικός

Τα σενάρια επισκεψιμότητας
Όπως προαναφέρθηκε, οι εμπνευστές και μελετητές του έργου θεωρούν ότι το θεματικό  πάρκο μπορεί να προσελκύσει ακόμα και τους 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο. Σύμφωνα με τη «χαμηλή» εκτίμηση, οι επισκέπτες αναμένονται να αγγίξουν τους 235.000, ο μεσαίος υπολογισμός προσδιορίζει αριθμό 412.500 επισκεπτών και το υψηλό σενάριο κάνει λόγο για  642.500 επισκέπτες τον χρόνο, που με τις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες μπορεί να αγγίξει και τον εντυπωσιακό αριθμό του 1 εκατ. περιηγητών.

Σκρουμπέλος: «Έχουμε το “εργαλείο”
για την προσέλκυση επενδυτών»
DSC 0383Μιλώντας στον «Λακωνικό Τύπο» ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Βασίλης Σκρουμπέλος ανέφερε ότι «η προμελέτη υλοποιήθηκε για να διερευνηθεί εάν το έργο είναι επιχειρηματικά αποδοτικό». Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή που παρακολουθεί το έργο θα περάσει στην δεύτερη φάση, αναζητώντας εν δυνάμει επενδυτές και πόρους για την υλοποίηση του έργου. «Η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από συνεργασία του Δ. Σπάρτης με ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, είτε από ιδιώτες. Η επιτροπή δεν εφησυχάζει. Πλέον έχει στα χέρια της ένα ισχυρό “εργαλείο” στις συζητήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές»  εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρουμπέλο, «θα επιχειρηθεί αναπαράσταση των κτιρίων της Αρχαίας Σπάρτης και δράσεων από τη ζωή των Αρχαίων Σπαρτιατών. «τόχος είναι οι επισκέπτες να βιώσουν τη ζωή της Αρχαίας Σπάρτης. Με την τάση τουρισμού που υπάρχει και τη δυναμική του “Σπαρτάπολις”, πιστεύουμε ότι οι επισκέπτες μπορούν να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν τον αριθμό του 1 εκατ. ανά έτος».

Δείτε παρακάτω video και φωτογραφίες από τις μακέτες του έργου

 spartapolis 01

spartapolis 02 1

spartapolis 02 2

spartapolis 02 3

spartapolis 02 4

spartapolis 02 5

spartapolis 02 6

spartapolis 02 7

spartapolis 02 8

spartapolis 02 9

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti