Συναυλία του Μουσικού Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής-Η Ταϋγέτη»

Ο Μουσικός Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής-Η Ταϋγέτη» πραγματοποίησε μια πολύ πετυχημένη καλλιτεχνική εκδήλωση, στην αίθουσα της Στέγης Νεότητος την Κυριακή...
Τρίτη, 19 Απρίλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συναυλία του Μουσικού Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής-Η Ταϋγέτη»

Ο Μουσικός Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής-Η Ταϋγέτη» πραγματοποίησε μια πολύ πετυχημένη καλλιτεχνική εκδήλωση, στην αίθουσα της Στέγης Νεότητος την Κυριακή των Βαΐων το πρωί.

Η αίθουσα παραχωρήθηκε από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο με μεγάλη προθυμία, για τη συναυλία της τετράφωνης μικτής χορωδίας του συλλόγου με την επωνυμία «Μιχ. Μαχαίρας». Η φετινή συναυλία του συλλόγου της «Ταϋγέτης» ήταν αφιερωμένη στον πρώην δήμαρχο Σπαρτιατών, αξιότιμο κ. Παρασκευά-Δημοσθένη Ματάλα, για την πολυετή προσφορά του, κατά τη θητεία του ως δήμαρχος, στα πολιτιστικά δρώμενα της Σπάρτης.

Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση, άρτια οργανωμένη από τα μέλη του ΔΣ και από την  μαέστρο του συλλόγου. Ο ρυθμός της εκδήλωσης ήταν γοργός, χωρίς χάσματα και προσεγμένος στην τελευταία λεπτομέρεια.

Κατ’ αρχήν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κων. Κοτσώνης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο, ευχαρίστησε το σεβασμιώτατο μητροπολίτη  μας για την παραχώρηση της αίθουσας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη μεγάλη ημέρα της Κυριακής των Βαΐων και μετά ανέλυσε τις προγραμματισμένες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του συλλόγου, τις αμέσως επόμενες ημέρες: Την εκτέλεση του τροπαρίου της Κασσιανής τη Μ. Τρίτη στο Μητροπολιτικό Ναό του Γυθείου. Κατόπιν αναφέρθηκε, με τιμητικά λόγια, στην προσωπικότητα του κ. Ματάλα. Τόνισε την προσφορά του σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, κυρίως όμως στον πολιτισμό, αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος του μουσικού μας Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής - Η Ταϋγέτη».

Κατόπιν κάλεσε στο βήμα τον έγκριτο δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Δημητράκουλα, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης. Ο κ. Δημητράκουλας, ως στενός συνεργάτης αλλά και ως προσωπικός φίλος του κ. Ματάλα κάλυψε όλους τους τομείς της προσφοράς του πρώην δημάρχου κατά τη 16ετή θητεία του στο δήμο. Σκιαγράφησε την προσωπικότητα του κ. Ματάλα, κάνοντας αναφορές στον μετριοπαθή, ευγενικό και τίμιο χαρακτήρα του. Θύμισε δε σε όλους μας τις δραστηριότητες και τα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της θητείας του και ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θερμά χειροκροτήματα επικυρώνοντας τα λεχθέντα.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με την παρουσία της τετράφωνης μικτής χορωδίας «Μιχ. Μαχαίρας» επί σκηνής. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης η χορωδία υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Φωτεινής Δημάκου-Σακκέτα, απέδωσε σε τέλειο βαθμό το επιλεγμένο επίκαιρο ρεπερτόριο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο πολυπληθέστατο ακροατήριο. Οι ύμνοι, τα κομμάτια όπερας, τα τοπικά γνωστά ακούσματα των τραγουδιών του «Ευρώτα» αλλά και του «Ύμνου της Σπάρτης» ενθουσίασαν το κοινό. Το τροπάριο της Κασσιανής, σε σύνθεση του αείμνηστου μουσικού Μιχ. Μαχαίρα, συγκίνησε τον κόσμο, ο οποίος το απόλαυσε. Θαύμασε όμως και τη σκληρή δουλειά που απαιτήθηκε για την άρτια απόδοσή του, αφού ο βαθμός δυσκολίας για τη διδασκαλία του είναι μεγάλος. Τη χορωδία συνόδευσε στο πιάνο η κ. Βαλέρια Ντον. Η εμφάνιση της χορωδίας ήταν κομψή, διακριτική και απόλυτα πειθαρχημένη. Η σκηνή ήταν στολισμένη με βάγια και με λουλούδια εποχής δίνοντας μια διακριτική ανοιξιάτικη νότα.

Μετά την εκτέλεση του βασικού ρεπερτορίου και παρουσία όλης της χορωδίας και του ΔΣ του συλλόγου, εκλήθη στο βήμα, από τον πρόεδρο, ο κ. Ματάλας ο οποίος έκανε μια πολύ ευγενική και γλαφυρή αντιφώνηση.

Ευχαρίστησε το σύλλογο της «Ταϋγέτης» για την πρωτοβουλία του, τους ομιλητές για τα καλά τους λόγια προς το πρόσωπό του και αναφέρθηκε, με το χάρισμα του λόγου που διαθέτει, σε μια συναυλία που έγινε στη Σπάρτη κατά τον περασμένο αιώνα. Διάβασε αποσπάσματα από εφημερίδες της εποχής αυτής, μετέφερε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στην κοινωνία της πόλεως και σκάλισε νοσταλγικές αναμνήσεις.

Ακολούθησε η τιμητική διάκριση από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Κοτσώνη ο οποίος προσέφερε στον κ. Ματάλα, αναμνηστικό μετάλλιο, αναμνηστικό πάπυρο και ένα προσωπικό δώρο. Εν προκειμένω μία χειροποίητη εικόνα του Οσίου Νίκωνα. Όλα με την υπογραφή του Μουσικού Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής - Η Ταϋγέτη».

Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τη χορωδία, από τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου, από την μαέστρο κ. Σακκέτα αλλά και απ’ όλον τον κόσμο της κατάμεστης αίθουσας, ο κ. Ματάλας απεχώρησε από τη σκηνή και η χορωδία τραγούδησε τον «Ύμνο της Σπάρτης» σκορπίζοντας στο κοινό ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης. Ήταν μία από τις ωραιότερες εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη μας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Ήταν μια προσπάθεια ανάδειξης του καλλιτεχνικού έργου του συλλόγου, αλλά και μια εκδήλωση επιβράβευσης ενός δημόσιου προσώπου για την προσφορά του στον τόπο μας.

Παρευρέθησαν ο πρώην υπουργός κ. Κ. Γιατράκος, προσωπικός φίλος του κ. Ματάλα, η αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα, ο βουλευτής κ. Αποστολάκος, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Αργειτάκος, ο κ. Κ. Φούρκας, πολλοί συνεργάτες του κ. Ματάλα αλλά και πλήθος κόσμου, αφού η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

Μαρία Γάββαρη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti