Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως παγκόσμια...
Δευτέρα, 18 Απρίλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με εκδηλώσεις διαφόρων μορφών σε όλο τον κόσμο επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η γνωστοποίηση της σημασίας των μνημείων κάθε χώρας και των προβλημάτων τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Κληρονομιά μόνο μελαγχολικές σκέψεις μας γεννά.  Και πως αλλιώς; Η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έχει καταδικάσει την πολιτιστική μας  κληρονομιά στην απίστευτη μιζέρια και κακομοιριά. Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα που βιώνουν πολίτες και εργαζόμενοι στον τομέα αυτό.

Κλειστά μουσεία, εγκαταλελειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, κακοπληρωμένοι υπάλληλοι, απλήρωτοι έκτακτοι, τελματωμένα έργα του ΕΣΠΑ, που έχουν ενταχθεί και δεν χρηματοδοτούνται, καθυστερήσεις στα αιτήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων και αυτό είναι ένα μικρό «τοπίο» αυτού που σήμερα «γιορτάζουμε».

Διερωτώμεθα: και την παγκόσμια ημέρα μουσείων θα τη γιορτάσουμε με το να είναι κλειστά πολλά από αυτά;

Την ίδια στιγμή, μέσω διαφόρων δημοσιευμάτων, διοχετεύονται «ειδήσεις» για έργα, τα οποία εξαγγέλλονται και δεν υλοποιούνται, κούφια λόγια τα οποία οι πολίτες απαξιούν να ακούσουν.  

Ταυτόχρονα ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκλεκτοί της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, πρωταγωνιστούν σε περίεργες ιστορίες, όπως η διοργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό, οι οποίες χρηματοδοτούνται από δημόσιους οργανισμούς (τον ΟΠΑΠ ΑΕ) και όχι από την χώρα υποδοχής της έκθεσης.

Ο τομέας πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει τη στείρα αντιπολίτευση. Προβάλει γόνιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις, τις οποίες η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ αρνείται να υιοθετήσει ή καν να σχολιάσει».
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti