Διήμερο σεμινάριο από το ΚΠΕ Μολάων

Mayfair_Club
«Του Κάστρου…. Τα μαθήματα. Μελέτες πεδίου και εργαστήρια σε μια διαθεματική προσέγγιση» είναι το θέμα του διήμερου σεμιναρίου που διοργανώνει...
Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διήμερο σεμινάριο από το ΚΠΕ Μολάων

«Του Κάστρου…. Τα μαθήματα. Μελέτες πεδίου και εργαστήρια σε μια διαθεματική προσέγγιση» είναι το θέμα του διήμερου σεμιναρίου που διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων στις 2 και 3 Απριλίου, στους Μολάους και τη Μονεμβασιά, στα πλαίσια των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς άλλων ΚΠΕ και σε υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζουν το εθνικό θεματικό δίκτυο, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα που υλοποιούν προγράμματα σχετικά με τα Κάστρα, ή που συντονίζουν περιβαλλοντικά προγράμματα σχολικών ομάδων με θέμα τα Κάστρα καθώς και σε εκπαιδευτικούς του νομού Λακωνίας που πρόκειται να υλοποιήσουν σχετικό θέμα ή ενδιαφέρονται σχετικά.

Το σεμινάριο είναι θεωρητικό–βιωματικό και αποτελεί συνέχεια άλλων που έχουν υλοποιηθεί από το ΚΠΕ Μολάων σχετικά με τα Κάστρα

Στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει ιδέες στους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με το θέμα και να τους στηρίξουν στα προγράμματά τους, μιας και ο τόπος μας, η Λακωνία, είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα με τέτοια πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και με τόσα ξακουστά ανά τον κόσμο Κάστρα.

Εκτός των άλλων θα μελετηθούν μερικές από τις θεματικές ενότητες του δικτύου, ώστε με το πέρας του σεμιναρίου να υπάρξει ένα εκπαιδευτικό υλικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη του  προγράμματος.

Για τις ανάγκες του σεμιναρίου έχουν κληθεί ως εισηγητές, ειδικοί επιστήμονες που θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο το πρωί θα γίνει η προσέλευση των ατόμων ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, παρουσίαση του ΚΠΕ Μολάων από τον υπεύθυνο κ. Νίκο Παπαδάκη. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τις 10.30΄ με παρουσίαση δικτύου και διαθεματική προσέγγιση ενός κάστρου από την καθηγήτρια-αν. υπεύθυνη ΚΠΕ Μολάων κ. Μαρία Μυλωνά και τη νηπιαγωγός – μέλος της ΠΟ ΚΠΕ Μολάων κ  Ευαγγελία Λέντζα. Έως τις 11.30΄ ο Msc υπεύθ. ΓραΣΕΠ καθηγητής τεχνολογίας κ. Ελευθέριος Χονδρογιάννης θα πραγματευθεί το θέμα «Κάστρο και χρήση της Τεχνολογίας» και «Στα σπλάχνα ενός κάστρου». Θα ακολουθήσει συζήτηση ενός τετάρτου ενώ από τις 12 έως τις 13.30΄ ο δάσκαλος, υπεύθυνος Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, θα μιλήσει για τα εξής θέματα: «Τεχνολογία και λογοτεχνία – Τα κάστρα ως πηγή  έμπνευσης», «Σημάδια της φύσης στα κάστρα», «Σημάδια ανθρώπων στα κάστρα», «Με τα μαθηματικά προ των τειχών (παρουσίαση)». Μέχρι τις 4 θα γίνει η μετάβαση στο κάστρο Μονεμβασίας και θα ακολουθήσουν βιωματικές δραστηριότητες στο πεδίο (χωρισμός σε ομάδες) στα παρακάτω θέματα:
1. Με τα μαθηματικά προ των τειχών (συντονιστές Γ. Παναγόπουλος,  Θ.  Παναγόπουλος, Φοιτητής Μαθηματικών) 
2. Ξεφυλλίζοντας την ιστορία της Μονεμβάσιας (Μυλωνά Μαρία, Λέντζα Ευαγγελία)  
3. Ανακαλύπτοντας μια καστροπολιτεία (Μυλωνά Μαρία, Λέντζα Ευαγγελία, Μαστορόπουλος Νεκτάριος)
4. Μνήμες σε μια καστροπολιτεία (Μυλωνά Μαρία, Λέντζα Ευαγγελία, Γ.Παναγόπουλος)
Τέλος, μέχρι τις 8 το βράδυ θα γίνει η παρουσίαση των δραστηριοτήτων των ομάδων.
Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει στις 9 το πρωί εισήγηση των μελών ΠΟ ΚΠΕ Άμφισσας κ.κ. Θωμά Καραβέτζα και Αθανάσιου Πανάγου για «Το κάστρο της Ωρίας των Σαλώνων», ενώ στη συνέχεια η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης δρ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη θα πραγματευτεί το θέμα «Ζούμε όσο θυμόμαστε». Στις 11 το πρωί θα λάβει χώρα το εργαστήρι από την εικαστικό εκπαιδευτικό κ. Μαρία Οικονόμου, η εκδήλωση θα συνεχιστεί με μικρή συζήτηση μισής ώρας, ενώ τέλος θα γίνει αξιολόγηση του σεμιναρίου και παραλαβή βεβαιώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος