Διήμερη εξερεύνηση των μυστικών της φύσης από το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης

Την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου υποδέχτηκε με χαρά το 300ο  Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης.  Η Κοινότητα των Ανιχνευτών, μαζί με παιδιά...
Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διήμερη εξερεύνηση των μυστικών της φύσης από το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης
Την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου υποδέχτηκε με χαρά το 300ο  Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης.  Η Κοινότητα των Ανιχνευτών, μαζί με παιδιά από το Κάτιο και τον Πύργο είχε την ευκαιρία μέσα σε ένα διήμερο να εξερευνήσει τα μυστικά της θάλασσας και του βουνού. Ξεκινώντας το πρωί οι ανιχνευτές ξανασυνάντησαν την «Αλκυονίδα» (την ναυτοπροσκοπική λέμβο) και με την καθοδήγηση των βαθμοφόρων ανοίχτηκαν στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου, κωπηλατώντας και τραγουδώντας Ναυτοπροσκοπικά τραγούδια. Κρατώντας το πηδάλιο, κάθε παιδί με τη σειρά, ένιωσε τη σημασία και την υπευθυνότητα της διακυβέρνησης μέσα από τη γαλήνη που προσφέρει το «ταξίδι» με ένα παραδοσιακό ξύλινο ναυτοπροσκοπικό σκάφος.
Στη συνέχεια, στα πλαίσια του προγράμματος που είχαν διαμορφώσει τα ίδια τα παιδιά, οι δραστηριότητες του διημέρου μεταφέρθηκαν στη Γονούσα. Εκεί η εναλλαγή της άνοιξης και του χειμώνα ήταν εμφανής σε κάθε βήμα στο μονοπάτι προς το μοναστήρι της Λέχωβας. Το χιόνι συνυπήρχε με τις μυρωδιές και τις εικόνες της ανοιξιάτικης λιακάδας. Κατά μήκος της διαδρομής τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν τα βρώσιμα αγριόχορτα της περιοχής και επιχειρήθηκε η συλλογή τους. Το βράδυ, στο σχολείο του χωριού, όπου και φιλοξενήθηκαν τα παιδιά, πραγματοποιήθηκε πυρά με πολλά ενδιαφέροντα. Διδάχτηκαν παραδοσιακοί χοροί, έγιναν αναπαραστάσεις με θέμα την επανάσταση του ʼ21 και παράλληλα τα παιδιά μαγείρεψαν με απλά υλικά και χωρίς σκεύη λιτά γεύματα απολαμβάνοντας την χαρά της δημιουργίας.
Την επόμενη μέρα, η Προσκοπική συντροφιά ενισχύθηκε με την Αγέλη Λυκοπούλων του Κιάτου και με πολλή όρεξη για προσφορά και εργασία κατευθύνθηκε στο Κλημέντι, όπου συμμετείχε στην δενδροφύτευση που οργανώθηκε από τον Δήμο Σικυωνίων και την Κοινωνικοπολιτιστική ένωση Κλημεντίων «η Κωνοναύρα».
Πολλά μικρά δεντράκια -500- φυτεύτηκαν στις πλαγιές της Κωνομαύρας με τη βοήθεια εθελοντών κάθε ηλικίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι παιδιά 6 μηνών στους ώμους των γονιών τους, έδωσαν το «παρών», όντας ξεχωριστό δείγμα για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη φύση. Ας γίνει αυτό παράδειγμα για όλους μας!
Η δράση των Ανιχνευτών ολοκληρώθηκε στη θάλασσα, απʼ όπου ξεκίνησε, με υποσχέσεις για όλο πιο «ψηλά ανεβάσματα». Ήδη η Κοινότητα Ανιχνευτών της Σπάρτης προετοιμάζει ταινία μικρού μήκους με θέμα «Η βία σʼ όλες τις μορφές» για να την παρουσιάσει στην Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση που θα φιλοξενηθεί από τις 19 έως τις 22/4 στην Πάτρα. Η Προσκοπική οργανωτική επιτροπή φιλοδοξεί να συμμετάσχουν πάνω από 1000 πρόσκοποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας!
το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου Γονούσας «η Γονούσα» κ. Παναγιώτη Καλαντζή που μας φιλοξένησε στο σχολείο του χωριού και τον Δήμο Σικυωνίων για την προσφορά της μεταφοράς των παιδιών στη δράση και του μεσημεριανού γεύματος της Κυριακής.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον αρχηγό της Ομάδας Προσκόπων κ. Ιωάννη Λαμπρινάκο, στο τηλέφωνο 6938946305.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti